Spoznávajme sa

4 júna, 2018 by  

BJ28Štítnik – Bardejov – 02.06.2018

Fotogaléria

Fotogaléria Lenky

Matičiari zo Štítnika sa vybrali na poznávací zájazd do Bardejova. Čím je osobité starobylé slobodné kráľovské mesto Bardejov s neďalekými Bardejovskými Kúpeľmi a čarokrásnym okolím? História, kultúra, tradície a mocnosť ducha mnohých pokolení sa tu spájajú do jedinečnej krásy s neopakovateľným čarom… Spoznávať Bardejov a kraj navôkol znamená plnými dúškami vychutnávať dary zeme a poznanie majstrovstva predkov, zveľaďovaného stáročia – a toto všetko nás, ako obyvateľov tiež starobylého slobodného kráľovského mestečka, pritiahlo tam, kde sa možno pred stáročiami mohli stretnúť i naši predkovia, či majstri niektorých historických umení – remesiel. V dopoludňajších hodinách sme sa oboznámili s dejinami evanjelického kostola a cirkevného zboru, s ktorými nás oboznámil p. Cyril Progoľ a tento pán nás neskôr zaviedol do zachovalej a i dnes používanej Židovskej synagógy a znova s patričným výkladom. Vďaka, že sú ešte ľudia, ktorým záleží na odovzdávaní svojich i historických poznatkov. Bonbónikom bola prehliadka Baziliky sv. Egídia – nádhera… Ba čo viac, objavili sme fantastickú súvislosť – krstiteľnica z 15. storočia je od toho istého majstra zvonolejára zo Spiša, ktorý vytvoril podobnú aj do nášho Štítnického kostola. 17,5m vysoký impozantný oltár, na ktorý sú Bardejovčania právom hrdí, je len o trošku nižší ako v levočskom kostole sv. Jakuba, ale oba sú to svetové unikáty.

Sme radi, že sme toto videli a naplnili duše hrdosťou na naše historické pamiatky.

Po chutnom obede so vzornou obsluhou sme sa premiestnili do Bardejovských Kúpeľov, kde sme sa v kúpeľnom dome Ozón strávili dve nádherné hodiny a potešili svoje telo vo WellnessSpa kúpeľoch.

Posilnili sme dušu i telo a plní zážitkov sme sa vrátili domov.

Šofér spoľahlivý, cesty zvládnuté, účastníci spokojní, úloha MO-MS – zveľaďovať ducha a nezabúdať na národnú hrdosť – splnená…

Tak na rok – nový objekt – kde? Dajte sa prekvapiť.

Janka Vranová

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!