Maratón Zumby

26 mája, 2012 by  

Gemerská Poloma 26.05.2012

Čo je to zumba? Šport? Tanec? Zábava? Zumba spĺňa všetky z týchto charakteristík a práve preto, že v sebe skĺbuje telesné cvičenie s hudbou a dobrou náladou, nachádza si množstvo priaznivcov po celom svete a medzi všetkými vekovými kategóriami. Zumbe vo veľkej väčšine prípadov kraľujú ženy, aj keď niektoré formy zumby sú zaujímavé aj pre mužov. Ktorá žena by nechcela byť krásna a zdravá a navyše cítiť sa dobre v spoločnosti ľudí so spoločnými záujmami? Úspech zumby je aj v tom, že odzrkadľuje hodnoty dnešnej doby – túžbu po telesnej kráse a zdraví, atmosféru disco párty, či aspoň uvoľnenej spoločenskej zábavy. Určite sa nedá prirovnať k priadkam našich prastarých mám, ale bádavý duch nájde spoločné črty aj tu – jednou z hlavných je potreba ľudí stretávať sa a tráviť čas spoločne nejakou užitočnou aktivitou.Vznik zumby sa datuje do roku 1986. Neskôr, po prvých úspechoch, sa z Kolumbie dostáva do Spojených štátov, odkiaľ sa raketovo rozlieta do sveta aj vďaka marketingovej kampani. Ako tak letela svetom, uchytila sa aj na Slovensku. Cvičí sa vo veľkých mestách, v mestečkách, ale aj na dedinách. Vari by ženy z vidieka chceli zaostávať v módnych trendoch?!Zumba je založená na tzv. intervalovom tréningu, kedy sa interval intenzívnej fyzickej záťaže strieda s intervalom fyzického uvolnenia. Tento typ tréningu je vhodný na redukciu telesnej hmotnosti a formovanie postavy.

V dnešné sobotné popoludnie sa v obci na Hornom Gemery, v Gemerskej Polome uskutočnil Maratón Zumby, ako vyvrcholenie tohtoročnej tréningovej sezóny. Tréningy prebiehali od septembra, kedy sa na prvých tréningoch zúčastňovalo až 70 cvičenkýň, takže telocvičňa pri základnej škole praskala vo švíkoch. Ku koncu sezóny, aj kvôli rôznym aktivitám a záujmom, ktoré jarné oteplenie prináša, ich počet klesal. Cez letné mesiace ženám nahradí cvičenie zumby práca v záhradke, prechádzky v prírode, alebo pobyty pri vode.

Zumba sa v Gemerskej Polome cvičí už viac ako 10 rokov. Tohtoročný maratón bol už tretí v poradí, ktorý sa v obci konal. Zúčastnili sa ho cvičenkyne z Gemerskej Polomy, z Dobšinej a Betliara. Trval 4 hodiny, v štyroch hodinových etapách, s desaťminutovými prestávkami na oddych a občerstvenie. V precvičovaní sa striedali cvičiteľky Betka Pástorová z Rožňavy, Marta Hutníková z Dobšinej a Katka Kerestešová z Betliara, každá s vlastnou pohybovou zostavou a hudobným doprovodom. Na začiatku maratónu bolo možno v telocvični napočítať 30 cvičenkýň. V závere maratónu ich vytrvalo cvičila ešte viac ako polovica.

Súčasťou maratónu bola aj tombola s cenami od miestnych sponzorov a predaj umeleckých úžitkových predmetov a šperkov od Marcely Sáreníkovej a Biaky Pástorovej. Občerstvenie – minerálky, keksíky, jablká a kávu, zabezpečila obec Gemerská Poloma. Maratónu sa zúčastnili výlučne ženy. Podľa vyjadrenia účastníčok však na tréningy chodilo aj zopár mužov, avšak tí obľubujú skôr silové formy zumby, kým dnešný maratón sa niesol v tanečných rytmoch, ako napr. latino dance, vhodnejších pre ženy.

Počas krátkych prestávok medzi jednotlivými piesňami, ktoré oddeľovali rôzne pohybové variácie, sa telocvičňou niesol smiech prameniaci z očividne dobrej nálady. Ženy z dnešného maratónu odchádzali spokojné – načerpali množstvo dobrej energie do ďalších dní.

 

Krátky rozhovor s cvičiteľkou Katkou Kerestešovou z Betliara:

 

“Ako ste sa dostali k zumbe?”

“Zumbu tancujem od minulého roka od leta. Najprv som sa zaúčala u kamarátky v Rožňave, a veľmi ma to zaujalo, takže som sa asi po dvoch mesiacoch od nej odčlenila; jednak sa učím nové veci a zároveň sa zdokonaľujem..”

“Takže teraz už cvičíte samostatne?”

“Áno, momentálne mám rozbehnutú zumbu v Dobšinej a v Betliari, 4 krát do týždňa.”

“Čo vás na zumbe teší?”

“Všetko”

“A čo vás inšpiruje k cvičeniu?”

“Pozerám si na internete videá, sťahujem pesničky,…”

“Ďakujem za rozhovor.”

 

Sponzori maratónu:

 

Záhradníctvo pána Michalku, Gemerská Poloma, Poštová banka, pobočka Rožňava, Všeobecná zdravotná poisťovňa Rožňava, Predajňa potravín Balla – Olinka Zatrochová, Gemerská Poloma, Avon – Julka Beňová, Kvetinárstvo – Edita Bodnárová, Gemerská Poloma, Orange – pani Sáreníková, rodina Pástorová, pani Hela Liptáková, pani Bianka Pástorová, pani Ďuričeková, pani Šoltésová

 

Spracoval: Ondrej Bašták Ďurán

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!