Prvá slovenská paparazzi fotka a jej autor v Rožňave

16 decembra, 2018 by  

05Rožňava – 14.12.2018

Fotogaléria

Historický moment delenia Československa z augusta 1992. Spolupráca dvoch kultúrnych zariadení na území mesta sa znovu pretavila v jedno zaujímavé podujatie. Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja v spolupráci s Domom Matice slovenskej Rožňava pripravili pre širokú verejnosť otvorenie výstavy fotografií známeho slovenského fotografa Petra Brenkusa a zároveň besedu, ktoré sa uskutočnila pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky.Samostatné Slovensko má 25 rokov. Jedným zo symbolov rozdelenia federácie v roku 1993 sa stali aj snímky fotoreportéra Petra Brenkusa, ktoré médiá zverejňujú dodnes.

Peter Brenkus pracoval pre TASR, potom v rakúskej tlačovej agentúre APA. Novinárskej a dokumentárnej fotografii sa venoval vo vydavateľstve Ringier Axel Springer Slovakia. Dlhé roky bol exkluzívnym fotografom súborov Lúčnica, SĽUK, tanečného divadla Bralen a viedenského telesa Klangforum. Spolupracoval so Slovenskou filharmóniou, fotografoval Bratislavské hudobné slávnosti, festival súčasnej hudby Melos-Étos a iné. Bol oficiálnym fotografom prezidentov Michala Kováča a Rudolfa Schustera. V roku 2000 získal v súťaži Czech Press Photo v dvoch kategóriách prvú a tretiu cenu. Vydal niekoľko  publikácií, vystavoval vo viacerých svetových metropolách.

Napriek tomu, že som vyštudoval ekonómiu, vždy ma lákalo fotografovanie, hudba, tanec. Moje fotografické začiatky siahajú ešte do čias socializmu, konkrétne do ČSTK. Na prvé fotenie v ČSTK si pamätám, ako by to bolo len včera“ spomína slovenský fotograf, dnes už autor známych kníh Odetí do krásyPoézia v krojoch. Kroje v poézii. „V roku 1992, keď už bolo jasné, že Česko-Slovensko končí, som do Brna cestoval namiesto kolegu. Delenie Československa vo vile Tugendhat som zachytil z balkóna kvetinárstva.“

Kto je ten fotograf, ktoré fotky z rozdelenia federácie urobil, čo tomu predchádzalo, čo je jeho najväčším koníčkom, alebo čomu sa venuje dnes, ako i na množstvo ďalších otázok  od pracovníčky knižnice Tatiany Bachňákovej boli zodpovedané od samotného autora. Veru, bolo to zaujímavé. Výstava fotografií potrvá do konca januára v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, Lipová 3.

DMS

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!