Boccia na psychiatrickom oddelení rožňavskej nemocnice

11 decembra, 2013 by  

boccaRožňava – 9. december 2013

V pondelok 9.12.2013 sa na Psychiatrickom oddelení rožňavskej nemocnice uskutočnila prezentácia parašportovej disciplíny boccia (boča), ktorá pozostávala  z teoretickej prednášky o tomto športe a z praktickej ukážky, počas ktorej si bocciu zahrali samotní pacienti oddelenia. Prezentáciu boccie viedol Mgr. Ondrej Bašták Ďurán, ktorý sa tomuto športu venuje ako asistent, rozhodca, tréner, organizátor, autor publikácie o bocci  už viac ako 10 rokov. Novinkou v jeho činnosti, vďaka ktorej bola realizovaná aj prezentácia boccie na psychiatrickom oddelení, je založenie firmy BASHTO, ktorej náplňou činnosti je propagácia športu boccia, distribúcia športových pomôcok na bocciu a niektoré iné parašportové disciplíny a trénerské a edukačné podujatia zamerané na spopularizovanie a podporu boccie.

Prezentácia prebiehala v živom duchu, pacienti pozorne načúvali a zapájali sa do diskusie, pokiaľ ich niektoré informácie o tomto športe zaujali, alebo si chceli ujasniť otázky, ktoré im počas prezentácie spontánne napadli.

Teoretická časť prezentácie pozostávala z týchto bodov:

  1. Predstavenie prednášajúceho a jeho firmy BASHTO z pohľadu činnosti v oblasti boccie.
  2. Vysvetlenie základných princípov hry boccia – hádzanie na cieľ, rozmery boccia kurtu, pravidlá, ktoré je nutné dodržiavať počas hry,…
  3. Predvedenie pomôcok používaných na hru boccia – boccia loptičky, rozhodcovská výbava – ukazovátko, meracie náčinie, rozhodcovská taška; kufrík na loptičky.
  4. Pre koho je hra určená? – klasifikačné kritériá pre športovcov, vhodnosť hry pre všetky skupiny zdravotne postihnutých – telesne, mentálne, psychicky; rovnako ako aj pre deti a seniorov a zdravých ľudí.
  5. Prínos boccie pre jej hráčov – športové vyžitie a uplatnenie, významný motivačný prvok pre ľudí s obmedzenou možnosťou sebarealizácie, rehabilitácia (mentálna, fyzická, podpora sociálnych väzieb).

 

Praktická časť prezentácie pozostávala zo samotnej hry boccia, ktorú hráči hrali priamo na mieste prednášky (komunitná miestnosť psych. odd.) a na hru mali k dispozícii plochu asi 4×4 metre, z čoho možno vidieť, že bocciu je možné aspoň tréningovo hrať takmer kdekoľvek. Po odohratí niekoľkých zápasov sa hra presunula na chodbu oddelenia, kde už sa nalepili aj provizórne hranice kurtu, ktorý mal v daných podmienkach rozmery asi 2,5×12,5m. Oproti normálnemu kurtu 6×12,5m išlo o užší variant, ale hráči si na úzkej chodbe mohli vyskúšať hru na dlhšie vzdialenosti bez oslabenia zážitku z hry.

O vyjadrenie k bocci a jej prezentácii na Psychiatrickom oddelení rožňavskej nemocnice som požiadal aj primárku oddelenia MUDr. Janku Greškovú:

Bashto: Počuli ste už o športe boccia predtým, ako vám ho predstavil Mgr. Ondrej Bašták Ďurán?

MUDr. Grešková: Počula som len okrajovo. Chcela som o tom počuť podrobne.

Bashto: Mohli by ste nám povedať, prečo ste sa rozhodli, že umožníte predviesť hru boccia na vašom oddelení? Čo vás k tomu viedlo? Myslíte si, že boccia je vhodnou aktivitou pre vašich pacientov?

MUDr. Grešková: Chceme to použiť ako alternatívu terapie pre pacientov na našom oddelení.

Bashto: V čom podľa vás je prínos boccie pre psychiatricky liečených pacientov a špeciálne pre pacientov hospitalizovaných na uzavretých oddeleniach?

MUDr. Grešková: Zlepšuje motorickú aktivitu, pružnosť, sústredenie.

Bashto: Plánujete do budúcnosti tento typ aktivity sprístupniť vašim pacientom napríklad zakúpením potrebného športového vybavenia alebo podporou trénerskej, či edukačnej činnosti pre vašich pacientov alebo personál oddelenia, ktorý sa im venuje po psychologickej stránke?

MUDr. Grešková: Áno, myslím, že to sprístupníme pre pacientov v roku 2014.

Ďakujem za rozhovor a prajem veľa pracovných i osobných úspechov.

Fotogaléria – prezentácia športu bocca na Psychiatrickom oddelení rožňavskej nemocnice

Autor článku: Mgr. Ondrej Bašták Ďurán

Pre bližšie informácie navštívte www.parahry.sk

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!