Udalosti Vlachovskej hostiny roku pána 2015

26 novembra, 2015 by  

111Vlachovo – 22.11.2015

Fotogaléria

22. november je v pamäti ľudí našej malej obce zapísaný veľkými písmenami. Práve tento deň sa ustálil ako náš sviatok. Pôvodnou myšlienkou bolo vysvätenie chrámu spred 150 rokmi po obnove. Tento deň sa tak vryl do pamäte ľudí, že v tento deň sa od toho času konajú pamätné bohoslužby, doma sa oslavuje slávnostným obedom a popoludní bývali vystúpenia ochotníkov, hrala muzika, dokonca boli väčšie zábavy ako na Štefana. To všetko preto, že kostol sa stal ich symbolom viery Slovenského národa vo Vlachove. Táto udalosť je spätá s budovou tak, že sa stala akýmsi miestnym pamätníkom a zosobnení ostatných sviatkov cirkevných i necirkevných. Samozrejme kostol stál už dávno predtým. Prvotné obvodové múry kostola boli postavené niekedy na prelome 14 a 15 storočia, o niečo neskôr v čase bratríkov vo Vlachove i obranný múr so strieľňami. My ale nevieme presný dátum, kedy kostol prvýkrát vysvätili a uviedli tak ho do stavu užívania ako boží dom. Preto aj hostina a vysvätenie kostola hoc aj spred 150 rokov mementom, symbolikou, ktorá predstavuje akoby aj túto udalosť z prelomu storočí.
Začiatok hostiny bol slávnostnou omšou v evanjelickom kostole vo Vlachove. Táto slávnostná omša sa niesla aj v duchu rozpomienky konfirmantov na ich konfirmáciu spred 63 rokov a symbolické zopakovanie tohto aktu. Rozpomienky na túto udalosť vyjadril v príhovore profesor Hronec. V rámci bohoslužby vystúpili aj deti z biblickej besiedky s biblickými pesničkami ako aj miestna cirkevná hudobná skupina. Takéto prevedenie omše prináša nielen uctenie sviatku, ale svojou netradičnosťou aj novú krv do žíl spojeniu boha a slovenského národa.
Preto 22. novembra o 14 00 tak ako aj po iné roky zorganizované tradičné nedeľné kultúrne popoludnie. Podujatie sa uskutočnilo v kultúrnom dome vo Vlachove v historickej budove kaštieľa rodu miestnej vetvy rodu Andrássy. Už úvodný prihovor starostu obce nechal tušiť, že nás čaká pestrý program.
V bohatom programe sme sa dočkali vystúpení, ktoré navnadili pokojného ducha, harmóniu a trochu zábavy do duší divákov. Ako prví vystúpili najmenší herci zo základnej a materskej školy vo Vlachove. Budúci herci a tanečníci predviedli nádherný prednes básní a predviedli i ochotnícke divadlo na tematiku rozprávky o zvieratkách, ktoré našli malý domček a všetky chceli sa doň nasťahovať. Jedinečný bol aj charakter každého malého herca, ktorý dotváral charakter každého zvieratka priamo dokonale.
Aby sme neostali len pri hercoch, títo malí tanečníci vedia už aj tancovať tak, že namôj veru, nehanbili by sa zato ani ich starší kolegovia z FS Stromíš.
Ďalšie číslo programu predstavovalo ochotnícke muzikálovo-spevácke zoskupenie “Drak” , ktoré si vyslúžilo jednoznačný ako by to nazvali naši moderní západniari ,,Standing ovation,, áno to je to ,,moderné slovo,, síce neslovenské, ale v tej chvíli emócii ani veľmi človek neuvažuje. Jednoznačne bravúrny potlesk za vzdania poklony účinkujúcim postavením sa celej sály počnúc každým divákom aj v najvzdalenejšom roku sály. A čože to si vyslúžilo taký potlesk? Ochotníci sa predviedli ako profesionáli. Zahrali muzikálové pesničky z legendárneho muzikálu ,,Na skle maľované,, tak, ako by ste to videli a počuli vari na originálnej premiére.
Po tomto mal cirkevný spevokol Agapé vo Vlachove a hudobné zoskupenie našej pani farárky Gdovinovej ťažkú úlohu, ktorej si myslím, že sa zhostili dobre. Ľudí zabavili a ako vravieval môj otec, keď prvýkrát videl tieto vystúpenia ,,kresťanského popu a rocku,, svojho času ešte nie vo Vlachovskom kostole: ,,To sa mi páči, to nie ako tie staré faráre,,. Takže i ja sa prikláňam k tomuto hodnoteniu.
Na záver vystúpila nefalšovaná klasika v podobe FS Stromíš a jeho prevedenia Gemerského čardášu po tanečnej i hudobnej stránky. A neboli by to oni, keby nerozozvučali sálu svojím pohybom a gemerskými piesňami natoľko, že mne a spolu sediacemu kolegovi sa nezatočila hlava. Ako to len robia? No paráda.
Týmto by sme mohli poďakovať a ukončiť tento článok. Ale my ho neukončime, lebo sme uvádzali do života knihu! Štefan Bendík ako občiansky aktivista vytvoril popularizačnú publikáciu Nestratené roky obce Vlachovo zaoberajúcou sa primárne dejinami 20. storočia povojnových generácii po 2. sv. vojne. Bližšie k tejto knihe bude pojednávané v osobitnej recenzii a kto naozaj chce, siahne priamo po nej je super. Tak sme toto dielo uviedli do života (nekrstili nie je to dieťa ako iní mylne robia) symbolickým poliatím vlachovským elixírom z miestnej ,,šetierne,,. Poďakovanie patrí všetkým, vydavateľstvu Roven, OZ Žampik v Rožňave, DMS v Rožňave, Obci Vlachovo, Ministerstvu kultúry Slovenskej republiky a všetkým, ktorí pomohli finančne, materiálne, alebo postrehom do knihy. Na záver bola samozrejme slávnostná recepcia, kde autor porozprával prítomným mnoho zážitkov a ak ste chceli, mohli ste si odniesť aj autogram a venovanie ako neoceniteľný bonus k samotnej knihe.
Na záver len bratia a sestry, nech boh sprevádza vás i celý Slovenský národa všetkých ľudí dobrej vôle.
Mgr. Jozef Jakubovský
Predseda MO MS

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!