74. výročie oslobodenia mesta Rožňava

24 januára, 2019 by  

001Rožňava – 23.01.2019

Fotogaléria

Na námestie prišli v tento deň vzdať hold nielen zástupcovia mesta či organizácií, ale aj školáci, ktorým je dôležité tieto tragické a bolestivé avšak významné medzníky pripomínať, aby táto chvíľa bola mementom a poučením pre súčasnú i budúcu generáciu. Základná organizácia partizána Tótha SZBP v Rožňave, Oblastný výbor SZPB, vojenské útvary a Mesto Rožňava organizovali spoločne pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 74. výročia oslobodenia Rožňavy. V srdci nášho mesta sa spomínalo. 23. január 1945. Do tohto dátumu Rožňavčania zažívali hrôzy vojny, ktoré im hlboko zasiahli do života. Našťastie prišiel deň, keď zvíťazila sloboda. Ľudia po ťažkých bojoch začali prežívať krajšie a šťastnejšie chvíle. Je nemožné obyčajnými slovami opísať toto veľké množstvo ľudských tragédií a utrpenia, ktoré sa postupom času stáva čoraz vzdialenejšie pre mladú generáciu, ktorá toto vojnové šialenstvo nikdy nezažila. Je našou povinnosťou pripomínať si tieto udalosti. Rok čo rok prichádzame na Námestie baníkov k pamätnej tabuli, aby sme vzdali úctu tým, ktorí priniesli tu najkrutejšiu obeť – svoj život. Dňa 23. januára 2019 si mesto Rožňava pripomenulo výročie oslobodenia mesta od dátumu, ktorý označuje v kalendári mesta už 74 rokov slobodného a mierového života a je to dátum, ktorý by si mali pamätať všetci Rožňavčania.

„Medzi jeden z najvýznamnejších dní v histórii mesta Rožňava určite patrí aj 23. január 1945. Práve tento deň bol dňom oslobodenia, preto je na mieste si túto historickú udalosť pripomenúť pietnym aktom. Dnes sme si pripomenuli 74. výročie udalosti, ktorá obrátila dni neistoty, bolesti a strachu na dni uvoľnenia, radosti a slobody,“povedal primátor mesta Michal Domik.

Primátor v príhovore okrem iného vyjadril aj úprimné a hlboké poďakovanie nielen padlým vojakom za oslobodenie nášho mesta, ale aj všetkým prítomným, ktorí si vážia slobodu, mier a šťastie našich občanov. S vojenskými poctami a položením vencov a kytíc si prítomní tohto pietneho aktu uctili nevinné obete.

ZDROJ: https://roznava.dnes24.sk/

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!