Pekný deň vo Vlachove alebo ako sa Vlachovčania ,, hostili ,,

25 novembra, 2014 by  

???????????????????????????????Vlachovo – 22.11.204

Fotogaléria Márie Velďákovej

Tak ako po iné roky nastal čas Vlachovskej hostiny. Hostina, čože je to hostina? Tento sviatok sa traduje s cirkevnými tradíciami v obci a je symbolom, symbolom elánu, porozumenia hlavne životodarnej sily, ktorá viedla k vysväteniu kostola v časoch minulých. Nejde však o len nejakú ,, tradíciu ˮ od ,, buka ˮ či všeobecné sviatky. Ide o Vlachovskú tradíciu, ktorá nám pripomína ťažké časy stredoveku, časy storočií, kedy v čase neustáleho nekľudu tomuto kraju dopomohol sám boh, že dovolil, aby sa kostol posvätil a šíril slovo božie. A že je to kostol protestantský a viaže sa k hlavne evanjelikom a tradícii bratríkov? Čo na tom, vari nie sme Slováci všetci? Neberme si pre ústa servítku a skritizujme staré názory ,, kto nie je katolík nie je Slovák ˮ. Všetci sme Slováci a sme Vlachovčania. A nie je to náhoda, že sa tak deje, že tento sviatok pripadol na výročie (datovanie nie je presné na deň), keď si pripomíname výročie kráľa Svätopluka. A veru, i ten Svätopluk keby videl tú radosť veru, pomeril by sa i s Rastislavom a možno by vyzeralo všetko inak. Však napokon, na druhom svete si isto uvedomil svoj omyl a je potešený, tým čo sa na Vlachovskej dedine v tej Slovenskej zemi deje.
O program sa postarali svojím tematickým vystúpením naši Folkloristi, ktorí predviedli naozaj to naj zo svojho repertoáru. Vytancovali sa sýta parket, čo prašťal ako by ho malo čochvíľa zlomiť v presne stanovenom rytme majstrov tanca. Aby si parket vydýchol, nechýbali tematické scénky zo života obce. A veru, či je ten Štefan valibuk! Však on dokázal nemožné, živý kolovrat s dievkami roztočiť!
Aby sa upustilo od srandy, zaspomínali sme si na tento pamätný deň v pesničkách cirkevného zboru, spevokolu agapé a aj pani farárka s skupinou nelenila dokázala, že aj boží služobníci idú s dobou a dokážu zaujať mládež náboženskými piesňami. Dovolím si tvrdiť, že nastúpila aj s manželom cestu pána farára Mihoka z mojich mladších čias, kde kostol ( síce katolícky :D) bol miestom spevu a tanca a ako sa hovorí ,, to nie ako tie staré faráre, tieto majú elán ˮ. Napokon aby sa nepovedalo, že sú len ,, pupkatí ˮ, ale aj talentovaní páni z peknej dolinky, ktorí doslova vypustili ducha starých čias z svojho hrdla, až mal človek pocit… že sa ocitol v duchovnej sfére Vlachovskej prírody a histórie.
Obecenstvo šalelo, kto neprišiel, môže ľutovať. Predný rad tak tlieskal, že strhol všetkých a potlesku nebolo konca kraja. Aby toho nebolo málo, skupina trend a občerstvenie pre hostí ,, zábavy ˮ pokračovali dlho do noci, aby sa všetci tak vytancovali, že pol roka nebudú vedieť kde je sever.
Čo dodať, povedané účastníkom osláv. ,, Vlachovo je naj ˮa seriózne, aj ten Svätopluk sa pozerá a si myslí ,, ej ja som mal byť ten, kto povolal Cyrila a Metoda, ako to roztočili pre tú kresťanskú vieru ˮ.
Z Vlachova sa lúči spravodajca MO MS Bc. Jozef Jakubovský

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!