Storočnica Práporu RCHBO v Rožňave

18 septembra, 2019 by  

2019-09-17_Rožňava_Storočnica vojska 013Rožňava – 16.-17.09.2019

Fotogaléria – 17.09.2019

Fotogaléria – 16.09.2019

ZDROJ : roznava.dnes24.sk

V srdci nášho mesta sa uskutočnila oslava stého výročia plynovej služby a chemického vojska s podporou mesta Rožňava. Nechýbali pochodujúci vojaci aj rôzne ukážky. Podujatie bolo rozdelené na dva dni. V ten prvý sa nad mestom rozhorela vatra – Vatra Chemickej storočnice a kultúrny chemický program sa konal 16. septembra 2019 v čase od 19:00 do 24:00 hod. na lúke nad pamätníkom Pápeža Jána Pavla II. Na úvod odznelo niekoľko príhovorov. Slova sa ujal veliteľ Práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany pplk. Ing. Oliver Toderiška a v zápätí aj primátor mesta Michal Domik. Následne sa prítomní mohli tešiť na vystúpenie súboru Haviar a Radzim, nechýbali aktivity pre deti a aj ochutnávka vojenského guláša.

O deň neskôr, teda 17. septembra 2019 od 10:30 hod. do 13:30 hod. sa v srdci Rožňavy (Námestie baníkov) konal slávnostný nástup a defilé vojenskej techniky. Prvým bodom programu bol slávnostný nástup Práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany za účasti príslušníkov Armády Českej republiky. Následne prebehol pochod jednotiek s defilé špeciálnej bojovej techniky a odovzdávanie vyznamenaní. Verejnosť a tých najmenších zaujali predovšetkým statické a dynamické ukážky činnosti.

Prápor je veľmi dôležitý

Na okrem podujatí okrem nechýbal ani veliteľ Pozemných síl OS SR genmjr. Jindřich Joch. Ten na úvod pre náš web uviedol, že sa jednalo o naozaj významnú udalosť nielen pre Prápor radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, ale pre celé ozbrojené sily.

„Chemické vojsko je pevnou súčasťou každých ozbrojených síl a jeho dôležitosť je stále potrebná. Jedine chemické vojsko má prostriedky na to, aby dokázalo ochrániť nielen vojakov, ale aj civilné obyvateľstvo. Samozrejme, že jeho spôsobilosti sa dajú využiť aj v mieri, je to na pomoc obyvateľstva ( humanitárna pomoc ). Chemické vojsko plní úlohy aj v medzinárodných štruktúrach, ale aj v medzinárodných organizáciách v ktorých je Slovenská republika zapojená. Mesto Rožňava je samozrejme unikátne, keďže sa tu tento chemický prápor nachádza. Pôsobí v meste 15 rokov a vzťahy medzi mestom a útvarom sú veľmi dobré a som rád, že 100. výročie zriadenia plynovej služby a 70. výročie vytvorenia chemického vojska sme mohli osláviť medzi obyvateľmi mesta,“ povedal veliteľ Pozemných síl OS SR genmjr. Jindřich Joch.

Ukážky techniky aj pochod jednotiek

Rožňavčania na vlastné oči mohli vidieť pochod vojenských jednotiek aj zaujímave statické, či dynamické ukážky techniky. „Pre prítomných sme pripravili množstvo zaujímavých ukážok našej techniky, ktoré používame pri našich zásahoch. Zároveň bola pripravená aj ukážka boja z blízka s malou chemickou zápletkou. Celá udalosť začala omšou za celé radiačné, chemické a biologické vojsko,“ hovorí veliteľ Práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany pplk. Ing. Oliver Toderiška.

Ako doplnil, počas programu na Námestí baníkov prebehlo aj oceňovanie. „Medaily a plakety dostali boli dlhoročný velitelia, pod ktorými sme mali tú česť pracovať a zároveň boli ocenení aj ľudia za dlhoročnú prácu v prospech nášho práporu,“ dodal veliteľ Práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany pplk. Ing. Oliver Toderiška.

„Som rád, že tento jedinečný prápor sídli v našom meste. Je to naozaj dôležitá zložka vojska. Okrem ich zaradenia sa na týchto ľudí môžeme spoľahnúť aj pri možných povodniach a podobných katastrofách a vedia nám pomôcť. 100 rokov je to naozaj dlhá a krásna doba a želám im z pozície primátora mesta a aj človeka len to dobré,“ uviedol na záver Michal Domik.

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!