Slovo Slovanov očami poslucháča

22 mája, 2015 by  

SAM_4939Rožňava – 18.05.2015

Slovania: Prednáška Mgr. Šubjakovej z Domu MS v Bratislave.
Dňa 18. mája sa uskutočnilo podujatie z podnázvom Slovania v spoločenskej miestnosti Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave. Podujatie malo charakter prednášky Mgr. Eleny Šubjakovej z Domu Matice Slovenskej v Bratislave. Samotná prednáška bola súčasťou otvorenia tematickej výstavy Slovo Slovanov. Z hľadiska organizačného zabezpečenia a prevedenia je potrebné poďakovať základným inštitúciám, ktoré spoluorganizovali podujatie. Poďakovanie patrí hosťovi z Bratislavy, Mgr. Elene Šubjakovej a celej Hlaholskej akadémie (prezentácia Hlaholiky) za realizáciu prednášky a prenesenie výstavy do Gemerskej knižnice. Poďakovanie patrí aj pracovníkom Domu Matice Slovenskej v Rožňave a Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave.
Z hľadiska praktickej realizácie boli prednáška a výstava situované do prostredia, ktoré využíva knižnica na účely podobného charakteru (výstavy, prednášky, tematické činnosti pre deti a pod.) Umiestnenie výstavy v prostredí spoločenskej miestnosti má svoje logické výhody a nevýhody. Z hľadiska výhod je potrebné uviesť ,,ducha miesta „ , ktorým počas prednášky bola navodená jedinečná atmosféra spojenia s prednášanou témou, čo bolo aj patrične využité (pri uvádzaní pôvodu slov a v rámci diskusie možnosťou výpomoci s vystavenými materiálmi.) výhodou je tiež navodenie zmyslu a úcty k vystavovanej téme samotnou myšlienkou ,,rezervácie“ miestnosti pre túto výstavu, ako je to múzejnou praxou. Preto z tohto hľadiska táto spolupráca napĺňa vyšší cieľ nad rámec každodennej činnosti knižnice. Negatívom by mohla byť element intenzity vnímania návštevníkmi knižnice. O výstave by mohol informovať osobitný transparent pri vchode ale z hľadiska ,,info tabule“ knižnice je možné chápať túto požiadavku ako irelevantnú. Pre bežného návštevníka by bolo možno vhodnejšie situovať výstavu do priestorov chodby. Vzhľadom na výstavu o holokauste, ktorej realizácia bola spustená už dlhšie je aj tento argument z hľadiska praktickej a morálnej (otázka čo je viac dôležité pre poznanie dejín? Neúcta k obetiam a pod.)
Prejav prednášajúcej bol brilantný. Vzhľadom k rozloženiu spektra účastníkov prednášky (členovia Matice Slovenskej, nečlenovia, stredná, staršia a aj mladšia generácia) možno konštatovať, že prednášajúca aktívnym prístupom zaujala všetkých prítomných. Nechýbali všetky prvky potrebné pre aktívneho prednášajúceho (kontakt s účastníkmi slovný i očný, nemonotónny hlas prednášajúcej a patričná zanietenosť, ktorá dodala celej prednáške punc hodnovernosti (nebudete počúvať človeka, ktorý robí veci z donútenia, na nátlak a pod.)
Obsahovo možno v prednáške o Slovanoch sledovať niekoľko kľúčových bodov. 1. Symboly. 2. Autochtónna teória v konfrontácii s teóriou migračnou, 3. etymológia Slovanských slov napr. niektoré geografické názvy. 4. Etnogenéza Slovanov a Slovákov. Z hľadiska symbolov Slovanov boli vyzdvihnuté symboly, oficiálne určené Slovanským zjazdom v Prahe za symboly Slovankých národov. Ide predovšetkým o symbol Lipy. Stromy sú predohrou zvláštnej symboliky (Kanada- javor, germánska Mytológia-dub) a práve v tejto konfrontácii bol prezentovaný symbol Lipy, tak často používaný na štátnych symboloch a štandardách.
Z hľadiska pôvodu Slovákov bola definovaná ako kľúčová hlavne autochtónna teória pôvodu Slovákov. Teória založená na práci Trubačeva a hlavne postrehoch Pavla Jozefa Šafárika v Slovanských starožitnostiach, resp. iných prácach štúrovcov, a pod.) Z hľadiska pôvodu názvov sú skvelé postrehy prednášajúcej na pôvod niektorých slov, ktorý je zaujímavý. (Pelso- pleso, sclavus, sclavi a pod.) Etnogenéza Slovákov vychádza tiež z autochtónnej teórie za potvrdenia výskumami DNA. Prednáška obsahovala množstvo informácii, dobre podaných a mala značnú faktografickú úroveň. Celkom jasne obhajovala autochtónnu teóriu a pôvod Slovákov na dnešnom území Slovenska. Prínos vidieť hlavne v alternatívnom poňatí dejín mimo učebných osnov a iniciatíve šírenia všeobecného národného povedomia. Lepšie mohla byť včlenená kritika použitých prameňov, používanie pojmov (Starí Slováci) skôr ako pracovnú konštrukciu predkov Slovákov nie doslovné prevedenie (rovnako ako pojem starí Maďari), rovnako prenesené významy pojmu Sclavi v prameňoch (nie doslovný otrok) a pod.
Prednáška a výstava je hodnotená pozitívne.

Bc. Jozef Jakubovský

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!