Deklarácia zvrchovanosti Slovenskej republiky

17 júla, 2016 by  

JH 036Vlachovo – 15.07.2016

Fotogaléria – Jarko Halko

Fotogaléria – Šani Lazár

Fotogaléria – Michal Terrai

17. júl ako dôležitý medzník našich dejín je neodmysliteľný. 17 júl je časom kedy sa rozhodovalo o osude Slovenska a jeho smerovaní v nasledujúcich desaťročiach. Je pravdou, že 17. júl nie je oficiálnym štátnym sviatkom ale to na veci nič nemení. 17 júl 2016 je už v poradí 24. výročie tejto udalosti. Presne 17.júla roku 1992 totiž došlo k nehynúcej udalosti skladania sľubov a požadovania samostatnosti v zmysle práva na sebaurčenie. Poslanci skladali takýto sľub:

My, demokraticky zvolená Slovenská národná rada, slávnostne vyhlasujeme, že tisícročné úsilie slovenského národa o svojbytnosť sa naplnilo. V tejto historickej chvíli deklarujeme prirodzené právo slovenského národa na sebaurčenie tak, ako to zakotvujú aj všetky medzinárodné dohody a zmluvy o práve národov na sebaurčenie. Uznávajúc právo národov na sebaurčenie, vyhlasujeme, že aj my si chceme slobodne utvárať spôsob a formu národného a štátneho života, pričom budeme rešpektovať práva všetkých, každého občana, národov, národnostných menšín a etnických skupín, demokratické a humanistické odkazy Európy a sveta. Touto deklaráciou Slovenská národná rada vyhlasuje zvrchovanosť Slovenskej republiky ako základ suverénneho štátu slovenského národa.

Niektorí samozrejme tento  štát nechceli, ale to je už iný smutný príbeh.

Tak sme sa zišli v dobrej partii na kúpalisku  a náladu a situáciu nepokazila ani hrozba  zlého  počasia, ktoré neustále počas celého dňa hrozilo svojimi zlovestnými mrakmi a dažďom. Na začiatok bola použitá kultúrna  vzdelávacia zložka a vypočuli sme si dokumentárny film z produkcie Slovenskej televízie a v podaní prof. Ondreja Hronca a keďže je rok Svetozára Hurbana Vajanského, pre záujemcov bola k dispozícii aj prednáška o jeho živote. Kultúrna vložka sa osvedčila a bol záujem.   Po zotmení sa a ukončení prednášky bolo treba sa zohriať. Tak sme pristúpili k zapáleniu Vatry našimi hosťami. Do tanca hrala Starovlachovská muzika, občerstvenie bolo po ruke tiež a veselá nálada nechýbala. Bolo síce chladnejšie, ale kto chcel, zohrial sa pri Vatre, ktorá hriala naozaj v širokom okolí. Spoločne sme si upiekli nejaké tie dobroty na ohnisku v altánku, lebo hlad veru nenechá nikoho chladným a každý sa stal členom pomyslenej Jánošíkovskej družiny. Akcia sa podarila a poďakovanie patrí všetkým, ktorí obetovali svoj čas a prišli.

Za podporu, propagáciu  ďakujeme: DMS Rožňava – Ing. Zlatka Halková a všetkým matičiarom,  SNS – okresu Rožňava – Ing. Stanislav Blahús, Obci Vlachovo – Ing. Peter Pakes, starosta obce, a DHZ Vlachovo – Ing. Slavomír Labuzík, veliteľ  a Pozemkovému spoločenstvu vo Vlachove za zabezpečenie materiálu na stavbu. A všetkým aktivistom a dobrovoľníkom, ktorí sa pričinili o realizáciu tohto spomienkového posedenia na udalosti, na ktoré sa nezabúda.

S pozdravom Mgr. Jakubovský Jozef, MO MS Vlachovo

 

 

 

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!