Máme nového predsedu Matice slovenskej

12 novembra, 2017 by  

DSCN5612Liptovský Mikuláš 10.-11.11.2017

Medzi zvolenými členmi výboru MS aj naši – Ing. Martin Gallík, Ing. Zlatica Halková, Mgr. Michal Terrai

Fotogaléria – Michal

Fotogaléria – Šani

Matica slovenská je na rázcestí a prechádza generačnou výmenou. Marián Gešper po svojom zvolení dvojtretinovou väčšinou hlasov (258 hlasov, 67,01 percenta) uviedol, že „Matica slovenská je národná a kultúrna inštitúcia. Nebudeme sa zaoberať kontroverznými témami. Budeme sa zaoberať a propagovať preverené historické udalosti a osobnosti, ktoré pozitívne vplývali na náš národný rozvoj. Viac musíme podporovať aj kultúru, hlavne folklór. Pod našimi krídlami pôsobí vyše dvestoštyridsať folklórnych a umeleckých kolektívov. Na tie sa chcem zamerať. To je naša výkladná skriňa.“ Pred samotnou voľbou sa valné zhromaždenie stotožnilo s výkladom dozorného výboru MS, že M. Tkáč už absolvoval druhé funkčné obdobie a podľa stanov MS nemohol kandidovať tretíkrát. Bývalý predseda síce predniesol iný právny výklad, s ktorým sa však matičiari nestotožnili. Na predsedu teda kandidoval len M. Gešper a Roman Michelko, súčasný člen predsedníctva Matice.

  • NOVÉ VÝZVY

Generačnú zmenu, moderné spôsoby práce na poli najmä kultúry vyzdvihol aj vedecký tajomník MS Peter Cabadaj: „Matica počas výročných rokov Ľ. Štúra a J. M. Hurbana zorganizovala toľko kultúrnych a vedeckých podujatí ako žiadna iná organizácia. Je to naša téma, naša práca. A musíme to robiť moderným spôsobom.“ Správca MS Maroš Smolec uviedol, že Matica sa nachádza na rázcestí a pred sebou má veľkú výzvu, ako sa zmeniť. „Nesmieme byť napojení na žiadnu centrálu politickej strany. Presadiť sa musíme na poli vedy, kde predovšetkým v historiografii dosahujeme výborné výsledky, a kultúry, najmä folklóru.“ Zo všetkých vyjadrení vedúcich predstaviteľov Matice slovenskej bolo zrejmé, že túžia, aby sa ustanovizeň modernizovala a vylepšila si svoje meno a opäť získala vážené miesto v slovenskej spoločnosti. Výraznou väčšinou zvíťazil aj Š. Martinkovič na post predsedu dozorného výboru. Získal 262 hlasov, čo je 68 percent. Porazil jediného protikandidáta J. Steinera. Nový predseda sa chce zamerať na tvorbu nového systému vnútornej kontroly, ktorý bude jasne definovaný. Chce doriešiť aj právne otázniky týkajúce sa právnej subjektivity miestnych odborov ustanovizne a ostatných jej zložiek a striktne dohliadať na dodržiavanie zákonov, ktoré definujú činnosť MS a jej stanov.

  • GENERAČNÁ VÝMENA

Výbor Matice slovenskej prešiel výraznou generačnou zmenou. Omladil sa. Jeho členmi sa stali predovšetkým matiční funkcionári zvnútra ustanovizne. Sú to buď dobrovoľníci z miestnych odborov a Mladej Matice, alebo zamestnanci, ktorí presne vedia, ako ustanovizeň funguje. Takáto zmena bola potrebná, aby Matica naďalej a bez problémov mohla realizovať svoj konsolidačný program nielen na hospodárskej , ale aj duchovnej úrovni. Členmi nového výboru MS sa stali: M. Nemec, M. Hanuska, J. Seman, J. Božik, M. Smolec, Miroslav Gešper, V. Komora, B. Husár, L. Kľučková, J. Piecka, R. Zacher, S. Jurková, D. Machalová, Z. Halková, J. Makariv, P. Kleban, R. Michelko, M. Hájnik, J. Budinský, J. Gajdoš, M. Kerekanič, I. Šulková, G. Kaščáková, V. Uhlár, M. Zverina, M. Matečka, M. Gallík, Ž. Hrančová, A. Mečiar, P. Polakevič, D. Trňanová, M. Slavík, M. Kušnírová, L. Kalafa, A. Dubovcová, M. Terrai, D. Pribula, P. Černý.

Členmi DV MS za Maticu sú: J. Buleca, J. Chovanec, M. Stromko, M. Murdzíková, M. Jadroň.

zdroj: snn

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!