Vlachovská Gubajka a Vianočné posolstvo pokoja a mieru

25 decembra, 2015 by  

03DSC_0013DSC_0019Vlachovo -25.12.2015

Tak ako po iné roky, každý rok si v obci pripomíname vianočné posolstvo narodenia nášho spasiteľa Ježiša Krista na 1. sviatok vianočný. Boli to pastieri, ktorí sa poklonili Ježiškovi ako prví. Neboli to ani Traja Králi, a nedajbože vladári. Nešlo o bohatstvo v majetku ale o bohatstvo v srdci aj toho najbiednejšieho človeka. A takúto biedu treli veru pastieri v svätej zemi. O nič lepšie neboli na tom ani ich nasledovníci, tiež pastieri z povolania, Valasi. Valasi počas Valašskej kolonizácie sa zapísali do vývoja našej obce nemalými písmenami a podieľali na tvorbe slovenského národa v celom Gemerskom regióne. Osídlili hornaté pasienky a spolupracovali ba miešali sa nemeckými baníkmi a Slovákmi. Priniesli si aj zvyky, ktoré v obci sa dochovali. Keďže ide o kresťanov a pastierov, je logické že svoje povolanie brali vážne a stotožňovali sa s pastiermi, ktorí ako prví sa dozvedeli o narodení Spasiteľa. Vždy na 1. sviatok vianočný, vedomí si posolstva pastierov, pastieri koledovali po obci a šírili radostnú novinu, aby sa každému dostalo radostnej správy. Postupom času sa táto pochôdzka zakončievala divadlom o prinesení darov narodenému Spasiteľovi.
Takto by sme to mohli uzavrieť. Ale keďže ide o Vlachovo a sme na Slovensku, preniesli sa do spomínanej pastierskej hry rôzne komické prvky, ktoré mali ľudí zabaviť a parodovali rôzne stereotypy pastierskej slovenskej dediny. Máme ,,postavu starého ,, ktorý len straší a pálenku hľadá, Kuba ktorý by len ,,búčky preskakoval a švárne panenky miloval,, , ,,Jano úbohý čo nemá majetku,, a pod. Každý z nich svojským spôsobom oferuje to najmilšie čo doma má. S patričnou dávkou humoru, ktorá nikoho neurazí práve naopak.
To že toto predstavenie je svojim spôsobom paródia na udalosti narodenia Ježiša Krista na dôležitosti nič nemení, skôr naopak. Z tejto udalosti je treba sa tešiť, radovať a prípadne sa i zasmiať v dobrej nálade. V živote sa ľudia stretávajú takto hromadne kvôli dvom veciam: smútku a radosti a tu namojveru sa nejednalo o smútok ale nefalšovanú radosť z tohto posolstva.
Ďakujeme za program naším koledníkom z miestnej základnej školy, pani farárke a spevokolu Agapé, trubadúrom a v neposlednom rade iniciatívnym hercom z OZ Stromíš, ktorí predviedli nefalšované divadlo. Veríme, že takto sa obecná pospolitosť stretne ako jedna rodina aj na budúci rok a oslávi najmilšie sviatky v roku. Sviatky pokoja a lásky.
Prajeme príjemné prežitie Vianočných sviatkov a šťastný nový rok 2016.
Mgr. Jozef Jakubovský MO MS Vlachovo

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!