Dajme čítaniu Dlhodobú Pridanú Hodnotu

13 októbra, 2016 by  

DSCF06Revúca – 12.10.2016

Fotogaléria

Vzdelávanie učiteľov je dnes už možno mierne sprofanovaný pojem a vyvoláva v mnohých zmiešané pocity. Avšak fakt, že každý učiteľ, bez ohľadu na počet odučených rokov sa musí neustále vzdelávať, aby mohol prinášať svojim žiakom vždy niečo nové, je neodškriepiteľný. Učiteľ  musí chápať vyučovanie literatúry ako umenie. V opačnom prípade sa tento predmet ocitá na periférii záujmu. Čítanie a s ním súvisiace interpretovanie umeleckých textov často nemení  svoju zaužívanú podobu a nedáva možnosť  sebauplatnenia tvorivému žiakovi. Z projektu MO MS a Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej Dajme čítaniu Dlhodobú pridanú hodnotu  sa  12. októbra 2016 zrodilo stretnutie učiteľov slovenského jazyka a literatúry z Revúcej a blízkeho okolia s PaedDr. Štefanom Šimkom a PhDr. Jozefom Lapšanským, PhD. zo Spišskej Novej Vsi. Obaja sú známi svojimi bohatými aktivitami v oblasti rozborov, interpretácií textov, rétoriky, práce s umeleckým slovom a nespočetnými  ďalšími aktivitami.

Stretnutia sa zúčastnila aj riaditeľka Domu MS v Rožňave Ing. Zlatica Halková a takmer dvadsiatka učiteľov od Smolníka po Hnúšťu, ktorá prišla možno aj s trochou skepsy. Po úvodných informáciách o bohatej projektovej činnosti v tejto oblasti na Spiši začala odborná časť. Lektori mali pre účastníkov pripravené texty, s ktorými sa celý čas pracovalo. Kto čakal tradičné zaradenie diela a autora do obdobia  a literárneho kontextu, bol sklamaný. PaedDr. Šimko v úvodnej časti  rozobral text. Interpretačná kríza sa rodí z čitateľskej krízy, preto PhDr. Lapšanský interpretoval text rôznymi spôsobmi, čím získali učitelia zaujímavé inšpirácie pre svoju prax.

Azda najpoetickejšie na celom  podujatí bolo to (teraz vyvolám nevôľu inšpekcie), že lektori nepotrebovali  žiadnu techniku. Ich nástrojmi boli umelecké texty a pozoruhodné vedomosti.

Účastníci odchádzali z podujatia s konštatovaním, že takéto vzdelávania by sa mali organizovať cyklicky. Za organizátorov môžem sľúbiť, že sme s lektormi začali už rokovania o ďalších spoločných aktivitách.

Mgr. Ľuboslava Lacjaková

predsedníčka MO MS

riaditeľka PSLG

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!