Slávik Slovenska 2015 – obvodné kolo

13 mája, 2015 by  

64Rožňava – 12.05.2015

Fotogaléria

Centrum voľného času, PK hudobnej výchovy v spolupráci s Domom Matice slovenskej usporiadalo okresné kolo 25. ročníka speváckej súťaže „Slávik Slovenska 2015“ v Sobášnej sieni v Rožňave dňa 12.5. 2015. Po vystúpení žiakov zo ZŠ akademika J. Hronca v Rožňave sa žiaci v otváracom príhovore dozvedeli o stručnej histórii vzniku tejto jedinečnej speváckej súťaže. Myšlienka na spevácku súťaž detí dozrievala dlho, ale naplno sa rozvinula vo chvíli, keď sa v redakcii časopisu Zornička mohli slobodne rozhodovať, čo chcú a budú robiť. Bolo to v roku 1990. Ako prvý prišiel s myšlienkou speváckej súťaže Peter Štilicha a konzultoval ju s prof. Jozefom Klocháňom, zakladajúcim členom Speváckeho zboru slovenských učiteľov. Myšlienkou založiť pri časopise celoslovenskú súťaž sa priam nadchol! Ani nie o týždeň sa zrodil prvý spevníček povinného repertoáru Zorničkinho slávika z jeho dielne. Žiaľ, vyvrcholenia prvého ročníka slávika sa vinou tragickej udalosti nedočkal… Keď od prof. J. Klocháňa už “požehnanie” mal, Peter Štilicha sa zveril s myšlienkou založenia speváckej súťaže priateľovi Petrovi Dvorskému. Prišiel do redakcie Zorničky a bez váhania súhlasil.
Spoločne sa potom podujali a vložili do organizácie súťaže všetky svoje sily, nápady a kontakty. Urobili všetko pre to, aby Zorničkin slávik mohli vyhlásiť ešte v ročníku 1990/1991 a počkať si na celkovú odozvu, ktorá nebola zlá. Veď v školských kolách v prvom ročníku súťažilo vyše 4 tisíc detí! A potom prišlo nezabudnuteľné finále v Koncertnej sieni Slovenského rozhlasu v roku 1991.

Počas 25 rokov v spevníčkoch Slávika Slovenska sa objavilo už vyše 700 slovenských ľudových piesní. A koľko detí či našich slávičkov sa vystriedalo v súťaži počas tých 25 ročníkov? Znie to takmer neuveriteľne, ale v základných kolách súťaže súťažilo už vyše 800 tisíc detí! To je už čo povedať.

Táto spevácka súťaž Slávik Slovenska je postupová od svojich začiatkov.
Začína sa triednymi a školskými kolami, pokračuje okresnými a krajskými kolami. Z víťazov krajských kôl sa potom sformuje finálová zostava Slávika Slovenska, ktorú reprezentujú víťazi troch kategórií zo všetkých krajov Slovenska. Dovedna ich je 24. Tí sa potom v národnom finálovom kole uchádzajú o najvyššie méty: zlatých, strieborných a bronzových Slávikov Slovenska.

Pri hodnotení sa prihliadalo v prvom rade na správnu štýlovú interpretáciu, rešpektovanie regionálnych osobitostí a autentického prameňa ako aj celkový prejav .Pri zostavovaní odborných porôt organizátori súťaže zohľadnili a uprednostnili odbornosť, objektívnosť a korektnosť každého člena poroty.
Interpreti boli pripravení veľmi dobre, spevácke výkony boli vyrovnané. Svedčí to o dlhodobej systematickej pedagogickej príprave talentovaných spevákov, tvorivom vyhľadávaní vhodných a menej známych regionálnych piesní. Vysokú úroveň mali aj hudobné sprievody .
V mene odbornej poroty vyslovujem poďakovanie všetkým pedagógom, rodičom, korepetítorom a hlavne žiakom za zodpovedný a vysoko odborný prístup k tejto náročnej interpretačnej súťaži.

Výsledky súťaže:
l. veková kategória:
1. miesto: Adriana Bovová – ZŠ ak. J. Hronca, Rožňava – postup do KK
2. miesto: Blanka Gubeková – ZŠ Hostinského, Gemerská Poloma
3. miesto: Sára Rebeka Dlhošová – ZŠ Ul. pionierov 1 Rožňava

II. veková kategória:
1. miesto : Samuel Kelečényi – ZŠ Hostinského Gemerská Poloma – postup do KK
2. miesto! : Zdenka Terrajová, – ZŠ Ul. pionierov 1 Rožňava
3. miesto Klárka Kereskényiová, – ZŠ ak. J Hronca Rožňava

III. vekov á kategória
1. miesto: Martina Zagibová – ZŠ Katolická sv.J Nepomuckého Rožňava – postup do KK
2. miesto: Lucia Urbančiková – ZŠ Ul. pionierov 1 Rožňava
3. miesto: Ivana Žudelová – Gymnázium Dobšiná
Viktória Vojtová – ZŠ Dobšinského Slavošovce

Slávik Slovenska má krásnu a bohatú históriu, ktorá sa raz zapíše zlatými písmenami do histórie Slovenska. My, jeho tvorcovia, jeho organizátori, spoluorganizátori, podporovatelia a nadšenci, chceme veriť a dúfať, že slávičí hlások, ktorý vychádza z hrdielok tých najjemnejších a najkrajších ľudských bytostí – našich detí – nikdy nezanikne! Že v ňom neumľkne poklad, ktorý je v našich srdciach prítomný kdekoľvek sme – krištáľovo čistá slovenská ľudová pieseň!„Všetky mladé talenty sa pokúsili predviesť to najlepšie, čo dokážu, aj keď sa to všetkým nepodarilo. Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa.“ Verím, že o rok sa podarí všetkým ukázať zo seba len to najlepšie.!
Mgr. Eva Kardošová
Okresná metodička PK hudobnej výchovy

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!