43. ročník Gemerského folklórneho festivalu Rejdová 2016

25 augusta, 2016 by  

32Rejdová  19.-20.08.2016

Fotogaléria – piatok

Fotogaléria – sobota

Rejdova 2016 TS GOS

V dňoch 19. a 20.augusta 2016 privítala obec Rejdová množstvo  milovníkov folklóru  na 43. ročníku GFF. Tak ako každý rok si obec v piatok pripravila pre svojich návštevníkov ochutnávku tradičných  koláčov, na ktorých ste si mohli pochutnať už  popoludní na námestí obce. Program v piatok začal Službami Božími v evanjelickom kostole. Krojovaný sprievod folkloristov s pozvanými hosťami sa presunul do budovy fary, kde bola za spevu piesní domácej folklórnej skupiny Hôra  slávnostne otvorená výstava  „Pastierstvo na Gemeri“, ktorú pripravilo Banícke múzeum v Rožňave.  Po otvorení výstavy sa na námestí obce oficiálne otvoril 43. ročník Gemerského folklórneho festivalu Rejdová 2016. Spev a tance domácej FSk vystriedali príhovory starostky obce Mgr. Slávky Krišťákovej a riaditeľky GOS v Rožňave Mgr. Heleny Novotnej. Starostka obce vo svojom príhovore poďakovala všetkým, ktorí sa podieľali nielen na príprave tohto ročníka GFF, ale aj všetkým menovaným a nemenovaným, ktorí prispeli svojou prácou, či finančným príspevkom na obnovu Múzea tradičnej ľudovej kultúry (modrej chalúpky), ktoré bolo zničené pri požiari v januári tohto roka. Po slávnostných príhovoroch nasledoval program ušitý z gemerských folklórnych skupín a účastníkov muzikantskej dielne.  Medzi hostí, ktorí prišli na GFF bola aj  Hanka Servická, ktorá s jej krásnymi piesňami rozospievala celé hľadisko. Nasledovala folklórna skupina Telgárt z Telgártu a zahraničný súbor Koniakow z Poľska. Večer bol  ukončený ľudovými veselicami  pod hviezdami, kde ste sa mohli vyšantiť až do rána.

Sobota nás privítala krásnym slnečným dňom. Ako prvé sa v obci a na námestí obce otvorili Rejdovské dvory, kde sa každý mal na čo pozerať. V jednom dvore sa pásli ovečky, a gazda ponúkal návštevníkom žinčicu, ovčí syr, ale aj niečo “domáce“, v druhom zasa gazdiné polievali plátno a prali na četerni. Každý si mohol vyskúšať paličkovanú čipku, tkanie, česanie ľanu, výrobu šindlí a mnoho iných ručných prác, z ktorých sa mnohé dodnes zachovali. Na malom javisku na pľacu sa predstavili detské folklórne súbory a kolektívy z okresu. O jednej hodine popoludní sa krojovaný sprievod všetkých účastníkov, hostí a folkloristov presunul na amfiteáter. Ako prvé sa v programe Vôňa Gemera predstavili kolektívy folklórnych skupín a súborov z Gemera: Bučina z Pače, Bystränky z Rožňavského Bystrého, Dubina z Rožňavy, Gemer z Dobšinej, Genšenky z Honiec, Lehoťanka z Čiernej Lehoty, Radzim z Vyšnej Slanej, Stromíš z Vlachova, Hôra z Rejdovej a Vepor s heligónkármi z Klenovca. Ako zahraničný súbor sa predstavil FS Koniakow z Poľska. Ušiam a očiam divákom ulahodili temperamentné piesne a pestré kroje folklórneho súboru Starišan z Prešova. Zlatou bodkou programu bolo vystúpenie FS Marína zo Zvolena, ktorý predviedol svoj jubilejný program k 50. výročiu svojho založenia.  Ani v tomto ročníku nechýbala ani zaujímavá tombola. Každý, kto mal šťastie si domov odniesol hodnotnú cenu. Záver patril ľudovej veselici pod hviezdami na námestí obce.

Môžeme povedať, že gemerský folklórny festival v Rejdovej je prezentáciou nielen dobrého folklóru, krásnych krojov, ale aj pohostinnosti a srdečnosti ľudí z Gemera. Preto už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohto nášho festivalu.

Kto raz do Rejdovej príde, rád sa do nej vracia.

IK

 

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!