Pavol Jozef Šafárik v našich srdciach

25 júna, 2021 by  

Rožňava – 25.06.2021

Fotogaléria

Pavel Jozef Šafárik patrí k najvýznamnejším osobnostiam slovenských dejín. Verejne sa veľmi neangažoval, preto ho veľká časť slovenskej verejnosti počas jeho života veľmi nepoznala. Dnes sú po ňom pomenované školy, ulice a aj námestia. Tento víkend si pripomíname 160. výročie jeho úmrtia. Vďaka skvelej spolupráci s Obcou Kobeliarovo, s Mestom Rožňava, s Gymnáziom Pavla Jozefa Šafárika v Rožňave a ECAV sa nám podarilo pripraviť krásne trojdňové spomienkové podujatie. Oslavy sa začali 25. júna 2021 na Gymnáziu Pavla Jozefa Šafárika v Rožňave, kde predsedu Matice slovenskej Mariána Gešpera privítala riaditeľka školy Katarína Adamková a Lýdia Kalinová. Na pôde strednej školy sa prvýkrát stretol predseda Matice slovenskej zo študentami a predstavil im osobnosť Pavla Jozefa Šafárika.

„Bol mimoriadnou osobnosťou. Mal dobrodružný život. Z chudobných pomerov pochádzal človek, ktorý sa preslávil po celom vtedajšom európskom, do určitej miery vedeckom svete. Veľmi dobre si uvedomoval, že slovenčina je samostatný jazyk. Napísal to hlavne vo vedeckých dielach. Bol vzdelaný a všestranný človek. Je hrdina Slovákov, Čechov a aj Srbov. A čo má spoločné s Maticou slovenskou? Je jej krstným otcom, lebo už v roku 1827 písal o potrebe jej založenia. Uvedomoval si, že Slováci potrebujú celonárodnú ustanovizeň. Bol členom Matice českej, srbskej, chorvátskej. Bol dokonca medzi zakladateľmi týchto matíc a preto inicioval potrebu založenia Matice slovenskej“.

Po prednáške sa študenti spolu s matičnou delegáciou a delegáciou Gymnázia Pavla Jozefa Šafárika premiestnili k buste Pavla Jozefa Šafárika pred budovu Obchodno-kultúrneho centra v Rožňave. Spolu so zástupcom primátora mesta Michalom Drengubiakom si položením vencov uctili pamiatku Pavla Jozefa Šafárika.

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!