Na Fašiangy výskaj a v pôste si brucho stískaj !

29 januára, 2012 by  

Pača 28.01.2012

Aj v tomto duchu sa nieslo podujatie plné folklórnych pozdravov. V sobotu sa v kultúrnom dome na Pači konalo podujatie …“kým príde jar“…, ktoré organizovali obec Pača, Gemerské osvetové stredisko Rožňava, Miestny odbor Matice slovenskej na Pači a Dom Matice slovenskej v Rožňave. Spevácka skupina Bučina pod vedením Dany Sústrikovej a pán  starosta Ladislav Zagiba otvorili podujatie. Diváci mali možnosť presvedčiť sa o tom, aké talenty v sebe skrývajú mladí, ale aj starší folkloristi, veď na veku nezáleží. Ľudová hudba Gemerské hlasy pod vedením Ondreja Hlaváča ml. melódiami z Horného Gemera pokračovali v programe. Doprevádzali aj spevácku skupinu Hrabinu z Nižnej Slanej pod vedením Martina Gallíka, ktorú si domáci hostili priamo na pódiu šiškami a vínkom. Pravdaže sa nezabudlo na divákov, ktorým sa tiež ušlo. Organizátori to mali napäté, keď humorno spevácka skupina Mrchane z Bánova pod vedením Miroslavy Kozárovej prišla o 5 minút 12. No ako býva zvykom všetko dobre dopadlo a prezlečené v humorných kostýmoch presvedčili mužov i ženy, že slovami a piesňou sa dá vyliečiť nie jedno smutné srdce. V programe sa predstavili aj sólisti speváci a rozprávači –  Martina Zagibová, Peter Gecelovský ml., a Ondrej Hlaváč st.

Spoločnými piesňami ako „Kopala studienku“ a „Kdeže si Anička“ sa folkloristi rozlúčili s divákmi a môžeme s pokojným svedomím zhodnotiť, že v našom okrese sa zorganizovalo jedno vydarené podujatie.

Poďakovanie patrí všetkým matičiarom, ktorí sa aktívne zapojili do celého krásneho večera, ale veľká vďaka patrí aj dvom rodinám, rodine Hlaváčovej a rodine Zagibovej. Ďakujeme

Bc. Mária Hlaváčová, Ing. Zlatica Halková

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!