17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu

17 novembra, 2011 by  

Kde bolo tam bolo, bola raz jedna krajina, kde ľudom vládli zlí skorumpovaní politici, kde ľudia žili v strachu a  horšie ako smrť bola túžba po slobode. Prišiel ale deň, keď si ľudia povedali DOSŤ! Vyšli do ulíc a postavili sa problému tvárou v tvár. Dokázali zosadiť jeden prehnitý a nefungujúci systém – komunizmus. Ten vystriedala demokracia, ktorá mala priniesť ľudom vytúženú slobodu, mala dbať na dodržiavanie základných ľudských práv, zakotvených v jej ústave. Tu sa môj príbeh končí a začína sa krutá realita. Žiaľ v mnohých prípadoch sa zmenila len forma nie však obsah, mnohí politici si prezliekli svoje červené kabáty za také ako sa im práve hodili. Zmenila sa naša Ústava a niektoré naše zákony no keď príde ku ich dodržiavaniu a uplatňovaniu narážame na istý problém. Naša justícia je skorumpovaná a pomalá a vieme o mnohých prípadoch keď súdny spor nevyhral ten, ktorý mal pravdu ale ten, ktorý mal viac peňazí a poznal viac vplyvných ľudí. Ďalšou zmenou mali byť nezávisle média, ktoré by nás mali pravdivo informovať o dianí u nás a vo svete, realita je však znovu úplne iná, naše „slobodné a nezavislé“ médiá nás o týchto svojich charakteristických črtách presviedčajú denne, zaujíma ich len bulvár, senzácie a polopravdy. Poslednými prvkami demokracie, ktoré spomeniem sú sociálne istoty, právo na prácu a bezpečnosť občanov, žiaľ ani tomto bode sme sa neposunuli k lepšiemu, skôr k tomu horšiemu. Samozrejme že nežijeme v dobe temna ale ja som sa rozhodol poukázať hlavne na negatíva doby.

Tu sa pomaly dostávame ku koreňu problému, je toto vôbec tá vysnívaná demokracia, po ktorej tak túžili naši otcovia a naše mami? Jednou vetou si aj odpovedám, určite nie je, nazval by som to skôr hlbokým kapitalizmom, v ktorom sú jediným hnacím smerodatným faktorom peniaze a len peniaze a tie sú hlavným nepriateľom slobody a spravodlivosti v dnešnom svete. “Základom demokratického štátu je sloboda”, povedal raz grécky filozof Aristoteles. Slobodný človek však nie je ten, čo sa musí skrývať, slobodným človekom nie je človek, ktorý si musí dávať pozor na svoje myšlienky a názory. Slobodný človek sa tieto myšlienky nesmie báť vysloviť, musí mať právo ich prezentovať a rovnako má právo nazývať veci pravými menami. Dajme si teda dole ružové okuliare a hovorme o tom čo nás trápi a čo sa nám nepáči nahlas a hlavne sa to pokúsme zmeniť. Ja ako zástupca mladej generácie by som hneď vymenil možnosť cestovania do nejakých ázijských krajín či hypermarkety na každom rohu a technické vymoženosti za sociálne istoty, za dostatok práce, ktorá by bola primerane ohodnotená a za istú víziu, pevnú pôdu pod nohami pre mladých ľudí a pre mladé rodiny tu u nás v regióne, u nás doma!

Pre mňa 17. november symbolizuje istú nádej do budúcna, že sa opäť nájdu ochotní ľudia, ktorí sa pokúsia o zmenu fakt k lepšiemu, že sa ľudia k sebe budú správať ľudsky, budú k sebe solidárni a nápomocní, že morálne hodnoty budú stáť nad tými materiálnymi a že tu raz bude spoločnosť, ktorá nebude nakazená jedinou túžbou a to honom za mamonom a kapitálom ale ktorá bude zdravá a skutočne slobodná. Rozlúčim sa citátom na zamyslenie: „Kto si myslí, že slobodu zaňho vybojujú iní, ten jej nie je hoden.“

Bc. Matej Lada

DMS Rožňava

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!