Po stopách národných dejateľov

2 októbra, 2017 by  

119Levoča – 01.10.2017

Fotogaléria

Fotogaléria

Slnečné  nedeľné októbrové  ráno,  siedma hodina  pätnásta  minúta, Čierna   Lehota  autobusová zastávka . Práve sa pohol   autobus  s 35 cestujúcimi – smer Spišský hrad.   Všetci sme boli unesení krásnym počasím, navnadení  na  výhľad  z hradu na starobylý historický Spiš, Tatry, Slovenský raj a tak. Už po ceste sme zistili, že až také ideálne podmienky nemáme.  Hustá hmla  na Spiši nás nemilo prekvapila a keď sme  na parkovisku v Žehre  tipovali, ktorým smerom je hrad,  to hovorí za všetko.   Z hradieb sme  videli , ako sa začínajú vynárať končiare  Tatier,  ostatný výhľad  bol  asi taký, ako keď  letíte lietadlom nad mrakmi a pod vami  je  hustá  biela šľahačka.  Boli sme však pozitívne naladení  a vôbec nám  takéto podmienky  neprekážali. Práve naopak –  zaujímavé pripomienky sa rodili v našich hlavách  a fotografovanie spolu s dobrou náladou nechýbalo .

Keď sme sa pred obedom konečne   všetci zišli v autobuse, čakala nás Spišská kapitula. Bohužiaľ,  Katedrála  sv. Martina bola zatvorená.  Nuž čo, nástup do autobusu a presun na Mariánsku horu, jedno z najstarších  pútnických   miest na Slovensku.  Naša púť vzhľadom na  fyzické  zdatnosti  niektorých účastníkov  trvala  z parkoviska do Baziliky Navštívenia Panny Márie, kde sa púte  každoročne konajú  prvú júlovú nedeľu a mariánsky sviatok Navštívenia Panny Márie sa spája s príchodom františkánov-minoritov do Levoče v roku  1311.  Nádherná bazilika  i výhľad na okolie  nám bol odmenou za raňajšiu hmlu na hrade.

Na  14. hodinu sme mali vstup so sprievodcom  v Bazilike sv. Jakuba  v Levoči, kde najväčším lákadlom je určite  na vlastné oči vidieť unikátny  viac ako 18 m vysoký   drevený oltár  majstra Pavla  z Levoče. Prehliadka  Baziliky bola  bodkou za spoločným programom zájazdu, program  do 16. hodiny bol program individuálny  a fotografie, ktoré sme videli svedčia o tom, že  si  každý našiel to svoje. Tak to má byť.   Domov sme sa vrátili  plní dojmov a zážitkov.  Za našu MO MS  ďakujem účastníkom nielen z Čiernej Lehoty , ale aj zo Slavošoviec, Rožňavského  Bystrého,  Rožňavy a dokonca  sme mali účastníčku aj z Brezna.  Naše rady  rozšírila  aj  riaditeľka  DMS  z Rožňavy, Ing. Halková  Zlatica  a tiež  Tatiana Tomková,  ktoré aktívne  fotografovali.  Všetkým  účastníkom ďakujeme  za účasť,  disciplinovanosť  a príspevok ten najvzácnejší – milé slovo  a dobrú náladu.

Ing. Darina Figúrová

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!