Teranské deti na južnom Slovensku

24 júla, 2019 by  

30Fotogaléria

Slovenská národnostná samospráva obce Terény/Terany/Maďarsko organizoval pre deti letný tábor v termíne 8. – 12 .07. 2019. Na pozvanie  predsedu Združenia gemerských remeselníkov v Krásnohorskej Dlhej Lúke,  Juraja Nagya,  18  detí strávilo 4 prekrásne dni spolu so žiakmi zo Slovenska v Detskom tábore ručných remesiel, ktorý už tradične usporadúva združenie. Cieľom združenia je oživenie a výučba ľudových remesiel. Pod vedením remeselníkov  deti zhotovili rôzne predmety: košíky, čipky, drevorezby, náhrdelníky,  predmety z kože, šperky atď. V Krásnohorskej Dlhej Lúke sme pozreli výstavu venovanej pamiatke básnika Lajosa Pósu a pamätník vojakov v záhrade kostola.  Navštívili sme prekrásny kaštieľ v Betliari a jaskyňu Domica, ktorá v rámci jaskýň Slovenského a Aggtelekského krasu je zaradená do svetového prírodného dedičstva. S celým detským táborom sme boli na výlete v Háji, kde  sme si pozreli aj vodopády a ukázali  nám aj základy hrnčiarstva.

Ing. Zlatica Halková, riaditeľka Domu Matice slovenskej v Rožňave nám zorganizovala stretnutie našich detí s deťmi v tábore v Rejdovej. Jej vedením sme pozreli  dedinu a školu, a zahrali sme futbalový zápas na novom športovom ihrisku.

Náš tábor bol veľmi úspešný, splnila naše vytýčené ciele. Mnohé deti teraz boli prvýkrát na Slovensku. Počuli sme ozajstné slovenské slová a deti si mohli  vyskúšať svoju slovenskú slovnú zásobu.  Pozreli sme, ako žili a pracovali naši predkovia, ako vyrábali ručne rôzne predmety. Mohli sme si obdivovať prírodné a kultúrne pamiatky z tejto časti Slovenska. Toto všetko posilní  kladný vzťah detí k slovenskému jazyku. Chceli by sme navštíviť Slovensko aj o rok.

Tábor finančne podporoval Maďarský štát/Miniszterelnökség -Úrad predsedu vlády v rámci projektu NEMZ-TAB-19-0091.

logo podporovateľa web

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!