20. ročník Kellnerovej Polomy

9 marca, 2016 by  

DSCF5408Gemerská Poloma – 04.03.2016

Fotogaléria

Výsledková listina

heureka – príspevok

4. marca 2016 sa už po dvadsiatykrát otvorili dvere recitačnej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy – Kellnerova Poloma, ktorá nesie názov po slovenskom spisovateľovi, novinárovi, historikovi a filozofovi, ale predovšetkým po blízkom spolupracovníkovi Ľudovíta Štúra, Petrovi Kellnerovi Hostinskom, ktorý sa narodil 6. januára 1823 v Gemerskej Polome v rodine evanjelického farára. Táto súťaž si našla v mnohých predškolských a školských zariadeniach okresu svojich fanúšikov, niektorí súťažiaci ju navštevujú každoročne. Poďakovanie však patrí aj ich pedagógom, ktorí ich v tejto záľube podporujú a usmerňujú. Znamená to, že zanietenie pedagógov, ktorí do prípravy svojich zverencov vkladajú dušu, čas, schopnosti i svoje nadšenie, sa prakticky zúročili v samotných prednášajúcich. Slávnostnú časť otvorila Mgr. Jana Krivušová, zástupkyňa riaditeľa ZŠ v Gemerskej Polome. Srdečne privítala súťažiacich, pedagógov, členov poroty, ale predovšetkým milých hostí, medzi ktorými nechýbala pani Mária Halková, ktorá sa zúčastnila všetkých ročníkov a od začiatku existencie tejto súťaže organizátorom pomáhala. Medzi hosťami boli aj ďalší významní hostia, čo dávalo tušiť, že odborná porota bude mimoriadne fundovaná. Čo je potešiteľné, bola aj objektívna a spravodlivá. Okrem učiteľov SJL v ZŠ a SŠ členmi poroty boli aj pani Klára Sadová, metodička detských recitačných súťaží v rámci Košického samosprávneho kraja a pani riaditeľka Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej Mgr. Ľuboslava Lacjaková. Súťaže sa zúčastnilo okrem 75 recitátorov aj 25 pedagogických zamestnancov a 15 hostí, ktorí vykonávali pedagogický dozor a niektorí boli aj členmi porôt. Súťažiaci boli rozdelení do 6 skupín podľa 5 kategórií. Čarovná melódia nášho materinského jazyka, krása hovoreného slova a recitátorský talent detí, žiakov a stredoškolákov sa niesol priestormi ZŠ. Okrem recitátorských zážitkov mohli pedagógovia získať i praktické rady od odborníčok pani K. Sadovej a Mgr. Ľ. Lacjakovej na krátkych odborných seminároch.
Výborné výkony recitátorov boli odmenené diplomom a knižnými cenami, ktoré im odovzdal riaditeľ ZŠ PhDr. Vladimír Vnenčák. Všetci ostatní recitátori a všetky zúčastnené ZŠ, SŠ a MŠ dostali pamätné listy.
Poďakovanie za skvele zvládnutú súťaž patrí predovšetkým zamestnancom ZŠ v Gemerskej Polome, JUDr. L. Sústrikovej, predsedníčke MO Matice slovenskej v Gemerskej Polome, Ing. M. Michalkovi, starostovi obce, ale aj Ing. Zlatici Halkovej, riaditeľke Domu Matice slovenskej v Rožňave a jej kultúrnemu pracovníkovi Bc. Matejovi Ladovi.
Mgr. Jana Krivušová

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!