Čerstvý jubilant – Rudolf Hanuštiak

24 mája, 2018 by  

67Gemerská Poloma – 23.05.2018

Fotogaléria

Dovoľte mi vrátiť sa späť v čase a pripomenúť si  bohatý hudobný  život nášho jubilanta,  hudobného  pedagóga, akordeonistu ,zberateľa ľudových piesní, tanečníka a  hudobníka pána Mgr. Rudolfa Hanuštiaka.

Vzťah k hudbe u pána Hanuštiaka sa začal už v rannom detstve, keď  ako šesťročný  začal hrať na harmonike, v štrnástich rokoch na trúbke a neskôr na gitare. Po ukončení  vysokej školy sa zamestnal ako učiteľ na Základnej škole v Gemerskej Polome kde vyučoval jeho obľúbenú hudobnú výchovu. Tu sa  začala  práca s talentovanými deťmi . Viedol 80 členný dievčenský spevácky zbor. Jeho kultúrna pôsobnosť bola široká. Nielen v obci, ale aj v rámci okresu, či kraja. Bol vedúci kultúrneho strediska v obci, hudobníkom v Zbore pre občianske záležitosti, členom hudobnej skupiny Aplauz, spoluzakladateľom hudobnej a neskôr folklórnej skupiny Rozkvet,  s ktorou vystupovali v Česku, Maďarsku a na Ukrajine a bol aj dirigentom speváckeho zboru učiteľov okresu  Rožňava.

Láske k ľudovej piesni priviedol nielen svoju dcéru Ivanku ale mnoho ďalších talentovaných detí. Za  najväčší úspech  možno považovať účasť na medzinárodnej prehliadke víťazov celoslovenského kola súťaže Melódie priateľstva, ale aj víťazstvo v televíznej súťaži Talent 1977 v Košiciach a víťazstvo v celoslovenskej televíznej súťaži Rozlety v Bratislave.  Vystupoval  v televíznej relácii Lastovička a v slovenskom rozhlase. Boli to stovky prvých, druhých a tretích umiestnení. Za  dlhoročnú  pedagogickú prácu  bol ocenený zlatou medailou svätého Gorazda a vyznamenaniami  za rozvoj okresu a kraja.

V roku 1992 sa podieľal aj na založení  detského  folklórneho  súboru pod názvom Polomšok. Bol jeho umeleckým vedúcim. Pod jeho vedením sa deti zúčastňovali  medzinárodnej prehliadky sólových spevov v Nitre.

Pán Hanuštiak mal svoj podiel aj na  nahrávaní polomských piesní v Slovenskom rozhlase v Banskej Bystrici.

Spolu s manželkou Zuzkou vydali zborník ľudových piesní „Povedzže mi, milá, milenká“, ktorý obsahuje  111 piesní  napísaných v polomskom nárečí. V rámci projektu Gemerského osvetového strediska „Čo starí pamätajú, mladí zachovajú“ vyšla magnetofónová nahrávka Ej, lúčka, lúčka, kde  ako akordeonista doprevádzal sólistov . Istý čas pôsobil aj vo folklórnej skupine Dolina.

Členom Miestneho odboru Matice slovenskej  v Gemerskej Polome  je už dlhé roky  a pôsobí v nej až doteraz. Azda najväčšiu radosť mal, keď po  znovuoživení MO MS   v roku 1997 sa mu podarilo  založiť matičný miešaný  spevokol  Svornosť, v ktorom bol  dirigentom.

V jeho repertoári sme našli slovenské hymnické piesne v rôznych úpravách , slovenské ľudové piesne ale aj ľubozvučné úpravy Mozartových skladieb. Zúčastňovali na mnohým  matičných  kultúrnych či folklórnych podujatiach nielen v rámci kraja ale aj Slovenska. Na 3. celoslovenskej prehliadke matičných spevokolov v Levoči obsadili tretie miesto.

V roku 2013  dostal ocenenie národného osvetového centra za dlhoročnú folklórnu činnosť a  za mimoriadne aktívnu činnosť pre Maticu slovenskú bol ocenený Zlatou medailou.

Aj  na dôchodku rozdáva svoje bohaté skúsenosti. Dôkazom je aj 1. miesto sólovej speváčky v krajskej súťaži „Zahrajže mi zahraj“ a účasť na celoslovenskom kole  v Habovke.

Za to všetko mu patrí nielen obdiv, ale aj vďaka.

 

Mária Antalová

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!