Tvorivé dielne v Čiernej Lehote

1 septembra, 2014 by  

051Slavošovce, Čierna Lehota – 27.08.2014

Fotogaléria Ondreja Baštáka a Mateja Ladu

príspevok Ondreja Baštáka

Tohtoročné  letné prázdniny sú nenávratne preč. Aj počasie posledných dní akokeby avízovalo prichádzajúcu jeseň a s ňou aj čas školských lavíc.  MO MS v Čiernej Lehote v spolupráci s OZ Žampík zorganizovali pre deti  z Rožňavy, deti členov MS a deti z Čiernej Lehoty  „Tvorivé dielne“.  Program   bol naozaj bohatý. Deti v doprovode dospelých  sa autobusom priviezli do Slavošoviec. Pozreli si rodný dom P.E. Dobšinského, kde im Dr. Milan Sajenko  v krátkosti pripomenul, kto bol P. Dobšinský . Deti si mohli pri prehliadke expozície popustiť uzdu fantázie  a na chvíľu byť Popolvárom najväčším na svete  či krásnou Princeznou. V Slavošovciach má sídlo zberný dvor  fi Ekolumi , deti  si tu pozreli separáciu a nakladanie s plastovými odpadmi. No a konečne  dorazili do kultúrneho domu v Čierne j Lehote, kde boli pre nich prichystané zaujímavé činnosti.

Práca s drevom –klasická i modernejšia.  Klasická spočívala v tom, že pán Ondrej Terrai priniesol  klasický drevársky ponk, na ktorom dodnes on sám pracuje a vyrába z dreva užitočné predmety.

Deti si vyskúšali  nielen prácu na ponku,  ale sálou sa ozýval  buchot kladív a klince bili ostošesť.

Tá moderná bola zaujímavá, deti  tvorili mandely – slnečnicu a slnko za pomoci  Mgr. Ondreja Baštáka Ďurána.

Maľovanie keramiky – táto činnosť zaujala dievčatá i chlapcov, pretože sa prvýkrát stretli s ma- ľovaním na surovú keramiku. Niektoré  maľby boli naozaj pekné.

Ručné práce – vyšívanie –  dievčatá nás prekvapili svojim záujmom o túto už pomaly medzi mladými zabudnutou  činnosťou, ktorá dokáže vytvoriť krásne dekoračné i úžitkové veci.

Mnohé takéto výšivky i tkané prestierania či súčasti odevov mohli deti vidieť na výstavke, ktorú ženy z MO MS v Čiernej Lehote pre ne pripravili.

Tvorba slnečnej a kvetinovej mandaly, ktorú si pre deti pripravil Mgr. Ondrej Bašták Ďurán, prilákala ako dievčatá, tak aj chlapcov. Dievčatá sa zapájali najmä na začiatku

práce na mandale, keď bolo treba pestrými farbami namaľovať podklad a jednotlivé drevené

lúče a lupienky. Ešte pred vymaľovaním ich museli obrúsiť brúsnym papierom. Chlapci prejavili najväčší záujem o vŕtanie otvorov na skrutky a tiež prichytávanie lúčov mandaly

o podklad skrutkami. Na tento účel používali akumulátorové skrutkovače. Tým ktorým sa

neušli akumulátorové skrutkovače, používali aj ručné. Keďže mandala slnka pozostáva z 90 lúčov, museli navŕtať až 180 dier a zaskrutkovať rovnaký počet skrutiek. Aj keď sa pri práci striedali, vyžadovalo dokončenie mandaly trpezlivosť. Kvetinovú mandalu vytvorili chlapci z Čiernej Lehoty, ktorí sa do práce pustili s veľkým nasadením. V závere im vŕtať a skrutkovať drevené lupienky pomáhali aj dievčatá. Chlapci, ktorí mandalu dokončili boli na svoje dielo hrdí. Trpezlivosť a nadšenie detí priniesli úspech v hotových mandalách, ktoré si nechajú

ako pamiatku miestni organizátori tvorivých dielní – budú vystavené v ich priestoroch.

 

Samozrejme, že dobre padlo i malé občerstvenie, o ktoré sa postaral  Matej Lada. Podujatie , ktoré podporila aj MS zo svojich fondov, bolo zaujímavé a podnetné, verím, že sme všetci strávili zmysluplný deň.  Deťom sa veru ani nechcelo ísť domov.

Do tohto projektu sa zapojilo veľa  ochotných ľudí a ja mám obavy, že sa aj niekomu zabudnem poďakovať. Ďakujem v prvom rade deťom a členom iných  MO MS za aktívnu účasť, OZ Žampík , Ing. Halkovej  Matejovi Ladovi za spoluorganizáciu,  Mgr. Ondrejovi Baštákovi a pánovi Ondrejovi Terraiovi za odborné vedenie detí  pri práci s drevom,  pani Márii Kundrákovej a Zuzane Hruškovej  za vedenie pri ručných prácach, Pani Kataríne Pukanskej a Vlaste Maťašovej  za  vedenie pri ostatných činnostiach. Starostke obce za poskytnutie priestorov a propagáciu  akcie  v miestnom rozhlase  a členkám  MO MS za dobrú organizáciu.

Želajme si do budúcna veľa ochotných a prajných  ľudí a veľa  chuti do takýchto činností,  odmenou sú  pre nás nie  financie, ale uznanie detí , ktoré vedia byť veľmi  vďačné.

 

Darina Figúrová

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!