Kellnerova Poloma

23 februára, 2018 by  

024Gemerská Poloma – 23.02.2018

Fotogaléria

Výsledková listina 2018

Už po 22-krát sa otvorili dvere recitačnej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Kellnerova Poloma, ktorá nesie názov po slovenskom spisovateľovi, novinárovi, historikovi a filozofovi, ale predovšetkým po blízkom spolupracovníkovi Ľudovíta Štúra, Petrovi Kellnerovi Hostinskom, ktorý sa narodil 6. januára 1823 v Gemerskej Polome v rodine evanjelického farára. Organizátorov, ktorými sú ZŠ, OcÚ a MO Matice slovenskej v Gemerskej Polome, veľmi potešilo, že Kellnerova Poloma je v mnohých predškolských a školských zariadeniach okresu známa a populárna a s mnohými účastníkmi sa stretávajú každoročne. S tými, ktorí sa už prednesu nejaký čas venujú, ale aj s pedagógmi, ktorí ich v tejto záľube podporujú a usmerňujú. Potešili svojou účasťou aj vzácni hostia. Boli medzi nimi aj tí, ktorí sa v priebehu existencie tejto súťaže na jej organizovaní priamo podieľali alebo vychovali niekoľkých úspešných recitátorov a svojimi odbornými radami ako porotkyne súťažiacich usmerňovali. Najvzácnejšou bola pani Mária Halková, ktorá sa zúčastnila všetkých ročníkov a ktorá od začiatku existencie súťaže organizátorom pomáhala, ako aj Helena Demková, ktorá to aj organizovala v minulosti. Pozvanie prijali aj bývalé učiteľky SJL, ktoré boli v minulosti súčasťou tejto súťaže: Mgr. Zuzana Hanuštiaková, Mgr. Zuzana Horká, Mgr. Oľga Štrbová, Mgr. Kvetka Nagyová, Mgr. Helena Fehérová a opäť vypomohli ako nestranné porotkyne.

  1. február 2018 možno právom označiť za sviatok v ZŠ Gemerská Poloma. Vďaka prihláseným interpretom ožili literárne postavy a ich príbehy. Súťažiaci mali možnosť ocitnúť sa aspoň na chvíľu v inom – jedinečnom svete poézie a prózy.

Pre organizátorov súťaže je vždy potešujúce, aký veľký počet účinkujúcich sa každoročne do súťaže zapája. V tomto roku to bolo 85 súťažiacich. Znamená to, že zanietenie pedagógov, ktorí do prípravy svojich zverencov vkladajú dušu, čas, schopnosti i svoje nadšenie, sa prakticky zúročilo v samotných prednášajúcich. Preto víťazmi už vopred boli všetci. Prežili sme opäť prekrásne umelecké dopoludnie plné recitátorských zážitkov. A organizátori sa už teraz tešia na nasledujúci 23 ročník Kellnerovej Polomy, na ktorý pozývajú všetkých priaznivcov umeleckého slova.

JK

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!