Zázrak menom rozprávka

13 novembra, 2014 by  

20Rožňava – 12.11.2014

Fotogaléria

Spisovateľka Marta Hlušíková medzi deťmi v Rožňave

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – reportáž) – V spolupráci s Domom Matice slovenskej v Rožňave zrealizovala Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave vo svojich priestoroch v stredu 12.11.2014 v dopoludňajších hodinách dve besedy so spisovateľkou Martou Hlušíkovou pre žiakov základných škôl mesta.
Rozprávka. Slovo, bez ktorého si detstvo nevieme ani predstaviť. V nás dospelých prebúdza spomienky, vďaka rozprávkovým príbehom sa stávame opäť na chvíľu princeznami, vílami, kráľmi. Premietnu sa nám rôzne nadprirodzené bytosti, hovoriace zvieratká, či zázračné predmety. Rozprávka čerpá z neskutočného, vymysleného sveta, ktorý je odlišný od sveta dospelých. Rozprávkové príbehy majú tajomnú moc. A tajomne sa to môže začínať už samotným názvom. Pri počúvaní rozprávky prežívajú deti spolu s ich hrdinami dobrodružstvo, radosť i smútok. Vo svete fantázie si tak skúšajú odvahu, vytrvalosť, vernosť, zdolávajú rôzne prekážky, učia sa rozoznávať dobro a zlo. Hlboké zážitky napĺňajú duševné potreby a pomáhajú rozvíjať jeho detskú osobnosť, ktorej by nemala chýbať dobrá slovná zásoba.
„Stretnutie s deťmi, ktoré rozumejú tomu, čo im chcem vo svojich knižkách povedať, je vždy vzácne. Nabije ma energiou, cítim jeho spätnú väzbu. A toto stretnutie takým bolo. Obohatilo obe strany – aj deti, aj mňa“ prezradila po stretnutí s deťmi v Rožňave pani Marta Hlušíková a pokračovala „Deti sú vzácne – vidia pravdu so zatvorenými očami. A preto by som nechcela o tento krásny svet prísť. Nevravím, že nepíšem aj pre dospelých, píšem, a veľmi rada. No pri písaní pre deti sa znovu stávam dieťaťom. Narastie mi akýsi iný jazyk, ináč hovorím, som šťastná. Je to môj svet a nedám si ho vziať.“

Takéto akcie, kde majú deti možnosť komunikovať so spisovateľkou (alebo spisovateľom), známou nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, sú určite potrebné a vždy vítané. Je nám cťou, že sme mohli spoznať známu slovenskú spisovateľku pani Martu Hlušíkovú a bude nám potešením, ak takéto stretnutie budeme môcť sprostredkovať aj ďalším rožňavským deťom. Veď knihy ako Písmenkovo, Kde pavúky tkajú cukrovú vatu, Môj dedko Rýchly šíp, Bublinkové rozprávky, Neznášam, keď ma hladkajú po hlave, Strelené rozprávky alebo Čo baby nedokážu poznali takmer všetky deti. A pani spisovateľka doniesla a predstavila aj svoju najnovšiu knihu, ktorá mala len pár dní s názvom Vežovníček.
My dospelí by sme nemali zabúdať na to, že prvý kontakt s rozprávkovým svetom je veľmi dôležitý. A v dnešnej dobe, keď je dostupná rôzna technika, o to viac. Nie prehrávač s CD nosičom, nie video… Ale len rozprávka v podaní najbližších, s ktorými dieťa vyrastá, môže mať ten pravý emocionálny náboj.

Záverom už len pár citovaných slov Milana Rúfusa o rozprávke : „Jej moc je v tom, že ako abeceda platí pre malých i veľkých. Je onou orechovou škrupinkou, v ktorej je uložený život. Pripomína múdrosť a nevyspytateľnosť semena.“

Tatiana Bachňáková
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave
www.kniznica-rv.sk

foto : Dom Matice slovenskej v Rožňave www.maticaroznava.sk
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!