Ach na toho Jozefa tie Jozefovské spevy vo Vlachove

23 marca, 2015 by  

16Vlachovo – 21.03.2015

Fotogaléria
Každý rok sa opakuje rovnaký kolobeh života. Kolobeh života spojený s pojmami ako smrť a život. Smrť odchádza ako postranná myšlienka. Ale objavuje sa i život. Život, symbol životného optimizmu a elánu, pretože symbolizuje nádej. Nádej že živá musia žiť ďalej aby mohli dať život. Život stvorenia, počatia. Pretože vždy funguje akási rovnováha Jing a Jang. Niečo musí odísť aby mohlo prísť niečo nové, niečo krajšie. Inak tomu nie je ani v prípade sviatkov jari. Jar je symbol. Jar je symbol znovuzrodenia. Znovuzrodenia ľudskej duše. Pretože príroda, ktorá nás obklopuje je ako tá ľudská duša. Prebúdza sa zo spánku smrti do nového života, života nádeje a hojnosti. Zima je symbolom smrti, keď všetko utíchne a nenájde sa sila, ktorá by zimu premohla. Ale zima musí odísť. Príde jar a s ňou svetlejšie zajtrajšky. Preto ľudia od pohanských čias Slovanov pálili Morenu, bohyňu zimy a posielali ju ako sa dnes kresťansky hovorí do ,, horúcich pekiel ˮ.
Ale u nás vo Vlachove ľudia boli vždy mierni, jednoduchí to pravda ale vždy bezkonfliktní. Síce sme nepálili Morenu ale jar ako symbol znovuzrodenia sme vždy privítali spevom a tancom. Pletením vencov, dvorením krásnym dievčatám. A práve na Jozefa sa stalo pravidlom, že tento dátum ma vari magickú moc od samotných nebies. Všetko sa prebúdza. A ešte raz prečo práve na Jozefa? Jar prichádza niekde skôr, inde pomalšie. Je už na našej fantázií či tento dátum tu bol aj pred prijatím kresťanstva alebo práve viera v samotného Boha udala tomuto sviatku sv. Jozefa u Vlachovčanov charakter svojbytný a jedinečný. Lebo spevy na Jozefa nie sú len spevmi jari. Sú symbolom znovuzrodenia prameniaceho od samotných základov sveta a je prirodzené ich spojenie s predohrou veľkonočných sviatkov a oslavou nášho pána Ježiša Krista.
O program sa postaralo OZ Stromíš svojím spojením s ženskou speváckou skupinou Bystränky. Dali sily dokopy a v doprovode rodených muzikantov odspievali sériu piesní, pod ktorými aj vánok stíchol. Tie piesne vari zrýchľovali otepľovanie priamo pod pódiom. Aby to nebolo všetko, požehnanie od samého pána boha vyprosila pani farárka a cirkevný spevokol Agapé. Nuž síce tentoraz chýbali ostré nátury z Pače, ale v zásade počasie bolo prekrásne a vari prispôsobilo sa ono účinkujúcim a divákom a nie naopak. Ako inak, báseň na záver ukončila toto posedenie a všetci sa rozišli v duchu novej sily zvanej život a jar.
Srdečná vďaka všetkým, ktorí toto podujatie umožnili a pevne sa chystajme na tie veľkonočné sviatky, nech jar nielen privítame ale aj aby úspešne zakotvila v tom Vlachove.
J. Jakubovský, MO MS Vlachovo

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!