Vianočné pastorále v Čiernej Lehote

17 decembra, 2011 by  

Čierna Lehota 17.12.2011

Čas sviatočný sa blíži, z našich domovov už dýcha nielen vianočná atmosféra, ale tiež nekonečné upratovanie a nákupy darčekov. V sobotu popoludní sa Chrám Boží v Čiernej Lehote sa rozozvučal vianočnými koledami . Na chvíľu zavriem oči a započúvam sa do ľúbozvučných tónov a do jemných slov piesní. Na chvíľu si želám, aby sa ma predvianočný zhon a náhlenie netýkali, želám si, aby som bola malým dievčatkom s bezstarostným detstvom, ktoré verí, že d arčeky nosí Ježiško. Chcem držať teplú a láskavú maminu dlaň, počuť vzdialený cingot zvončekov a s nedočkavosťou dieťaťa hľadať pod stromčekom svoj vytúžený darček. Prajem si, aby sa vrátilo neopakovateľné čaro Vianoc, kedy sa z éteru neozývalo donekonečna Merry Christmas ale Narodil sa Kristus Pán, veseľme sa … A zrazu znie chrámom … z ruže kvet vykvitol nám , radujme sa – koleda nášho detstva. Čaro Vianoc, plamienok sviečok, orgán vyludzuje Tichú noc a ja ako všetci ostatní som šťastná a spokojná,  tíško spievam najkrajšiu vianočnú pieseň. Koleda zrazu naberá na intenzite, spievajú všetky zúčastnené zbory a spevácke skupiny z celej štítnickej doliny – zo Štítnika, Ochtinej, Rochoviec, v hojnom zastúpení zo Slavošoviec a z Čiernej Lehoty.

Jubilejný X. ročník Vianočných pastorálov sa uskutočnil v Čiernej Lehote vďaka starostke obce Ing. Ivete Potočnej a obecnému zastupiteľstvu, ktorí presvedčili občanov obce a ECAV zbor , že by bola škoda, keby táto krásna tradícia zanikla.

Vo vianočne  vyzdobenom kultúrnom dome čakalo účinkujúcich a hostí aj v čase nedostatku finančných prostriedkov malé pohostenie, ktoré pripravili miestne ženy a domáce zákusky a koláče, ktoré napiekli šikovné gazdinky z Čiernej Lehoty.

Celé podujatie bolo cítiť obyčajnou ľudskou láskou, porozumením, a radosťou zo vzájomných stretnutí. Účinkujúci si úprimne želali nielen krásne , spokojné a najkrajšie Vianoce, ale možnosť stretnúť sa o rok na XI. ročníku tohto podujatia.

V mene účinkujúcich ďakujeme starostke obce Čierna Lehota, obecnému zastupiteľstvu,

GOS v Rožňave, Mikroregiónu Štítnická dolina, ECAV v Čiernej Lehote , MO MS a všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k zdarnému priebehu tohto podujatia.

Naše poďakovanie patrí aj pani farárke Lýdii Naďovej za krásne kresťanské sprievodné slovo.

 

V mene všetkých účinkujúcich FS Lehoťanka a Darina Figúrová

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!