Hlaholika

22 apríla, 2012 by  

Rimavská Sobota 19.04.2012

V Gymnáziu Ivana Kraska v Rimavskej Sobote sa na podnet matičiarov v Rimavskej Sobote uskutočnila prednáška a beseda o hlaholike a príchode sv. Cyrila a Metoda na naše územie venovaná 1 150. výročiu. Prednášajúca  Elena Šubjaková, ktorá je zároveň autorkou knihy Hlaholika – posvätné dedičstvo Slovákov a naslovovzatou odborníčkou v uvedenej tematike,  prednášala s takým zaujatím, že prítomní študenti aj matičiari zabudli na vymedzený čas a prednáška sa značne predĺžila. Teraz už študenti budú vedieť, že hlaholika je prvé písmo Slovanov, ktoré dostali prostredníctvom sv. Cyrila a Metoda naši predkovia – starí Slováci. Je zároveň štvrtým najstarším liturgickým jazykom – po hebrejčine, gréčtine a latinčine. Svojím výtvarným prevedením je hlaholika výsostne kresťanská ikonografická abeceda, ktorá prináša okrem jazykového aj obrazové posolstvo. Jej alfou a omegou je Kríž a Trojica.
Autorka prednášky podrobne vysvetlila aj príchod a pôsobenie sv. Cyrila a Metoda na naše územie, ako sv. Konštantín Filozof (neskôr sv. Cyril) priniesol našim predkom ako najvzácnejší Boží dar – písmená, ako založili prvú hlaholskú školu, resp. prvú slovenskú univerzitu, ktorá poskytovala všeobecné vzdelávanie a kristianizáciu v jazyku starých Slovákov, a konštatovala, že každý Slovák by sa mal snažiť spoznať vlastné korene, predovšetkým obdobie, keď sa kládli duchovné i kultúrne základy slovenského národa a keď na našom terajšom území pôsobili solúnski bratia.

Na prednáške sa zúčastnili aj riaditeľky domov MS v Lučenci a Rožňave Mgr. Alena Rezková a Ing. Zlatica Halková, ktoré so sebou priviedli aj študentov stredných škôl z ich pôsobiska.
Pre veľký úspech sa čoskoro uvedená prednáška uskutoční aj v Prvom slovenskom literárnom gymnáziu v Revúcej.


Bc. Ingrid Šulková
riaditeľka Domu Matice slovenskej Rimavská Sobota

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!