Dve muchy jednou ranou: Najmenší Budha aj atypické perá v Rožňave

4 júla, 2017 by  

bafRožňava – 03.07.2017

Fotogaléria

zdroj: www.roznava.dnes24.sk

V Rožňave sa uskutočnili ďalšie zápisy do Slovenskej knihy rekordov. Rožňava sa pýši najmenšou soškou Budhu a stovkou atypických pier. Rožňava od pondelka, 3. júla 2017 disponuje 14-timi platnými zápismi do Slovenskej knihy rekordov. Zatiaľ o posledné dve sa postarala Zlatica Halková, ktorá vlastní po prepočte 111 atypických pier z viacerých krajín a Ladislav Hlavács. Zbierka všetkých pier pani Halkovej však momentálne prevyšuje 12 000 kusov. Krátko pred ňou úspech zaznamenal už známy Ladislav Hlavács, ktorý vyrukoval s najmenším Budhom, akého sme kedy mohli vidieť. Nemal ani 10 milimetrov.Onedlho sa však uskutoční ďalší pokus. Tým bude vytvorenie živej reťaze okolo Strážnej veže v srdci nášho mesta. Ladislav Hlavács, ktorý nedávno vyrukoval s najväčšou zbierkou sošiek Budhov, opäť prekvapil. Pri pokuse o zápis do Slovenskej knihy rekordov ohľadom najväčšej zbierky atypických pier pred prítomných vyrukoval s najmenším Budhom, ktorého vyrobila 3D tlačiareň. Presnejšie boli dvaja. Jeden bol však o zlomok väčší. Týmto počinom naše mesto v priebehu niekoľkých minúť získalo až dva cenné zápisy do Slovenskej knihy rekordov. Ako prezradil, bolo to prekvapenie, v podstate išlo o rekord atypických pier, čo už aj avizoval na sociálnych sieťach. Toto mala byť taká bonusovka, nechcel to hneď zakríknuť, že pôjde o 14. rekord mesta Rožňava, no samozrejme sa mu to s úspechom podarilo a tento rekord je od pondelka, 3, júla 2017 oficiálne uznaný. „Mesto Rožňava momentálne oficiálne eviduje 14 rekordov. Budha je rekordný preto, lebo sa v podstate jedná o najmenších Budhov momentálne na Slovensku. Budem sa snažiť o povolenie zápisu rekordu do Guinessovej knihy rekordov. Budhovia nie sú identickí, je tam stotina milimetra rozdielu veľkosti, keďže to robil stroj, a ani materiálovo nie sú rovnakí, nakoľko aj tá farebná rozličnosť je daná tým, že ten materiál je iný. Jeden Budha má nejakú stotinu cez jedného centimetra a ten druhý má niekoľko stotín pod desať milimetrov. Výroba nebola ťažká, jedná sa o počítačový program, cez ktorý to skúsení ľudia vedia vyrobiť za niekoľko minút. Robí to fakticky 3D tlačiareň,“ povedal Hlavács, ktorý má vo svojej zbierke viac ako 384 sošiek Budhu v rôznych veľkostiach a prevedeniach.

111 zaujímavých skvostov

Klubovňa Domu Matice slovenskej v Rožňave však poslúžila aj na získanie ďalšieho rekordu. Tým bola zbierka atypických pier Zlatice Halkovej. „Rekord atypických pier bol uznaný, je to ustanovujúci rekord, ktorý začal túto métu. Tieto perá boli zapísané s počtom 111. Jedná sa o atypické perá, ktoré svojim výzorom pripomínajú stále niečo iné,“ povedal poverený komisár rekordu, Ladislav Hlavács.

Atypické perá aj v tvare zeleniny

Ako prezradila Zlatica Hlaková, zbierka pier začala vznikať niekedy pred mnohými rokmi, keď ešte nemala ani 18 rokov, s tým, že ju potešilo, keď niekde dostala perá a odrazu sa začali skladať jeden k druhému, neskôr pribúdalo viac kusov, a tak ju vlastne chytilo zberateľstvo. „Intenzívnejšie som to začala zbierať v posledných rokoch, keď som pred dvoma rokmi mala nazbieraných 6 000 pier. Odvtedy prešli ďalšie dva roky a už mám tých pier 12 000. Na rekord v počte pier to stále nie je a preto som sa rozhodla vyselektovať tie atypické a pokúsiť sa o niečo takéto,“ povedala rožňavská rekordmanka.

Tieto atypické perá nevyzerajú ako perá, a napriek tomu píšu. „Majú určitú symboliku a sú vzácne. Prvé atypické pero bolo v roku 1986 v Amerike, kde som bola na prekrásnej Jazde za mier, a bol to náramok, ktorý som dostala na ruku a až časom som zistila, že to vlastne nie je náramok ale pero. To bol taký prvý impulz k tomu zbieraniu pier. V zbierke sú všetky kusy pre mňa vzácne, máme tam perá v tvare zeleniny, zvieratok, golfových palíc, injekčných striekačiek a mnoho ďalších rozličných tvarov,“ doplnila na záver Halková.

Peter Simon

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!