Jar vo Važci

18 mája, 2016 by  

DSCF5052Važec – 15.05.2016

Fotogaléria

V malebnej obci na Liptove sa už po 23. krát konalo veľmi pekné a zaujímavé podujatie  – Jar vo Važci a s ňou spojené otváranie studničiek. Každé ročné obdobie sa spája s neobyčajnými zvyklosťami. Tak je tomu aj na jar. Práve Važec je typický unikátnym zvykom, otváraním studničiek. Podľa prastarých povier by bol chotár, ktorý by ľudia, najmä však dievčatá, nevyčistili, postihnutý nedostatkom vlahy. A zase na druhej strane človek, ktorý vyčistí studničku, má byť počas nasledujúceho roka zdravý. Otváranie studničiek je spojené aj s ďalším zvykom, tancuje sa prastarý tanec, chorovod a spieva sa pieseň Omilienci. Chorovod Omilienci je osobitý zvyk, je to oslava života a v ňom lásky, oslava krásy prírody i krásy vytvorenej z umu a rúk važeckého ľudu. Počas krojovaného sprievodu obcou si tento jedinečný zvyk vychutnal aj Folklórny súbor Haviar. Na Námestí slobody nás už potom vítali diváci, ktorí aj napriek veľmi chladnému počasiu prišli a toto podujatie si nenechali ujsť. Studničku symbolicky otvárala predsedníčka MO MS Mgr. Margita Hybenová. Potom už pódium patrilo len folklóru. V kultúrnom programe vystúpili najprv domáce FZ Stráne a  DFS Podkrivánček, a následne Imro Oravec z Košíc, ktorý prezentoval aj Súkromné etnografické múzeum HUMNO , ktoré je v Košiciach. Na záver sa v plnej sile predstavil  FS Haviar z Rožňavy.

Sprievodným podujatím bola vernisáž výstavy Jána Hálu – Važecké pastorále, rodáka z Blatnej, ktorý dlhé roky pôsobil ako akademický maliar práve vo Važci a Ondreja Bartku – farba, priestor, rytmus aj za účasti  riaditeľky Liptovskej galérie Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši Mgr. Aleny Chebeňovej.

Sme veľmi radi, že sme sa tohto pekného podujatia mohli zúčastniť.  Aj napriek zime, ktorá do Važca zavítala, sme tancovali a spievali s radosťou a úsmevom na tvári. O to viac, že sa toto podujatie konalo v rodisku Zlatky Halkovej, ktorá už dlhé roky pôsobí u nás na Gemeri.

 

Mgr. Martina Dudášová, FS Haviar Rožňava

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!