Tvorivé dielne – práca s drevom

9 júla, 2015 by  

RV09Rožňava – 08.07.2015

Fotogaléria

V priestoroch Domu Matice Slovenskej v Rožňave uskutočnili tvorivé dielne pre deti zamerané na prácu s drevom. Tvorivých dielní sa zúčastnilo asi 33 detí z Centra voľného času v Rožňave prihlásené do letného tábora CITY FUN CAMP (prímestský tábor). Organizátorom podujatia bol Dom Matice Slovenskej v Rožňave v spolupráci s Ondrejom Baštákom Ďuránom, ktorý na dielne zabezpečil materiál, náradie a strojové vybavenie. Deti pracovali s drevenými odrezkami rôzneho typu – preglejka, klátiky, hranolčeky, ale používali aj plexisklo. Odrezky si mohli prispôsobiť rezaním na pásovej píle, alebo vŕtaním na stolovej vŕtačke. Témou tvorivých dielní bolo postavenie si vlastného mesta. Deti sa stali architektmi a stavbármi, ktorí mali na voľné stavebné pozemky (tabule z preglejky) postaviť ľubovoľné objekty nachádzajúce sa v meste. Takto vznikli nemocnica, kostol, hotel, útulok pre zvieratá a iné budovy, ale aj vesmírna loď, či posvätné miesto na spôsob Stonehenge.
Najväčším lákadlom bola pre deti pásová píla. Ak si chceli vyrezať drevený kus presných tvarov, nakreslili čiary rezu, alebo slovne popísali, čo má byť z daného kúska vyrezané a ujo Ondrej im požadovaný tvar vyrezal. Pri jednoduchších rezoch si mohli pod dohľadom drievko vyrezať aj sami.
Mohli si vyskúšať aj rezanie dielov ručnou pílkou, čo niektorí ocenili, pretože mohli predviesť svoje fyzické zručnosti a silu.
Podobne si deti nosili stavebné diely prevŕtavať k stolovej vŕtačke, kde si pred vŕtavali dierky na skrutky, alebo vyvŕtavali rôzne otvory do stavebných kusov.
Pripravené diely spájali lepidlom, skrutkami, alebo drôtikmi. Aby bolo dielo aj na pohľad zaujímavé, natreli si svoje stavby deti farbami.
Na pracovisku vládla čulá atmosféra, ktorej nezabránili ani tropické teploty v dielni. Stavbyvedúci ujo Ondrej a jeho pomocníci Matej a Michal mali plné ruky práce pri vybavovaní požiadaviek zhotoviteľov. Ak by podobná atmosféra vládla na reálnych pracoviskách v teréne mesta, Rožňava by určite prekvitala. Možno to bude práve táto generácia detí, ktorá svojou čulosťou a zanietením prispeje k zlepšeniu toho, čo sa v našom terajšom živote zlepšiť dá.

Ondrej Bašták Ďurán

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!