10 rokov Starovlachovskej muziky

24 mája, 2015 by  

KlobušníkVlachovo – 22.05.2015
Vážení priatelia-muzikanti, vážení hostia !
V roku 2013 sme si pri obdobnom stretnutí muzikantov z našej obce pripomenuli 50 rokov prvého verejného vystúpenia zakladajúcej skupiny „Mladosť“ u nás vo Vlachove. Bola to skupina, ktorá otvorila hudobnú históriu obce a spopularizovala dovtedy hranú ľudovú hudbu v obci a na okolí iným obsadením nástrojov než bola nástrojmi obsadená klasická ľudová hudba. Aj dnes môžem povedať, že úspešne. Podstatné je to, že Vlachovská muzika sa stala hľadanou nie len doma, ale aj na okolí. Pozitívne oslovila vo Vlachove aj dorastajúcu mládež a výsledkom sú dnes nám známe hudobné zoskupenia. Nedá mi, aby som pri našom dnešnom stretnutí nepociťoval určitú radosť z toho, že v zložení našej „Starovlachovskej muzike“ pôsobia ( Gallo Ján , Štefan Bendik, Ján Klobušník a pôsobili: Juraj Gallo, Juraj Kováč, ) ešte zakladajúci členovia skupiny „Mladosť“. Pravda aj v tomto zoskupení sme sa omladili a nás starších teší, že ste prišli medzi nás a stali ste sa prínosom pre tohto hudobné zoskupenie. Práve s ohľadom na vek ma napadajú myšlienky , že život nie je fér, ale je stále dobrý, lebo si môžeme ešte zahrať a že sa musíme zmieriť s minulosťou-mladosťou a nebude nám kaziť prítomnosť. Preto dnes, keď sme sa tu zišli pri našom výročí 10 rokov účinkovania „Starovlachovskej muziky“ nedáme si pokaziť prítomnosť nepodstatnými vecami. Aj keď sa dnes za peniaze dá kúpiť skoro všetko, predsa existuje niečo, čo si za ne nikdy nekúpiš a to: zdravie, dôveru, pochopenie a lásku. To pochopenie sme nachádzali aj my za tie roky muzikovania u svojich manželiek, resp. priateliek a to pre svoju lásku k muzike, že nám to tolerovali, mali trpezlivosť a hlavne vydržali. Za to im patrí naša muzikanská vďaka.
Milí priatelia!
Na záver mi dovoľte citovať Ľudovíta Štúra, ktorý vystihuje hlavnú podstatu nášho vzťahu k muzike, kde sme v našom živote nahradili slovo „musíš“ slovom „chcem“.
Cituje: Človek sa nevychováva preto, aby len žil, ale hlavne preto, aby niečo vykonal pre ľudí svojej obce, aby sa im stal užitočným., on sám je len druhým, lebo to prvé je vyššie a vznešenejšie nad jednotlivca.
Ja Vám všetkým prajem : zdravie, priateľov a radosť, mali by ste sa vyhýbať krutosti, namyslenosti a nevďačnosti. Mladším kolegom v skupine prajem, aby obdivovali: krásu prírody, deti a starých ľudí.
A pre všetkých spoločne jedno varovanie: Môžeš mať kopu peňazí, honosnú vilu, či drahé auto, ale nakoniec zistíš, že sú ti k ničomu, keď sa máš z toho tešiť sám, pretože k ozajstnému šťastiu ti chýbajú skutočné hodnoty – PRIATEĽSTVO A LÁSKA.
Ján Klobušník

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!