Leto v Brdárke

30 júla, 2014 by  

Brdárka – 28.07.2014

Fotogaléria

Tvorivé dielne pre deti – práca s drevom

V pondelok v obci Brdárka v Rožňavskom okrese zorganizovalo OZ v spolupráci s OMM Rožňava tvorivé dielne pre deti orientované na prácu s drevom. Tvorivé dielne viedol Ondrej Bašták Ďurán, ktorý sa vo svojej podnikateľskej činnosti v oblasti športu pre zdravotne znevýhodnených venuje aj výrobe drevených výrobkov používaných v loptovej hre boccia, www.parahry.sk. Materiál, z ktorého deti vytvárali drevené plastiky bol pripravený z preglejkových odrezkov, ktoré vznikli pri výrobe mini boccia rámp. Napriek tomu, že išlo o odpadové odrezky (čiastočne upravené pre potreby tejto aktivity), vzhľadom na svoj tvar – vyrezávané oblúky – predstavovali výborný materiál, z ktorého deti svojou fantáziou a tvorivým prístupom vytvorili krásne predmety. Pre deti bolo zážitkom, že si mohli drevené odrezky sami vybrúsiť brúsnym papierom. Následne jednotlivé časti natreli pestrými farbami (niektoré deti uprednostnili prírodný vzhľad a namiesto výrazných farieb použili moridlo) a pospájali ich pomocou drážok v podstavcoch a lepidla do rozmanitých tvarov. Do dreva – do predvŕtaných otvorov –  mohli osadiť aj sklenené guličky. Tvorivé dielne prebiehali v exteriéri – v altánku pri obecnom úrade v Brdárke. Zúčastnili sa ich detí, ktoré pricestovali autobusom z Rožňavy v sprievode buď s rodičmi, alebo starými rodičmi. K týmto deťom sa pridalo aj niekoľko miestnych detí. Na záver aktivity porota zostavená z 3 dospelých účastníkov vybrala najkrajšie 3 práce a ich tvorkyne boli obdarované sklenenými guličkami.

Prehliadka obce a čerešňového sadu

Súčasťou výletu detí do obce Brdárka bolo aj spoznávanie dedinského prostredia a aktivít OZ Alter-Nativa, ktoré vzniklo 24.5.2002 a venuje sa aktivitám zameraných na permakultúru – rozvoj miestneho potenciálu krajiny, ľudí a ich aktivít, www.alter-nativa.sk. OZ Alter-Nativa si pre rožňavské deti pripravilo prehliadku časti čerešňového sadu, ktorého mapovaním a zachovaním sa zaoberá. Počas prehliadky boli deti oboznamované s miestnou flórou,  starostlivosťou o ovocné stromy, spôsobom ich pestovania a rozmnožovania (štepením) a mali možnosť obzrieť si škôlku ovocných drevín a indiánske típí, v ktorom počas roka riadne prebývali ľudia. V súčasnosti v okolí obci Brdárka zaevidovali okolo 4000 čerešňových stromov a 200 rôznych odrôd čerešní. Pre deti boli veľkým zážitkom psy a šteniatka voľne sa pohybujúce po obci. Na prechádzke za obcou sa stretli s bielym poníkom a niektorí si nazbierali liečivé bylinky.

Z histórie ovocinárstva na Gemeri

Gemer bol v minulosti chýrny svojím ovocinárstvom, čo dnes už asi málokto z miestnych vie. Územie Gemera je veľmi rôznorodé – na juhu teplejšie rovinné oblasti, na severe horské doliny a svahy – aj kvôli tomu bol typickou vlastnosťou gemerskej produkcie rôznorodý sortiment. Pestovali tu čerešne, jablone, hrušky, slivky, gaštany, orechy, marhule, broskyne, mandle, višne, moruše, egreše a iné bobuľoviny.

Ovocné stromy sa vysádzali pri dome, v humnách za stodolou, v záhradách, na roliach, na konopniciach (po zavedení lacného textilu po 2. svetovej vojne), na hraniciach pozemkov, zatrávnených stráňach, lúkach, pozdĺž potokov a ciest. V súhrne možno povedať, že ovocný strom si na Gemeri našiel všade svoje miesto.

Ovocné stromy rozmnožovali štepením vyšľachtených druhov na divý podpník. Štepiť sa učili syn od otca, neskôr deti v základných školách, ale aj v štepárskych kurzoch organizovaných poľnohospodárskou školou alebo ovocinárskymi spolkami. Kvalitné štepy ovocných stromov získavali na obchodných cestách, ktoré podnikali za účelom predaja dopestovaného ovocia.

Začiatkom 19. storočia medzi vysokohorskými obcami vynikali v pestovaní ovocných stromov Brdárka a Hanková. Pre horské lokality Brdárku, Hankovú a Markušku sa stali typickým ovocím čerešne. Obyvatelia Brdárky premenili všetky pozemky v bezprostrednej blízkosti obce na sady a ich ovocie sa čoskoro stalo známym v priľahlých župách Uhorska.

Naši prastarí rodičia by iste nevedeli pochopiť, že si v našom kraji kupujeme hrušky alebo jablká dovezené zo zahraničia. Boli to práve oni, ktorí vyvážali ovocie aj do priľahlých oblastí vo vtedajšom Uhorsku a brdárske čerešne boli známe aj na kráľovskom dvore vo Viedni.

Z Brdárky a Hankovej vyviezli pred rokom 1914 mnoho ovocia do Budapešti, po prvej svetovej vojne hlavne na trhy spišských miest – Popradu, Kežmarku, Podolínca a Starej Ľubovne. Územie Gemera bolo doslovne popretkávané trasami obchodníkov s ovocím.

Tereziánsky urbár v roku 1773 dokonca napomína obyvateľov Brdárky, aby nepremieňali ďalšie oráčiny na nové sady alebo škôlky, a to z obavy o zníženie zemepanských dôchodkov – z ovocia totiž poddaní neplatili dane v podobe desiatku, ako to bolo z inej poľnohospodárskej produkcie.

V Jelšave v roku 1776 založili Čerešnícky spolok. Bol prvým združením tohto druhu v Uhorsku a svedectvom vyspelého organizátorského zmyslu Gemerčanov.

Príjem z ovocia bol často jediným peňažným zárobkom v domácnosti. Obchodovanie s ovocím sa spomína v súvislosti s furmankami Gemerčanov už v 17. storočí. Predaj nadprodukcie zo záhrad alebo záhradkárskych kolónií existoval ešte v 80. rokoch 20. storočia. V priebehu tejto dlhej doby nadobudol taký masívny charakter, že ho možno priradiť k typickým ľudovým zamestnaniam Gemerčanov.

Na začiatku 19. storočia osobnosti, ktoré chceli prispieť k zvyšovaniu  hmotnej a s ňou súvisiacej duchovnej úrovne obyvateľov (medzi nimi napr. L. Bartholomeides) vypracovali program rozvoja ovocinárstva v regióne, ktorý Gemerčania ochotne napĺňali.  Príjem, ktorý dosahovali obyvatelia Brdárky z predaja ovocia bol vyšší ako príjem z ornej pôdy.

Hlavný organizátor: OZ ŽAMPIK s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky

Poďakovanie patrí aj spoluorganizátorom : OMM Rožňava, Obec Brdárka, CVČ Rožňava, OZ Alter Nativa Brdárka, ako aj hlavným predvádzateľom tvorivých dielní.

 

Použitá literatúra: Michálek, J., Gemer-Malohont, Matica Slovenská, 2011.

Autor článku: Mgr. Ondrej Bašták Ďurán

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!