Seniori na náučnom chodníku Prielomu Muráň

22 mája, 2019 by  

00221.05.2019

V juhovýchodnej časti Licinskej pahorkatiny sa nachádza prírodná pamiatka Prielomu Muráň. Je to chránené územie už od roku 1980 a predmetoch ochrany je tok rieky Muráň,  ktorý je zarezaný do vápencového podkladu. Okolie rieky je bohato zastúpené lesným porastom s výskytom vzácnej fauny a flóry.  Riečka Muráň tu svoje koryto vyhĺbila do pomerne tvrdých vápencových hornín, pričom vytvorila tesné kaňonovité údolie  Prielom  Muráň v dĺžke 3,5 km až do obci Meliata . A veru bolo čo obdivovať. O tom sa presvedčili seniori zo ZO JDS  nie len z Rožňavského okresu ale aj z MO JDS Spišská Nová Ves a to dňa 21.5.2019 na spoločnej turistike v obci Bretka.  V obci  Bretka, ktorá patrí do regiónu Horný Gemer, má 379 obyvateľov a prvá písomná zmienka o obci je z roku 1286, sa seniorov stretlo celkom 203. Z Rožňavského okresu 159 a zo Spišskej Novej Vsi 44.

Po úvodom privítaní účastníkov na podujatí podpredsedom OR JDS Rožňava JUDr. Jánom Klobušníkom, ktorý ospravedlnil neúčasť predsedu KSK pána Trnku a predsedu OR Mgr. Ladislava Fabiána, pre plnenie iných úloh, slova sa ujali vedúci jednotlivých turistických tras A,B  Ján Gallo a Ing. Martin Markušovský. Ing. Markušovský oboznámil účastníkov aj s historiou obe Bretka, jej pamiatkami: – pozemný vojenský bunker z I.ČSR,  – vodný mlyn, – baroková kúria z roku 1754, – sedliacky dom bol postavený v 18. storočí, tzv. skanzen, – továreň na klince,- termálne kúpalisko, jaskyne atď.

Vytýčené trasy seniori zvládali pomerne dobre. Problémy mali tí, ktorí si nepriniesli vhodnú obuv .  Na náučnom chodníku vedľa riečky Muráň sa dosť šmýkalo pre pod močený chodník z nočného dažďa. Nakoniec sa to zvládlo a lúke nad Bretkou pri spojení účastníkov dvoch trás A a B sa ozýval spev. Tón udával jeden z organizátorov  podujatia Ján  Gallo na svojej ústnej harmonike.  Možno konštatovať, že pri bufete na termálnom kúpalisku pri káve a občerstvení vládla spokojnosť. Turistický zraz seniorov sa vydaril bez ujmy na zdraví a iných následkoch. Poďakovanie patrí všetkým účastníkom a organizátorom.

JK.

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!