Chronológia Slovákov v Amerike do konca 19. storočia

25 októbra, 2014 by  

slovakminers_finalRožňava

Tento článok sme sa rozhodli uverejniť preto, lebo aj v súčastnosti je migrácia domáceho obyvateľstva, hlavne za prácou, veľmi aktuálna. Tieto informácie boli zozbierané a publikované za účelom informovania Slovákov o amerických Slovákoch, keďže tvoria až skoro 1/3 slovenského národa. Nájdete tu osobností ale aj bežných ľudí, ktorí sa svojou vôľou a slovenskou povahou vo svete nestratili, dokonca sa napriek ťažkým podmienkam presadli a tvoria nám tak dodnes veľmi dobre meno. Nech sú Vám všetkým príkladom, že aj počtom my malí Slováci dokážeme veľké skutky keď to naozaj chceme.

text neprešiel jazykovou úpravou:

1583  Stefan Parmenius- Stitnicky odplaval toho roku z Anglicka spolu z expediciou Lorda Humphreya Gilberta ktora mala za ulohu objavovat nove  svety pre kralovnu
1677. Issac Ferdinand Sarossy { Sarissky] prisiel do Germantown {Povodne Germanopolis} v state Pennsylvania, aby tu posobil ako ucitel a kazatel spolu zo slavnym kazatelom Pastoriusom.
1754. Andrej Jelik opustil Slovensko, aby sa vyhol vojenskej sluzby. Po rokoch cestovania a dobrodruzstiev priplaval k brehom Ameriky na Holandskej obchodnej lodi.
1775. Po straveni urciteho casu na ostrove Madagaskar, kde bol aj kralom knieza Moric Benovsky sa stretol z Americkym ambassadorom Benjamino Franklinom v Parizi a nieskor v Londyne, kde obdrzal od neho odporucujuci dopis prisiel do Ameriky. Motivovany ideou slobody sa pridal na stranu americkych revolucnych vojsk, kde bojoval pri obklucovani mesta Savannah v state Georgia pod velenim Polskeho generala Pulaskeho a jeho jazdeckeho regimentu. V roku 1786 Knieza Benovsky bol zabity na ostrove Madagaskar, kde bojoval proti Francuzkej armade.
1780. Slovak Jan Ladislav Polerecky bol slachtickeho povodu.. Profesionalny vojak bol dostojnikom elitnej husarskej jednotky na cele z velitelom Duc de Lauzunom a generalom Rochambeaunom bojovali po boku generala Georga Washingtona v revolucnej vojne proti Britskej kolonialnej armade. Major Polerecky bol na cele 300-clenej skupine jazdcov zvanej „Modry husari“. V poslednej a vitaznej bitke pri Yorktowne Britsky genaral Cornwallis formalne slozil zbrane prave do ruk majora Jana Polereckeho.
1800. v meste Mexiko City vtedy posobil slovensky misionar Jezuita Otec Konschar zo Stiavnice. Ked raz spovedal do spovedelnice vstupil neznamy clovek a zacal po slovensky“Spovedam sa Vyznavam sa….“ Bol to udajne slovensky olejkar z turca, ktory povedal spovednikovy „, ze chtel y ten nowy swet spatriti….“. Cesta lodou vtedy trvala dva mesiace. Statistiky hovoria, ze v neskorsich rokov jezuita Konschar umrel mucenickou smrtou v rukach pohanskych kmenov.
1840.Bratia Komandovci vyborni drotari z Vysneho Rovneho od Trencina v tom roku prisli do mesta Philadelphia v state Pennsylvania, kde zalozili si prosperujuci odchod z drotovymi vyrobkami. Obchod sa nachadzal na ulici Front Street pod cislom 412-414 nad riekov Delaware.
1853. Janko Olejnik z Klusova pri Bardiove zupy Sarisskej. Usiel z Rakusko-Uhorskej armady. Zil v meste New York, kde bol nacelnikom  policie. Olejnik bol prvym Slovakom, ktory pracoval pre americke verejne sluzby.
1860.Slovak , drotar z Vysneho Rovneho pri Trencine Juro Grunik na jeho potulkach precestoval Ameriku od Sam Francisco az po Buenos Aires, kde zalozil prosperujuci obchod z drotenymi vyrobkami. Obchod existuje do dnesnych dni, kde ho spravuju Grunikovi potomkovia. Svoju zivotnu put skoncil Juro Grunik v New Yorku kde sa aktivne zapajal do slovenskeho spolkoveho zivota.
1861. Zemplinsky Slovak zijuci v Chicagu Gejza Michalovic dna 4.februara toho roku posla dopis prezidentovi Abrahamovi Lincolnovi v ktorom ho ziada, aby mu udelil autoritu a povolenie zorganizovat v Chicagu vojensku skupinu dobrovolnikov z novoprislich emigrantov cisto len Slovanskeho povodu, ktorej chcel dat meno“Lincoln Riflemen of Slavonic origin“ {Lincolnovi strelci slovanskeho povodu}. Skupina dobrovolnikov mala bojovat po boku Lincolnovych vojsk v obcianskej vojne.Lincoln tejto ziadosti Michalovicovi z podakovanim udelil {dopis je ulozeny v archive kongresovej kniznice }.Je dolezite podotknut,ze vacsina dobrovolnikov boli Slovaci a Poliaci z mesta Chicaga a jeho okolia.
1862.Podobny pripad sa stal aj v New Yorku, kedy Lincolnovu vyzvu z roku 1861 o ziadosti dobrovolnikov zobral na vedomie aj jeden Slovak menom F. Werther udajne vysoko vzdelany prominentny podnikatel a aktivny v slovenskom kulturnom a spolkovom zivote tiez v New Yorku. Spolu niekolkymi desiatkami Slovakov z tamojsej okolici sa pripojili k Lincolnovym vojskam.
Po revolucii roku 1848, Samuel Figuly pricestoval do Ameriky, ktory tiez bojoval po boku Lincolnovej armady. Studoval na univerzite v St.Louis medicinu. Po studiach za cas pracoval ako lekar. Bol aj clenom z jednej vypravy na severny pol .Aktivne sa zucastnoval na vedeckej kultivacii bavlny a tabaku v state Virginia. Cestne obcianstvo USA mu bolo udelene uz v roku 1868. Samuel Figuly zomrel na Slovensku pri svojej sestre v Kokave.
1872.Marti Chalan vynikajuci slovensky drotar z Vysneho Rovneho od Trencina  prisiel do New Yorku. Cestoval casto navstivil skoro csetky americke velke mesta z New Yorku do Chicaga, St. Louis az po tichy ocean. Za svojho pobytu v Amerike Slovensko navstivil 26 krat, kde pri poslednej aj zomrel a je pochovany na Slovensku pri Trencine vo Vysnom Rovnom.
1872. Daniel Sustek znamy slovensky cestovatel, ktory prebrazdil Aziu, Afriku, Perziu, Palestinu a celu Europu.Do Ameriky prisiel z Beirutu, Libanon na cas sa usadil v New Yorku. Za cas potom pracoval ako stolat vo fabrike v Chicagu. Sustek bol vynikajuci stolarsky majster. Za zarobene peniaze si kupil v roku 1877 v state Iowa 80 akrov zeme, na ktorej planoval zriadit cisto slovensku koloniu podobnu ako Slovaktown v state Arkansa. Zo svojich ciest svetom Sustek pravidelne si pisal svoje zazitky a posielal ich do slovenskych novin a casopisov na Slovensku tak aj v Amerike.Kopie celej jeho zbierky su ulozene v  Jankolovej kniznici a v Slovenskom archive pri klastore  v meste Danville v state Pennsylvania. Zbierka pod menom “ Potulky svetom“ma nesmiernu historycku hodnotu.
1873. Kedy v tom case sa vytvorila pocetna slovenska kolonia v meste Streator v state Illinois. Prichadzali sem nezamestnani banici z mesta Plymouth a Shenandoah z Pennylvanii z nadejou, ze tu najdu pracu. Okrem nich sem prichadzli hlavne zo Spisa velke skupiny remeselnikov malych rolnikov a hlavne tkacov platna, ktorym  mechanizacia na Slovensku zobrala zdroj zivobitia. Vsetci prichadzali sem bez zaruk, ale nadejou  na lepsiu buducnost.
1874.Uz v tomto roku mesto Cleveland, Ohio malo najvacsiu slovensku koloniu v Spojenych statov Americkych a tak je to aj dnes. Cleveland je este stale na tretom mieste z najciac Slovakmi na svete.
1875. V tomto roku slovenski emigranti zacali sa usadzovat v meste Johnstown v Pennsylvanskej oblasti.
1876.Andrej Dzuris bol prvy banik, ktory bol zabiti v banskom nestasti a oficialne zalegistrovany do kroniky banskych katastrof. Zahynul v bani pri meste Freeland, Pennsylvania.
1877-1879. Slovaci vo vacsich mnozstvach sa zacali usadzovat v meste Bridgeport,v state Connecticut.
1878. Velke mnozstvo slovenskych rodin hlavne z vychodneho Slovenska zacalo prichadzat do oblasti mesta Youngstown , kde mali moznost dostat zamestnanie v oceliarnach US steel. { A stale aj dnes v Kosiciach}
1879. Velke mnozstvo slovenskych zien zacalo prichadzat za svojimi do mesta Passaic , New Jersey, kde zeny mali moznost dostat pracu v tunajsich textilkach.
1879. Janko Slovensky a jeho bratranec julius Wolf prisli v novembry toho roku do Ameriky. Obidvaja boli vystudovani ucitelia n vzhladom na to, ze nevedeli rec za cas pracovali spolu v Pennsylvanskych baniach. V neskorsich rokoch prave tito dvaja Slovaci zacali hnutie slovenskej zurnalistiky v USA.
1879-1883.Slovensky Zemplin pocas tychto rokov strati  vyse ako 8 500 obyvatelov. Dosledkom hladu cele rodiny opustali tuto oblast Sloneska za chlebom vela z nich odislo do banskych oblasti pennsylvanie a mnohi do Clevelandu ktori pracovali u svojho rodaka zo Zemplina, ktory tam vlastnil vaic tovarni amenoval sa KUNZ svetky jeho podniky vysoko prosperovali vzhladom na jeho kvalitku pracovnu silu, ktori boli vsetci Slovaci.
1880. Presne v january 18. prvy Slovaci prisli  do mesta Bethlehem state Pennsylvania. A stalo sa to takto: Po 28 dnovej unavujucej plavbe cez ocean lod konecne pristala vo Philadelphii dna 27. decembra 1879, kde vsetci Slovaci boli uzavrati do karanteny na urcity cas. Po prepusteni z karanteny a bez centa sa skupina pustila pesi do neznama cesta ich viedla cez huste lesi a otvorene priestranstav po velkej zime z kuframi na chrbte. Ked prisli do mesta Trenton v N.J. obyvatelia ich zahnali zo zbranami v rukach pritom si mysliac ze su to Indiani.Nasi ludia v tom case boli obleceni v slovenskych krojoch no Trentoncania to nepochopili. Az januara 18. prisli do mesta Bethlehem kde boli prijati slusnym sposobom. Vacsina obivatelov mesta boli stari Moravania ktori sem dosli uz davno pred tym. { Moji pribuzni rodina Nakatova z Medzan stale zije v okoli Bethlehemu uz vyse 100 rokov}.
1880. V tom istom roku sa uz prvy Slovaci emigranti zacali usadzovat  a zakladat svoje kolonie v mestach:Allentown,Johnstown,Hazleton Pennsylvania a Trenton New Jersey.
1880. Prve statistiki nam hovoria ,ze 18. jula roku 1880 bol prvy slovensky krst kaplicke Svateho Vincenta v meste Latrobe v state Pennsylvanie, knaz Otec Placid Piltz,OSB. pokrstil Mariu Puskarovu.
1881. Do Ameriky prisiel knaz otec Husovsky do mesta Drifton, Pennsylvania nedaleko mesta Hazleton, kde pracoval ako banik v jednej z tunajsich uholnych bani.
1881-1882. v tychto rokov sa vela Slovakov stahovalo do mesta Homestead v Pennsylvanii, kde mali moznost pracovat v zeleziarnach US Steel, ktore vlastnila rodina Carniege.
1882. Ako mlady seminarista dna 15 marca toho roku do Clevelandu pricestoval Otec Stefan Furdek.
1. Jula toho isteho roku biskup Gilmour ho vysvetil za knaza. Hned po vysviacke a bez kaplancenia bol nasadeny ako administrator na Cesku faru Svateho Vaclava v Clevelande.Potom od aprila 1. 1883 az do jeho smrti januara 18. 1915 otec Furdek zpravoval faru slovenskej osady Lurdskej Pany Marii, ktoru on sam zalozil. Otec Stefa Furdek bol vynikajucim vodcom Americkych Slovakov, ktory pracoval  na roli naroda dedicnej jak v Amerike ,tak aj na Slovensku. Za tuto jeho cinnost si vysluzil titul najznamesieho Slovaka v Amerike Stefan Furdek je zakladatelom Prvej Katolickej Slovenskej Jednoty a Slovenskej ligy v Amerike,a tiez zakladatelom casopisu Jednota, ktory vychadza do dnes.
1882. Madarska vlada posiela do Ameriky prveho madaronskeho knaza , ktory by mal posobit medzi Slovakmi. Jeho ulohou, okrem knazkej bolo rozbijat narodne orientovane slovenske organizacie a spolky.
Svoju misiu nezplnil nakolko uz bolo neskoro, lebo v Amerike strom narodneho povedomia mal uz silne korene.
1883. Slovaci v New Yorku si zalozili svoj lokalny spolok pod meno „The first Slovak healt Benefit Society“ { Prvy slovensky v chrobe podporujuci spolok}. Na zaklade idei tohoto spolku neskor bola zalozena celonarodna poistovna JEDNOTA a  ine..
1883.V meste Bridgeport , Connecticut si Slovaci zorganizovali slovensky spolok Svateho Jana Krstitela.
1884.Slovaci v meste Hazleton v Pennsylvanii si zalozili slovensku katolicku osadu a tiez spolok zdravotne postihnutych. { zdravotna poistovna}.
1884.Do Ameriky prisiel z Nemecka Kristof L. Orbach, ktory za naucil vyborne po slovensky. bol redaktorom rozlicnych slovenskych periodik. Jeho ulohou bolo rozostvavat slovensku komunitu. vo svojich prispevkoch provokoval Slovakov a vyvolaval konflikty, ktore zkoncili sundnym procesom.Orbach bol Zid, ktoreho podporovala aj Madarska vlada financnou podporou, nakolko jeho cinnost v momentalnej situacii im vyhovovala.
1884. Viac a viac slovenskych emigrantov sa zacinali usadzovat v mestach: Yonkers, New York.Uniontown Pennsylvania a v ich okolitych oblastiach.
1884. Slovaci v meste Passaic v tom roku zalozili spolok Sv. Stefana I. krala Uhorska. V tom case farar tam bol madaron Heitinger
1884. V Clevelande, Ohio bol zalozeny podporny rimo-katolicky spolok Sv. Stefana.
1884. Do Spojenych statov pricestoval madaronsky knaz Kossalko Jozka rodak z Velkeho Sarisa.
Agend Budapesti, ktoreho ulohou bolo potlacat slovensky narodny zivot a slovenske povedomie, ktore v Amerike sa rozsirovalo prilis rychlo a prave to znervoznovalo vladu v Budapesti.Kossalko za jeho protislovensku cinnost ma v historii americkych Slovakov najnegativnejsie miesto.Zomrel v Presove roku 1911, kde je aj pochovany.
1884. Luteransky pastor Cyril Droppa oficialne zalozil prvu slovensku luteransku osadu v meste Streator,v state Illinois.Prve luteranske Bohosluzby osady Svatej Trojice boli v cisto slovenskej reci sa konali 30. marca 1884, ako prve v USA.
1885. V meste Hazleton v Pennsylvanii 6.decembra toho roku v kostole Sv.Jozefa a v kostole Sv. Stefana v meste Streator, Illinois 8. decembra sa konali Bohosluzby v novovystavenych Rimo-Katolickych kostoloch ako prvych v Amerike.
1885.Janko Slovensky zacal vydavat v Pittsburghu a na okoli  prvy samozdat ktory nazval BULLETIN, ktory bol ako predchodca prvych slovenskych novin v Amerike.{ Amerikansko-Szlovenszke noviny}.
1886. V meste Plymount, Pennsylvania bola zalozena slovenska osada Sv. Stefana.
1886. V Pittsburghu dna 21.oktobra vyslo prve cislo prvych slovenskych novin Amerikansko-Szlovenszke Noviny. Prve cisla vychadzali vo vychodoslovenskom nareci. {Do prichodu Rovnianka}. Zacal ich vydavat Janko Slovensky za financnej podpory jeho bratranca Juliusa Wolfa. { Obidvaja z Krompach}
1886 v meste  Houtzdale v Pennsylvanii si zalozili spolok pod nazvom‘ Bratstvo najsvatejsieho srdca Jezisovho“
1886.  Slovensky Luterani si zriadili prvu nabozensku slovensku luteransku kongregaciu v meste Freeland a Nanticoke v state Pennsylvania.
1886 Slovenski robotnici sa po prvy krat zapojili do strajku, ktory bol vyvolany v kokxarni v Pennsylvanskom meste Connellsville.
1886 Slovaci v meste Plymount v Pennsylvanii v tom roku si zalozili spolok bratstva Sv. Stefana.
1886. Slovaci v Scranton, Pennsylvania si zalozili spolok bratstva Sv. Petra a Pavla.
1886.Stefan Hurajt z dediny Lipovec zo zupy Sarisskej  prv sa usadil v meste  Leisenring Illinois. Neskor sa prestahoval do Pennsylvanskeho mesta Whitney, kde zalozil Slovensku koloniu prevazne banikov a robotnikov v koxarni.
1887. Na trhu sa objavila 120 stranova kniha pod nazvom “ Amerikansky Tlumac“ {The Slovak Interpreter}. zhotovil ho Janko Slovensky bol to Anglicko-Sarissky Slovnik. Tlumac za kratku dobu sa stal najpredavanejsiou knihou na trhu.Slovnik zohral velku ulohu nakolko dopomahal Slovenskym emigrantom si osvojit tunajsu rec.
1887. V Bayonne v New Jersey, si Slovaci zalozili podporny spolok “ Princa Rudolpfa“{Bol to mentalne postihnuty syn panovnika Franza josefa.}Po smrti tamojseho madaronskeho farara Adzimu{pochadzal z Velkeho Sarisa. } si Slovaci v Bayonne premenovali na spolok Sv. Stefana.
1887. Slovaci remeselnici {Klafnere}, ktory pracovali v priemysle na spracovanie medi a zili v mestach Bayonne, Yonkers a New York  si zalozili podporny spolok Slovakov pracujucich v priemysle na spracovanie medi.[Slovenske klafnere}.
1887 Najstarsie porodne statistiky nam hovoria, ze medzi prvych Slovakov narodenych uz v Amerike, boli : Andrej Cajko a Janko Elias v meste Freeland , Pennsylvania.
1887. Prvy spolok zdravotnej podpory. Spolok Sv. Jozefa bol zalozeny v Yonkers v State New York.
1888.Prvy spolok americkych Slovakov, ktory bol pomenovany spolok Sv.Cyrila a Medoda bol toho roku zalozeny v meste Minneapolis v state Minnesota.
1888. V meste Mc Keesport., Pennsylvania si tamojsi Slovaci zalozili svoj slovensky spolok Sv. Petra a Pavla.
1888. V maji toho roku  Edo Schwartz-Markovic za financnej podpory farara tamojsej slovenskej osady  otca Gellhofa zacal vydavat noviny “ Nova Vlast“ v meste Streator,Illinois. Boli to prve noviny pisane v spisovnej slovencine.
1888.Peter Rovnianek pricestova do spojenych statov 6. septembra. V Clevelande sa rozhodov pokracovat v studiach teologie, ktoru zacal v Budapesti a pre jeho panslavsku cinnost bol znej aj vyhodeny.
1888.Slovensky protestanti- presbyteriani si postavili prvu kaplicku v Pennssylvanskom meste Jessup.
1888. V meste Nanticoke Pennsylvania si zalozili Slovaci Rimo-Katolicku slovensku osadu Sv. Jozefa.
1889. Slovaci v meste Braddock Pennsylvania si zalozili spolok zdravotneho poistenia.Tamojsi Slovaci tam po vacsine pracovali v zeleziarnach US steel.
1889. Peter Vitazoslav Rovnianek prerusil teologicke studia v Clevelande a prijal poziciu hlavneho redaktora „Amerikasko- Szloveszkych Novinkoch „v Pittsburghu.. Pomali a nenapadne previedol noviny z dialektu sarisskeho na spisovnu slovencinu, ktorymi prispel  k zdokonaleniu jeho narodnych a kulturnych zaujmov.
1889. Madaronsky kontraverzny knaz  Kossalko Jozka, 1. februara zacal vydavat noviny „Zastava“. Noviny boli pisane v madaronskom duchu.Vzhladom na narodnu slovensku orientaciu sa Zastava neuchytila  medzi Slovakmi . Po kratkej dobe aj zanikla z financnych dovodov aj napriek tomu,ze madarska vlada pomahala ju financovat.
1889. V marci toho roku sa objavili na trhu dalsie madaronske noviny. Tiez madaron Rev Ignac Jaskovic v meste Hazleton Pennsylvania vydaval “ Katolicke Noviny“, ktore boli pisane v madaronskom duchu. Aj napriek tomu , ze Jaskovic bol Slovak slovensky nevedel dobre, preto si musel za plateneho pomocnika si zobrat Eda  Schwartza- Markovica. Noviny,tak isto ako Zastava skoncili na smetisku historie pre nezaujem.
1889. Anton S.Ambrose 24 rocny Slovak sa narodil v dedine Kobyly pri Bardejove.V meste Plymount Pennsylvania 21.decembra toho roku zacal vydavat noviny “ Slovak v Amerike“.Vznikli na troskach skrachovanej Kossalkovej Zastavy.{ Ambrose ju kupil od Kossalku aj zo sadzacom za velmi lacno}. Z Plymount sa prestahovali do Phoenixville Pennsylvania, neskor do New Yorku odtial do Whiting Indiana a znovu do Allentown Pennsylvania z Allentown do Passaicu, New jersey.Terajsim majitelom je New Yorsky podnikatel Milan Cuba . Redakcia je teraz v meste Linden v state New Jersey.Za urcity cas“Slovak v Amerike“ bol aj urandy organ poistovne JEDNOTA. „Slovak v Amerike“ za svojej existencie prezil vela problemov, ale zotrval a prezil do dnesnych dni a tym sa stal najstarsim bez prestania vychadzajucim casopisom v slovenskej reci na svete. Noviny boli a su pisane v silnom nacionalistickom slovenskom duchu.z ktoreho by si aj zurnalisti na Slovensku mali zobrat priklad,lebo
eticke hodnoty „Slovaka v Amerike“ zostanu ako priklad pre nasu slovensku historiu.
1889. Noviny Robotnik zacali vychadzat v Pennsylvanskom meste Connellsville. Redaktorom bol Stefanek. Tieto noviny mali komunisticko-Socialisticky charakter, ktory sa zaoberal problemami robotnikov a ich zaujmov.
1889 Tiez toho roku v Clevelande bola zalozena Rimo-Katolicka slovenska osada Sv. Ladislava.
1889. V meste Bayonne New Jersey bola zalozena rimo-katolicka slovenska osada Sv. Jozefa.
1889.V osade Sv. Stefana v Streator, Illinois otvorili prvu slovensku katolicku skolu v Amerike.
Ucitelmi tam boli sestri z radu Sv. Frantiska z nedalekeho mesta Joliet, Illinois.
1889.V meste Johnstown Pennsylvania boli velke zaplavy a poziar .Obetou tejto katastrofy padlo za obet vyse tisic slovenskych emigrantov zijuci v tejto kolonii.
1889. Do Ameriky prisiel Rev.Ludovit a pani Pulina Novomesky. Vynikajuci slovensky luteransky kazatel. Novomesky povzbudzoval slovenskych luteranov aby za snazili tak, ako katolici budovat si svoje slovenske osady. Jeho cinnost mala vyznam na celonarodnej urovni a vysledkom bolo vznik slovenskych luteranskych osad a farnosti v mestach , Freeland,Pennsylvania, New York , Newark, New Jersey a inde. Pani Pulina Novomeska bola aktivna nielen v Zivene ale ja inych Americko-Slovenskych kulturnych kruhoch.
1889. Americke noviny „Elmira Telegram“ prvy krat uverejnili clanok v ktorom napadali Slovakov a ine slovanske skupiny emigrantov, ze sposobuje znizenie zivotnej urovne Americkych robotnikov.Tento obvynujuci clanok prebrali noviny aj inych castiach Ameriky, ktore sposobovali slovanskym emigrantom problemi na dlhu dobu.{Iri vycitali slovanom, ze pracuju lacno}
1890. Slovensky narodny spolok bol zalozeny 16. februara toho roku v Pittsburghu Pennsylvanii pod vedenim Petra Vitazoslava Rovnianka.Ulohou spolku bolo zjednotit roztreatenu Slovac jedneho silneho telesa.
1890. Uz 16. marca  8. zbor Slovenskeho narodneho spolku bol zorganizovany v Mahoning Valley, Ohio. 16 clenov sa prihlasilo v prvy den.Zbor cislo 8 bol prvy zbor Slovenskeho narodneho spolku v tejto oblasti.
1890. V aprili 13. pod vedenim Rev Stefana Furdeka  sa stretla skupina Slovakov v meste Cleveland, aby prediskutovala zjednotenie slovenskych katolikov a vytvorili organizaciu podpornej poistovne. Na tejto schodzi sa zhodli ze organizacia ponesie meno“ Prva Slovenska Katolicka Jednota“
1890.V Clevelande 4. septembra sa uz konal zakladajuci kongres tejto slovenskej katolickej organizacie. Za prveho predsedu tejto slovenskej oganizacie bol zvoleny George {Juraj} ONDA.
1890.Kratko pred vianocami vypukol strajk v priemyselnej oblasti Pennsylvanie. Medzi strajkujucimi bolo tisice slovenskych banikov a oceliarenskych robotnikov.
1890.Bol vydany prvy slovensky almanach. Vydal ho Peter V Rovnianek.
1891.Vyse 200 robotnikov  sa vzburilo v oceliarnach  US steel pri Pittsburghu presne 1. januara, kde robotnici dobili veduceho prevacky Michaela Quinna, ktory 4. januara poraneniu podlahol.Po vzbure bolo uvaznenych velke mnozstvo vzburencov medzi nimi aj 44 Slovakov. 20 Slovakov sa dostalo az pred sud z obvinenia z vrazdy.Po dlhom sudnom procese traja sa dostali do vezenia, pre nedostatok dokazov po case boli prepusteny.
1891. Rev. Stefan Furdek zacal vydavat tyzdenik slovenskych katolikov JEDNOTA.
1891. V januari tohoto roku sa skupina slovenskych katolikov zisla v dome Janka Martinidesa v meste Yonkers v state New York, mala za ciel zalozit v tejto komunite  slovensky podporny spolok..Spolku dali meno“:Podporny Slovensky Spolok Svatej Trojice“. V july tohoto roku sa tento spolok pridal k celonarodnej fraternalistickej organizacii „Prvej Slovenskej Katolickej Jednoty“, ako 41.zbor Jednoty v Yonkers.
1891. 27. januara bola velka explozia v bani “ Frick“ v meste Mammoth ,Pennsylvania.Pri explozii zahynulo 130 banikov z toho bolo 79 Slovakov katolickeho vyznania, ktori zahynuli spolu z ostatnymi banikmi.Slovakov tam bolo viac, ale inych vierovyznani, kde sa statistiki nezachovali.
1891. Vo february tohoto roku bola v meste Braddock, Pennsylvania zalozena slovenska osada Sv. Michala. Osadu posvetil biskup Richard Phelan zo spravovanim osady poveril Rev. Raymunda Widera.
1891.2.aprila toho roku traja Slovaci padli za obet strajku v meste Morewood.Vsetci mrtvi toho strajku boli pochovani vo spolocnom hrobe na cintorine Sv. Jana v meste Scottdale, Pennsylvania. Po tomto strajku sa nepokoje rozsirili po celom okrese Fayette a pokracovali dlhu dobu.
1891.Aprila 8. traja slovensky robotnici v zeleziarnach vo firme US steel v Braddock Pennsylvania boli odsudeni na dozivotne vazenie , ktori boli obvineni z vrazdy Michaela Quina v strajku na Novy rok. Po mnohych odvolania  sudu bolo dokazane, ze tito traja Slovaci boli iba obetou zkorumpovaneho sudnictva.Po par rokoch boli prepusteni. Do vazenia sa dostal Ir ktory bol priatel Michaela Quina a si vyrovnavali osobne ucty.
1891.Slovaci v meste Yonkersv state New York sa zisli 26. aprila na schodzi spolku Svatej trojici, na ktorom sa dohodli zalozit slovensku katolicku osadu a postavit kostol zo skolou.
1891. Tiez v Yonkers, stat New York  v maji toho roku mal schodzu spolok Sv. Jana Krstitela. Na schodzi sa dohodli, ze spolok ako taky sa zrusi a zluci sa z Rovniankovim Slovenskym Narodnym Spolkom.A prijali meno 34. odbor „Slovenskeho Narodneho Spolku“v Yonkers.
1891.Slovaci v Mahoning Valley v state Ohio si zalozili  25. odbor „Prvej Slovenskej Katolickej Jednoty“. Bol to prvy odbor Jednoty v tejto casti Ohio.
1891. Vyse 18 000 slovenskych banikov zacalo strajkovat v banskom regione Connellsville, Pennsylvsnia. Banici protestovali proti neludskemu vyuzivaniu robotnikov a znizeniu platov.
1891.Do New Yorku bola zvolana zakladajuca konvencia“ Ziveny“. Zvolal ju Peter Vitazoslav Rovnianek na 10. novembra , kedy bol tento spolok zalozeny, Zivena bol spolok cisto pre zeny a bol sucastou Slovenskeho narodneho spolku. Nakolko zeny nemohli by clenmi menovaneho spolku, ale zaroven muzi nemohli byt clenmi “ Ziveny“.
1891.Slovensky katolicky kostol bol vysveteny v meste Whitney, Pennsylvania. Vysvetil ho Archabbot Andrew Hintenach.Kostol zasvetil Sv.Cecilii.
1891.Koncom tohoto roku bola zalozena “ Prva Slovenska Evanjelicka Zenska Jednota“.
1892.Robotnici  zacali v tom roku velky strajk v oceliarnach Carnegie US steel Co. V meste Homestead, Pennsylvania, ktory trval osem mesiacov.Vedenie firmy sa pokusilo straj rozbit vojenskov silou.Velitel platenej firmov policie Pikerton sa rozhodol rozbit tento straj strelbov do strajkujucich robotnikov{Podobne ako Cesi zabijali Slovakov o niekolko rokuv pozdejsie v Krompachoch.}. Coho vysledkom bolo desiatky mrtvych a stovky poranenych. Medzi nimi boli zabiti dvaja Slovaci a desiatky z nich poranenych.
1892.Medzi inymi zacal Janko Pankuch z Presova vydavat v Clevelande noviny “ The Amerikan Slovak“{Americky Slovak}.
1892. V marci toho roku sa zislo 19 zien z mesta Yonkers v state New York, kde zalozili spolok Panny Marie. Neskor sa tento spolok stal 2.zborom Zenskej Jednoty celonarodnej to organizacie.
1892. V auguste toho roku  v Clevelande Anna Hurbanova  zalozila celonarodnu organizaciu, ktorej dala meno“Prva katolicka slovenska zenska jednota“ v skratke Zenska jednota.
1892. Bola zalozena Grecko-Katolicka Jednota za silnej reprezentacie Rusinov a slovenskych greko-katolikov.
1892. V meste Yonkers v state New York bol toho roku postaveny kostol Sv. Mikulasa z Myry. Tento kostol zluzil vsetkym veriacim Byzanskeho obradu, ktori zili v lokalite mesta Yonkers a ktori boli slovanskeho povodu.
1892 Novina Julius Zorna zacal v tomto roku vydavat Slovenske listy{ Slovak Letters}. Noviny politicko-propagacneho charakteru, ktore sluzili slovenskej verejnosti.
1892. Zo Slovenska do Baltimoru v state Maryland prisiel Matus Jankola, aby pokracoval v studiach teologie.V seminari Panny Marie studia dokoncil a stal sa knazom. Jankola tak isto ako Rovnianek bol pre panslavsku cinnost vyhodeny z Pestbudinskeho semenista.
1893. 14.juna sa objavili noviny Slovenska svornost {Slovak Harmony} v meste Connellsville Pennsylvania. Financoval majitel cestovnej kacelarie, ktory sa zaoberal z prepravou emigrantov. Editorom bol madaron Joscak.
1893. Noviny JEDNOTA sa stali uradnym organom Prvej Katolickej Slovenskej Jednoty, a tak je aj dnes.
1893. V Pennsylvanskom meste Jessup dna 10. oktobra bola oficialne uzakonena “ Prva Americko-Slovenska Presbytarianska Kongregacia:
1893 Bola zalozena „Pennsylvanska Slovenska Katolicka Jednota “ z centrom v meste Wilkes-Barre, Pennsylvania.
1893. Bola zalozena slovenska katolicka osada Sv. Jana Nepomuckeho v meste Freeland Pennsylvania.
1893. Peter vitazoslav Rovnianek zacal vydavat pod sponzorstvom Slovenskeho narodneho spolku prvy  Narodny kalendar.
1893.V meste Plymouth, Pennsylvania otvorili slovensku skolu pri osade Sv. Stefana.
1893. Madarska vlada zrusila Maticu Slovensku a na zaklade toho noviny Jednota  uverejnila spravu a zaroven vyzvu, aby americki Slovaci odsudili tento krok madarskej vlady a zaroven vyzyva slovensku verejnost aby ako protest bola do Clevelandu zvolana zakladajuca konvencia Matice slovenskej v Amerike. Tato zprava bola podpisana Rev. Stefanom Furdekom,Rev, Gelhoffom, Rev. Panuskom  a Janom Ondom 16. augusta.A uz 26. augusta sa konalo zakladajuce zhromazdenie Americkej Matice slovenskej v Clevelande, kde predsedom sa stal  docasne Rev. Stefan Furdek.
1893.Tato slovenska organizacia „Slovak- American cultural institute“ ako prva slovenska bola oficialne inkorporovana na americkych verejnych institucii ako pravoplatna etnicka organizacia. Stalo sa tak 26. oktobra v meste Colombus v state Ohio.
1894.V meste Pittston, Pennsylvania bola zalozena slovenska katolicka osada Sv, Jana Krstitela.
1894. 4. januara zacal vydavat Rev. Pucher-Cernovodsky  slovenske noviny pisane v socialistickom duchu.
1894. Peter V. Rovnianek v Pittsburghu zacal vydavat literarny casopis MAJAK. Prve cislo sa objavilo na trhu  20. marca . Casopis sluboval vysoku uroven literarnej kvality.
1894 Pri osade Sv. Ladislava v Clevelande, Ohio a pri osade Sv. Jozefa v Hazleton, Pennsylvania
sa otvorili slovenske katolicke skoly.
1894. Luteransky nabozensky mesacnik“ Cirkevne listy“ zacal vychadzat v Clevelande, Ohio. Vydaval ho Janko Pankuch rodak z Presova
1894 Vypukli nove nepokoje robotnokov nasledujuce strajkom v meste Uniontown Pennsylvania vo firme Frick coal & coke Co.
1894. V oceliarnach v meste Braddock Pennsylvania sa 4. aprila stal obetou strajku jeden slovensky robotnik.
1894. Slovensky Hlas zacal vychadzat  v Pittsburghu. Sponsorovane a financovane boli madarskou vladou, ktora uzavrela kontrakt z firmov Viszloczky, Galik & Co. ktora im noviny vydavala. „Slovensky Hlas“ bol silno pro-madarsky a v sarisskom dialekte pisany platok. Slovaci v okolici Pittsburghu ho nazyvali „SLOVENSKY FRAS“.
1894 Novy tyzdenik sa objavil v Baltimore pod nazvom PRAVDA. V hlavicke tychto novin bolo motto: “ Noviny Pravda su jedine Slavisko-Madarske noviny vobec“. Noviny boli sponsorovane a financovave lokalnou sporitelnou, kde managerom bol Madar menom Tatray, ktory slovensky nevedel a miesto slova Slovak pisal slovo Slavish.
1894 Lokalne noviny „SLOVENSKA PRAVDA“ sa objavili 14. oktobra v Pennsylvanskom meste Freeland.
1894, Okolo 300 slovenskych rodin opustilo bansku oblast okolia mesta Connellsville, Pennsylvania vzhladom na tamojsie nepokoje robotnikov pracujucich v uholnych baniach. Tito Slovaci odisli do statu Arkansas na cele z Petrom V. Rovniankom zo snahou a tuzbov si tam vytvorit svoju vlastnu slovensku koloniu ktoru pomenovali Slovaktown stalo sa to 4. septembra roku 1894. Dnes je Slovaktown velke mesto v spominanom state.
1895. Januara 1. sa v meste Freeland Pennsylvania objavil novy tyzdenik „KATOLIK“. Tyzdenik vlastnil, vydaval Rev.Stas. Ucelom tyzdenika bolo: podporovat a ochranovat katolicke zaujmi a poskytovat jeho citatelom dusevne potreby.
1895. Januara 13. Matus Jankola bol vysvateny za knaza a zaroven povereny spravovanim slovenskej farnosti v meste Pittston, Pennsylvania, kde spravoval osadu Sv. Jana Krstitela. Rev. Matus Jankola bol horlivi promoter a zakladatel slovenskych katolickych osadnych skol . Otec Jankola bol aj zakladatelom Slovensko- Americkej kongregacie a klastora sestier SSv. Cyrila a Metoda a Jankolovej kniznive a archivu v meste Dannville, Pennsylvania.
1895. Katolicka osada a kostol Svatej Trojice bol zalozeny v tomto roku v meste Maltby-Swoyerville, Pennsylvania.
1895. V Clevelande, Ohio. Feriencik zacal vydavat novy mesacnik RODINA. Casopis vseobecnych zaujmov, ktory sluzil socialnym a kulturnym potrebam slovenskeho cloveka v Amerike.
1895.V Pennsylvanskom meste Nanticoke v septembry zacal vychadzat nezavisli tyzdenik „CAS“.majitelom bol cestovny agent { predaval sifkarty Slovakom} Julius Tahy. Editorom tyzdenika bol luteransky farar Rev. D.Z. Laucek.
1895. V Meste Wilkes-Barre,Pennsylvania si Slovaci zalozili slovensku osadu “ Najsvatejsieho Srdca Jezisovho“
1895.Slovaci ktory mali viac odvahy smerovali viac na zapad krajiny. Hlavne ti zo statov ako New York,Pennsylvanii a Ohia sa zacali usadzovat v Delray Michigan. Delray nieskor bol inkorporovany do industrialneho Detroitu.Za tymito prvymi usadlikmi prichadzali viac a viac Slovakov z inych casti Ameriky ba aj priamo zo stareho kraju. Hlavne to boli remeselnici, ktori nemali problem dostat  pracu v vysoko priemyselnom Detroite. { Vid historiu Detroitskych Slovakov.}
1895 Na druhej konvencii ZIVENY konvencia zchvalila spolkove zakony, ktore zformuloval spoluzakladatel Ziveny P.V.Rovnianek. {By-Laws}
1895. Slovenska katolicka osada Svatej Rodiny bola zalozena v Pennsylvanskom meste Scranton.
1895.Osada Sv. Michala v Braddock Pennsylvania zacala vyucovat deti v slovenskej osadnej skole. Od tohoto roku dalej sa skoro v kazdej slovenskej osade otvorila osadna zakladna slovenska skola.
1895.V New Yorku 5. decembra , Gustav Marshall-Petrovsky zacal vydavat noviny mesacnik SLOVAK, ktory bol aj uradny organ “ Nezavisleho Slovenskeho Narodneho Spolku“ v ktorom sa sustredili povacsine madaronske ,socialisticke a komunisticke zivli, ktori boli silnymi odporcami “ Slovenskeho Narodneho Spolku“na cele z Petrom V. Rovniankom.
1896.V january tohoto roku sa sest clena skupina zien zisla v Youngstown , Ohio, kde zalozila spolok Sv. Anny, ktory sa neskor stal 30. zborom “ Prvej Slovenskej Katolickej Zenskej Jednoty“
1896 Rev. Jozef Murgas, narodeny v Tajove na Slovensku, pricestoval do Ameriky 6. aprila tohoto roku.
Otec Murgas bol silna osobnost, ktory velkym podielom prispel k dobru Slovakov na tomto kontinente. V roku 1905 zalozil Federaciu Slovenskych Katolikov v meste Wilkes-Barre , Pennsylvania.V roku 1907 otec Murgas bol spoluzakladatelom Slovenskej ligy v Amerike v Clevelande, Ohio.Spolu z Bosakom a inymi zacal milion dolarovu zbierku pre Slovensko roku 1918.{ Ktoru neskor Masaryk aj Benes ukradli.}. Rev. Murgas, okrem prikladneho katolickeho knaza bol znalec,umelec a vedec tiez vynikajuci spisovatel, vynalezca bezdrotovej telegrafie.Otec Murgas bol tiez svetovou autoritou a znalcom v oblasti motilov a morov vo svojej viac ako 9 000 tisicovej zbierke vedecky pomenovane a muzealne usporiadane drzal svetove prvenstvo. { Pito z Fricoviec pri Presove, bol zpravcom tejto Murgasovej Zbierky}.
1896. V Chicagu 4. jula bol zalozeny Slovensky Sokol.“ Sokol slovenska telovychovna jednota“.Sokol bol fraternalisticky podporny spolok ,ktory podporoval fyzicku zdatnost hlavne mladych ludi.
1896. Rev Stefan Furdek v Clevelande toho roku zacal vydavat v tomto roku  “ Kalendar Jednota“.
1896.Slovenska katolicka osada Sv. Michala bola zalozena v Pennsylvanskom meste Jessup.
1896.Humoristicky  casopis SASOK zacal vychadzat v meste Wilkes-Barre, Pennsylvania.
majitelom a vydavatelom bol Jozef Joscak.
1896. V tom istom case na druhom konci Pennsylvanie v Pittsburghu zacal Rovnianek vydavat podobny humoristicky casopis, bol nezavisly RARASEK.
1896. Za povzbudenia a podpory Rev. Stefana Furdeka si Slovaci v Mahoning Valley postavili prvy slovensky katolicky kostol v tejto oblasti Pennsylvanie. Kostol zasvatili SSv. Cyrilovi a Metodovi.
1897.Rev. Stas dedaktor a vydavatel novin KATOLIK pridal k novinam aj humoristicku vlozku pod menom MYDLO stalo sa to 17. februara tohoto roku na ziadost citatelov.
1897.Noviny“Pittsburgh Post“ 9. juna toho roku uverejnil urazajuci clanok na adresu slovanskych  banikov v tejto banskej okolici, kde poukazovali na ich zivotne podmienky a sposob zivota, kedy pouzili aj urazajuce nadavky medzi nimi aj pre Slovakov najviac urazajucu nadavku “ Stupid Hunky“{hlupi madari}. Na ich obranu sa postavili aj niektore slovenske medialne skupiny Napr. Americko-Slovenske Noviny,Jednota a Slovak v Amerike. Okrem obrany lokalnych Slovakov vsak pripominali nasim ludom aby , tak velmi nepili a aby nevyvolavali zbytocne bitky medzi sebov a medzi komunitou v ktorej ziju a pracuju. Zaroven Peter V. Rovnianek zacal vydavat casopis v Anglickej reci, kde sa snazil vysvetlit americkej verejnosti nase  kultury a sposoby zivota, ktore si Slovaci zo sebov priniesli na tento kontinent. Vysledky ukazali,ze jeho casopis “  The Emmigrat“ splnili Rovniankove ocakavania, co prispelo k vacsiemu porozumeniu medzi rozdelnymi kulturami nielen slovenskej
ale aj slovanskej kultury.
1897.Madaronske noviny podporovane Budapestou pod nazvom SLOVENSKE NOVINY zacali vychadzat v Pennsylvanskom Hazletone. Noviny boli pisane v Sarisskom nareci. Ich ulohou bolo sposobovat rozruch a vyvolavat polemiku medzi tamojsimi Slovakmi, co sa im aj ciastocne podarilo..
1897.Humoristicky tyzdenik sa objavil v Clevelande meno CARODEJNIK mu dali.
1897.Pocas pokojneho pochodu strajkujucich banikov v okolici Hazleton, Pennsylvania policajny velitel sherif Martin rozkazal strielat ostrou strelbov na nespokojnych banikov. zabitych bolo spolu 21 banikov s toho 18 bolo  identifikovanych ako slovania , kedze vieme , ze vtom case v meste Hazleton a jeho okoli povacsine zili prave Slovaci. Velke mnozstvo strajkujucich bolo poranenych. Stalo sa to 10 septembra a o tejto udalosti sa hovori a je znama pod menom Lattimerska masakra.
1897. Oktobra 14. zdruzenie slovenskych zurnalistov v USA vydalo specialne memorandum v ktorom sa hovorilo o skonceni utokov medzi jednotlivymi publikaciami a jednotlivcami na ktorych mal najvacsiu zasluhu neslovak slovensky hovoriaci  novinar Zid z Galicie, Orbach. Po vyluceni Orbacha zo spolocnosti slovenskych zurnalistov sa toto memorandum ukazalo efektivne na dlhu dobu.
1897. V meste Youngstown, Ohio sa zislo 21 slovenskych zien na schodzi dna 21. novembra, kde zalozili podporny spolok “ Pocatia Panny Marie“, ktory sa nieskor stal 30. zborom Prvej Katolickej Slovenskej Zenskej Jednoty.
1897. V ten isty den na druhom konci mesta Youngstown, Ohio za zislo 20 slovenskych zien katoliciek a luteraniek a na tejto schodzi si zalozili 46. odbor “ ZIVENY“.{ Zenaska verzia Slovenskeho Narodneho Spolku}.
1897. V decembri toho roku vydal Slovensky Narodny Spolok dielo Antona Bieleka pod nazvom:Dejepis Slovakov od najstarsej doby do dnesnych casov.{ A history of the Slovaks‘ from earliest times to the present.}
1898. Januara 1. sa objavil na trhu“ Americky sbornik“. Honosil sa titulom ako prva slovenska publikacia v meste Chicagu.Boli vsak pochybnosti ci tento sbornik bol skutocne slovensky vzhaldom na jeho nie prilis slovensky ton.
1898. V Youngstown, Ohio.si slovensky luterani zalozili 40. odbor “ Slovenskej Evanjelickej Jednoty“. Stalo sa tak v maja 13.
1898. V meste Hazleton, Pennsylvania v novembry 21. bola zalozena celostatna  organizacia : Zenska Pennsylvanska Slovenska Katplicka Jednota.
1898. Dalsia slovenska katolicka organizacia bola zalozena  v meste Bridgeport , Connecticut. zalozili tam Prvy Venec Slobodneho Orla. V Bridgeport je aj hlavny urad tejto organizacie.
1898.Prva slovenska Presbyterianska podporna jednota bola zalozena v tomto roku.
1898.Vyse 200 Slovakov zo Zemplina  sluzili ako dobrovolnici v Americkej armade, ktori boli umiestneni na ostrove Cuba. Zotrvali tam do toho casu, poklial nezamestnanost v US neklesla, kedy sa vratili do Pennsylvanie.
1899.Knazi a predstavitelia vsetkych slovenskych vierovyznani sa zisli na spolocnej konferencii, aby prerokovali moznosti zalozenia nabozenskyvh slovenskych skol pri kazdej slovenskej osade a vypracovania planu zadovazit dostatok ucitelov pre tieto slovenske skoly.
1899.Na ich 4.konvencii dna 3. augusta toho roku“Rimo-katolicka a Grego-katolicka Pennsylvanska Slovenska Muzska Jednota “ sa spolocne dohodli, ze zacnu vydavat spolocny casopis BRATSTVO, ktory bude ich oficialny uradny organ. Tento projekt zverili do ruk Edmunda Ujfalussyho, ktory by mal byt jeho editorom.
1899.J. Konig zacal vydavat v Clevelande humoristicki casopis NOVY CERNOKNAZNIK.
1899.Rev Stefan Furdek dna 18.augusta zvolal do mesta Pittsburghu Slovensky narodny vybor, ktory by mal prerokovat zalozenie narodneho fondu , ktoreho ulohou ma byt propagacia narodnych a kulturnych zaujmov slovenskeho naroda, jak doma na Slovensku ,tak Slovakov v USA.Tiez tento vybor mal prerokovat navrhy , ktore by mohli pomost zabraneniu prensledovania slovenskych predstavitelov na Slovensku..

Pre Bulletin Svatopluk pripravil a do slovenciny prelozil Jozef Janek..

– DMS RV-

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!