Pietna spomienka na Petera Kellnera a MUDr. Petra Madáča

8 marca, 2022 by  

Gemerská Poloma – 04.03.2022

Fotogaléria

„Je dôležité si pripomínať významné osobnosti nášho národa. Mali by nám byť vzorom, návodom ako sa správať, čo robiť, a čo presadzovať“. Týmito slovami začala pietny akt  kladenia vencov v rámci roku odkazu štúrovcov 4. marca 2022 v Gemerskej Polome predsedníčka MO MS  Mária Antalová pri pamätných tabuliach významných národovcov obce.  Zdôraznila, že i napriek pohnutým časom sme sa zišli, aby sme si uctili pamiatku pri príležitosti výročia narodenia MUDr. Petra Madáča, lekára, zakladateľa verejného zdravotníctva, dramatika, spisovateľa, ale hlavne nadšeného štúrovca Petra Kellnera Záboja Hostinského. Stretnutie sa začalo piesňou „Kto za pravdu horí“, za výdatnej pomoci krásneho hlasu pani farárky Mgr. Janky Kendžurovej, za ktorou nasledovala modlitba. Vo svojom príhovore zdôraznila, že je šťastím národa mať takýchto velikánov a vyjadrila svoje potešenie, že MO MS na nich nezabúda. Tieto dve výrazné osobnosti sa zapísali nielen do dejín nášho národa, ale aj do histórie celého Rakúsko-Uhorska. I keď každý z nich vynikal v niečom inom, mali predsa niečo spoločné. Boli to múdri, bohabojní a zároveň skromní ľudia, ktorí nezabudli odkiaľ pochádzali.

Vo vlastnoručne napísanom životopise Dr. Madáč uviedol „ja ctihodný vysokoučený pán Peter Madáč, rodák z obce Poloma v Gemerskej stolici“, týmito slovami odkazuje, že nezabudol na to, kým je a kde sú jeho korene.

Peter Kellner, zabudnutý študent z Gemera, bol akousi „predĺženou rukou“ Ľudovíta Štúra. Skromný človek, ktorý svojimi postojmi významne ovplyvňoval celý priebeh národného hnutia 19. storočia.

I keď väčšina bežných Slovákov, aj samotných rodákov z Gemera, možno nepozná mená týchto  velikánov, keďže sa nedostali do učebníc slovenského jazyka, či dejepisu,  obyvatelia obce a hlavne MO MS si na nich s hrdosťou spomínajú. Miestny odbor Matice slovenskej si v spolupráci s Domom Matice slovenskej v Rožňave, ECAV, obecným úradom v obci pripomína ich okrúhle výročia spomienkovými slávnosťami, či slávnostnými akadémiami. Základná škola nesie názov Petra Kellnera Hostinského a každoročne  v spolupráci s MO MS a obcou organizuje súťaž v prednese poézie a prózy pod názvom „Kellnerova  Poloma“. Peter Kellner bol hrdý matičiar, ktorý sa zúčastnil na prvom valnom zhromaždení, čím sa zaslúžil o vznik Matice slovenskej a prispel na ňu sumou 100 zlatých. Na znak úcty k nemu za finančného prispenia MO MS Rožňava bola v roku 1934 odhalená pamätná tabuľa na evanjelickej fare,  ktorá bola jeho rodným domom.

Na záver spomienky si prítomní zaspievali pieseň z evanjelického spevníka. Pani farárka umocnila slávnostnú atmosféru modlitbou,  čo bola dôstojná bodka za týmto pietnym stretnutím.

Posledné slová patrili predsedníčke MO MS, ktorá vyslovila želanie, aby tieto pamätné  tabule aj v budúcnosti pripomínali, že kedysi sa tu narodili a žili ľudia,  ktorí celý svoj život zasvätili  práci slovenskému národu, vede a viere v lepší život.

Mária Antalová, MO MS Gemerská Poloma

 

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!