50. výročie Vlachovských muzík

7 októbra, 2013 by  

01Vlachovo – 4. október 2013

V minulosti, mnohokrát aj v dnešnej ,,modernej ére,, sú niektoré lokality a ich dejiny typické niečím, čím možno vynikajú a možno sa snažia zaujať niečím čim by sa odlíšili. Niektoré dediny majú banícke tradície, niektoré sú známe charakteristickými plodinami ako jablká a z nich robené jedlá, či tradíciou varenia halušiek… Nieže by tieto atribúty Vlachovo nemalo. Vlachovo bolo známe ako lokalita, kde sa vo veľkom rozvíjalo baníctvo a pestovanie orechov. Ale jedna záležitosť oslavuje už 50 rokov od svojej plnoprávnej existencie. Ide o Vlachovské muziky, našich hudobníkov.  Ale poporiadku. Je treba hľadať počiatky tohto, čomu dnes hovoríme okrúhle jubileum. My vidíme počiatok v nie tak vzdialenej minulosti, prvotnom impulze, ktorý vnikol do myslenia Vlachovčanov. Ide o srdcervúci príbeh starej cigánskej muziky, ktorá sa po akcii vo Vlachove pustila cez lesy do Rakovca. Dnes tejto ceste hovoríme Muzikantský chodník, ktorý sa koná každoročne a prechod cez túto trasu sa konal aj nasledujúci deň po spomienkovom posedení ( 5. októbra.) Títo muzikanti boli na svojej ceste zastihnutí ranou osudu a nepriazňou počasia. Počasie sa prudko zmenilo, privalila sa snehová búrka a v mraze aby nepomrzli dali do ohňa aj to najcennejšie čo mali: svoje hudobné nástroje, aby si predĺžili agoniu. Nasledujúceho tragického rána našli ich neborákov po smrti podchalením. Na ich počesť sa koná prechod cez muzikantský chodník.

To bol impulz, ktorý reflektoval ďaľší vývin hudobnej tradície. Inšpiráciu začali nachádzať mladíci v dedine s ich prvými pokusmi o hudobnú dráhu. Presne pred 50. rokmi vznikla prvá hudobné zoskupenie Mladosť, ktoré prechádzalo obmenami. Medzi hlavných protagonistov, ktorí sa síce obmieňali v neskorších zoskupeniach tejto kapely pod inými názvami ( dnes je to Starovlachovská muzika) patria esá ako Juraj Kováč, Ján Klobušník, Ján Gallo a iní.

Neskôr v priebehu ubiehajúceho času sa nám predstavili zoskupenia rôzneho charakteru: ľudová, poloľudová či populárna hudobná tvorba. Prešli sme tak od Mladosti cez Fortunu, Trend, Sako[1],  Relax[2], ľudovú muziku FS Stromíš, Starovlachovskú muziku, zoskupenia Vlachoväne, či Smerešinka[3] alebo poluláno hudobnú skupinu Čas Pravdy[4]. V obci fungovala i husľová škola. Jej najväčšie talenty pokračujú v cibrení svojho talentu na umeleckej škole.

Aby sme si pripomenuli dôstojne toto okrúhle jubileum, program otvoril JuDr. Ján Klobušník slávnostným príhovorom plným vďaky a snahy, obetavosti propagácie našej obce s zdôraznením významu tejto pre región ,,netypickej tradície” v rámci jednej obce či ktorejkoľvek dediny. Na úvod bola odovzdaná zlatá medaila Cyrila a Metoda na návrh MO MS Vlachovo k 50. výročiu Vlachovských muzík. Ocenenie od samotného predsedu Matice Slovenskej Mariána Tkáča odovzdala s veľkou poctou Ing. Zlatica Halková, riaditeľka Domu Matice Slovenskej v Rožňave. Nasledoval program rozdelený do dvoch tematických blokov. Prvý blok bol vedecko-populárneho zamerania s diskusiou ako je to známe aj pri iných vedeckých inštitúciach s ich popularizačnými konferenciami.  Za komentátora  sa predstavil Mgr. Juraj Kováč, ktorý prostredníctvom prezentácie a grafického doprovodu predstavil dejiny hudobnej tvorby a dejiny hudobných skupín v našom Vlachove. Diskusiu obohatili účastníci i vtipnými postrehmi a zaspomínali si na staré časy a príhody. Pre mňa ako mladého človeka išlo o zvlášť pozoruhodné rozprávanie. V krátkej prezentácii boli predstavené všetky kapely a husľová škola.

Po pre niektorých náročnom programe sme pristúpili k veselšej časti programu s vystúpením skupiny Retro Music Band z Rožňavy. Súčasťou akcie bola aj prehliadka obecného múzea a slávnostná recepcia v prijímacom poľovníckom salóne v kaštieli Andrássyovcov. Pevne veríme, že sa nám podarilo uctiť toto jubileum zo cťou a tešíme sa na ďaľšie výročie. Ďakujeme všetkým, ktorý sa na akcii podieľali, zvlášť účinkujúcim a programovému (JuDr. Ján Klobušník, Mgr. Juraj Kováč) a technickému zabezpečeniu (Miroslav Hronec), propagácii- tlač transparentov (Marek Černaj), skupine Retro Music Band, vlachovským muzikantom, Matici Slovenskej, a všetkým sponzorom ako aj divákom srdečne ďakujeme za podporu a účasť.

 

Jozef Jakubovský, MO MS Vlachovo



[1] Názov kapely Sako odvodený od preneseného významu ako ,,sací borci,,.

[2] Relax hraje príjemnú oddychovú hudba na tancovačkách a zábavách.

[3] Známejšie pod pojnom hudobný krúžok Michala Mlynára. Pôvodné obštrukcie uvažovali o názve zoskupenia ako ,,hluchej doliny,,.

[4]  Skupina bola premenovaná na Jeden  A Pol Piva. Po roku fungovania sa bohužiaľ zoskupenie rozpadlo.

 

Fotogaléria

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!