Pocta exelentným mužom za účasti predsedu Matice slovenskej

15 novembra, 2011 by  

Košice 11.11.2011

Ján Bocatius (1569 – 1621) – vlastným menom Ján Bock, notár, redaktor, humanistický básnik, knihovník a košický richtár, svojou pedagogickou činnosťou pozdvihol kultúrny život vo východoslovenskom regióne.

Samuel Timon (1675 – 1736) – uhorský polyhistorik, pedagóg, zakladateľ kritickej historiografie a zakladateľ prvej koncepcie slovenských národných dejín, zaoberal sa etnogenézou Slovákov a poukazoval na ich starobylosť a národnú samostatnosť, ovplyvnil mnohých historikov. Odhaľovanie pamätných tabúľ dvom výnimočným ľudom, ktorí vstúpili do histórie Slovenska i Košíc za účasti hlavných predstaviteľov mesta Košice na čele s primátor p. Richardom Rašim a Matice slovenskej bola v znamení vzdania úcty k našim historickým prameňom. Nebýva zvykom, aby sa na takomto podujatí stretlo toľko čelných predstaviteľov Matice slovenskej, Marián Tkáč – predseda , Ján Eštok – správca, Drahoslav Machala – člen prezídia, členovia výboru – Jozef Mižák, Ladislav Matisko, Peter Mulík, a v neposlednej rade štyri riaditeľky Domov MS a členky výboru – Helena Zolovčíková, Zlatica Halková, Ingrid Šulková, Alena Rezková, ako aj veľa matičiarov z okolia.

Vystúpenie Košického speváckeho zboru učiteľov aj na ďakovnej ekumenickej bohoslužbe slova bolo príjemným spestrením celého dňa. Ďakujeme všetkým, ktorí sa pričinili o krásny kultúrny zážitok

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!