Matičiari v Rožňavskom Bystrom bilancovali

27 novembra, 2011 by  

Rožňavské Bystré 25.11.2011

Zasadnutie VZ MO MS v Rožňavskom Bystrom viedla a prítomných privítala tajomníčka MO MS p. Mirka Kaššaiová, ktorá zvlášť srdečne privítala  riaditeľku Domu MS v Rožňave p. Ing. Zlatku Halková, p. M.Halkovú  a starostku obce p. Želmíru Gonosová, ktorá patrí medzi zakladajúcich členov MO MS. Po odhlasovaní programu Valného zhromaždenia sa ujala slova predsedníčka MO MS p .M.Molnárová, ktorá siahla až do história MO a konštatovala, že p. Ondrej Babič už v r. 1991 listom požiadal Ústredie MS v Martine o pomoc pri založení MO . Ďalšie prístupné doklady o činnosti MO sú už len z 2.12.1996 – záznam zo zasadnutia členskej schôdze – 25 členov a predsedom bola p. Janka Kožárová. V tomto roku bol založený aj FS Sedmokrásky.  Už len z rozprávania – bez akýchkoľvek záznamov – starších členov môžeme vedieť, že  predsedom bola aj p. Agnesa Petrenková a neskôr o oživenie matičnej činnosti sa snažila p. Helena Šoltésová. Obnovenie činnosti MO začalo po 15 rokoch . V súčasnosti MO má 32 členov / 10 členov z r. 1991/ a jeden  kolektívny člen FS Bystränky.

Činnosť MO MS je prezentovaná novými formami – projektami, u ktorých hlavným cieľom je šírenie kultúry, tradícií, zvykov a obyčají obce Rožňavské Bystré. Obec v rámci Gemera je známa svojimi baladickými piesňami, zvykmi a najmä krojmi, ktoré už vidieť len u pár starších žien. Uchovanie krásy bystranského kroja bola hlavná myšlienka v projekte Krojované bábiky. Šikovné ruky členky p. Moniky Cmierovej  a finančná pomoc MS prispeli k vytvoreniu  14 druhov kroja. Krojované bábiky MO prezentoval v Rožňavskom Bystrom – Stavanie májov, vo Fiľakove – 15. výročie Domu MS, v Rejdovej – Samostatný stánok v rámci Gemerského folklórneho festivalu, vo všetkých prípadoch za finančnej podpory Matice slovenskej. Kolektívny člen – FS Bystränky prezentovala programy: Stavanie májov na Turičné slávnosti v Rož.Bystrom, Na gazdovskom dvore – Jelšava  Pod lipko, Krštenie – Fiľakovo,Vybrané z kasny- Dni obce R.Bystré, Spomienka na mladosť – Úcta k starším v R.Bystrom.

Po zhodnotení činnosti predsedníčkou MO sa slova ujala p.Halková – riaditeľka  D MS, ktorá vo svojom príhovore prítomným priblížila činnosť iných MO a hlavné zmeny MS vyplývajúce z nových Stanov prijatých na Sneme MS v Martine. Poďakovala za aktívnu  matičnú činnosť, ktorá sa realizuje aj vďaka dobrej spolupráci s Obecným úradom.

Na záver v diskusii sa pospomínali aj iné aktivity a popri návrhoch sa už vytvorili plány na ďalšie podujatia v spolupráci zo subjektami, ktoré prejavia záujem

 

Mária Molnárová

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!