Boccia v Gemerskej Polome – po prvý krát

20 októbra, 2013 by  

Bez názvuGemerská Poloma – 19. október 2013

V sále Kultúrneho domu pri Obecnom úrade v Gemerskej Polome prebehla v rámci Členskej schôdze SZTP prezentácia športu pre ťažko telesne postihnutých BOCCIA (čítaj boča). Hru prezentoval Ondrej Bašták Ďurán, ktorý sa venuje práci s telesne postihnutými ľuďmi a hre boccia, ako asistent aj ako tréner. Svoje skúsenosti z tréningov boccie v ŠK OMD Boccian v Bratislave spísal do brožúrky “BOCCIA – Základné techniky tréningu pre hráčov aj asistentov”, ktorej prvé vydanie vyšlo v tomto roku. Boccia je loptová hra, v ktorej sa hráči snažia hodiť svoju loptičku čo najbližšie k cieľu. Súperi majú obaja po 6 loptičiek, jeden červenej farby, druhý modrej farby a hádžu na cieľovú loptičku bielej farby. Loptičky sú mäkké, z umelej kože plnené plastovými granulami, vážia približne 1/4kg. Hrá sa na hladkom povrchu v interiéry, na ihrisku s rozmerom 6×12,5m. Hráč, ktorý nahádže bližšie k bielej loptičke viac lôpt ako súper, vyhráva. Po krátkom predstavení boccie si mali účastníci možnosť zahrať si bocciu priamo na parkete sály. Mali k dispozícii jednu sadu loptičiek. Na schôdzi boli prítomní aj dvaja vozíčkari – Vierka Ďuričeková a Roman Zatroch, ktorí si hru vyskúšali. Podľa zhodnotenia trénera majú obaja šancu prejsť klasifikáciou a hrať aj súťažne, ale aj keby sa hre boccia venovali len rekreačne mohla by byťpre nich veľkým prínosom. Jednak hra pôsobí fyzioterapeuticky, núti hráčov k pohybu, a potom je vhodným podporným sociálnym a integračným prvkom, keď sa hráči môžu stretávať na tréningoch alebo súťažiach, a tiež prospieva po psychickej stránke, pretože prináša hráčom motiváciu, chuť bojovať, vyhrávať a realizovať sa i napriek svojmu postihu.

Ale vozíčkari neboli jediní, ktorí si hru vyskúšali. Pridali sa aj niektorí ďalší účastníci schôdze, odohralo sa niekoľko zápasov a hráči sa zabavili. Krásnym okamihom bolo, keď sa boccia hrala za spevu ľudových piesní zúčastnených. Spojenie tradičného s moderným.

Toto prvé stretnutie s bocciou v Gemerskej Polome iste nebude posledným. Rozhovor s predsedom SZTP Bohumilom Zatrochom naznačil možné podujatia boccie, ktoré by sme v Polome mohli zrealizovať pre členov SZTP, poprípade pre širšiu verejnosť. Boccia je napríklad veľmi vhodným doplnkom v aktivitách seniorov. Možno nejaký malý prezentačný turnaj. Pridáte sa?

 

Text článku a fotografie: Ondrej Bašták Ďurán

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!