Sloboda a demokracia

16 novembra, 2012 by  

Dňa 17. novembra si každý rok od ’89 pripomíname odvahu mladých ľudí, ktorí sa vzopreli voči nespravodlivosti a systému, ktorý bol jej nositeľom. Študenti vtedy niesli štátne zástavy, spievali a skandovali požiadavku na zmenu pomerov v ČSSR. Čelo sprievodu stálo voči mladým príslušníkom ZNB, ktorým podávali kvety a chceli s nimi diskutovať. Avšak príslušníci ZNB a Oddielu osobitného určenia ministerstva vnútra veľmi razantne zakročili, pričom rozháňanie študentov sa zmenilo na brutálnu bitku. Študentov bili obuškami a zatýkali.Zásah vyvolal medzinárodné rozhorčenie, po ktorom nasledoval rýchly spád udalostí. V divadlách a na vysokých školách sa začali organizovať štrajkové výbory požadujúce vyšetrenie a potrestanie osôb zodpovedných za brutálny zásah, hlavne keď sa prostredníctvom rádia Slobodná Európa rozšírila fáma o tom, že pri zásahu zomrel študent Martin Šmíd. Cez víkend chodili ľudia zapaľovať sviečky na Národní třídu. Začala sa mobilizácia študentov vysokých škôl a hnutia Verejnosť proti násiliu. Žiadali vyšetrenie zásahu a zmeny pomerov v Československu. Tlaky vyvinuté na vtedajšiu vládu mali za následok to, že dňa 10. decembra 1989 sa v Prahe vytvorila nová vláda. Po jej vytvorení odstúpil aj komunistický prezident a začala sa nová éra, ktorá mala viesť k parlamentnej demokracii, trhovému hospodárstvu a ku toľko spomínanej slobode.
Niektorí tvorcovia tzv. konšpiračných teórií tvrdia, že nežná revolúcia bol dobre pripravený puč a jeho výsledok vidíme denno-denne vôkol seba. Posúdenie pravdivosti tohto tvrdenia necháme na vás. Zrekapitulujme si však dnešný spoločenský stav.
Trápi nás vysoká nezamestnanosť, pričom každý tretí mladý človek, či už po maturite alebo po vyštudovaní vysokej školy, je bez práce. Naše hospodárstvo sa nachádza v troskách a slovenské podniky sú rozpredané alebo rozkradnuté. Bohatstvo Slovenska je v rukách zahraničných bankárov a naša potravinová sebestačnosť je na úrovni 30%, a to napriek našim skvelým pestovateľským a chovným podmienkam. Namiesto toho dovážame potraviny druhotriednej kvality pekne podľa diktátu EÚ. Školstvo postupne viac napodobňuje americký model a znižuje sa kvalita výučby. Z mladej generácie sa vychováva poslušné stádo pracujúcich tupých ovečiek. Zdravotníctvo sa nachádza v dezolátnom stave. Spoločnosť sa ženie za bohatstvom. Rodičia sa nevenujú výchove detí, ale zarábaniu peňazí, dôsledkom čoho hľadá mládež iné formy zábavy a upadá pritom do priepasti drogového a multikultúrneho sveta.
Celkovo sme nezdraví, málo imúnni, nezaujíma nás, čo sa deje navôkol, strácame solidaritu a ľudskosť. Hodnoty a ideály starých otcov sú nám cudzie. Zákon a pravda je na strane toho, kto viac zaplatí. Vládnu nám peniaze a tí, ktorí ich majú. Na úkor slušných pracujúcich ľudí žije skupina neprispôsobivých občanov, ktorá pozná len svoje práva, nie však povinnosti. Tento systém im dal do rúk priveľkú zbraň a oni ju patrične využívajú.
My, mladí matičiari, nesúhlasíme s týmto stavom a morálnym úpadkom spoločnosti. Myslíme si, že prechodom k totálnemu kapitalizmu sme viac stratili, ako získali. Nenabádame však k návratu červenej totalitnej vlády, to určite nie. Nabádame vás ku skutočnej zmene, ktorá by priniesla pozitívnejšie výsledky pre väčšinovú spoločnosť, nie iba pre hŕstku vyvolených. Apelujeme na vás, aby ste nesedeli doma a nehundrali len pri pive. Ak s niečim nesúhlasíte, dajte to patrične najavo. Netreba sa báť povedať svoj názor nahlas. Musíme stáť za svojimi požiadavkami a musíme hlavne držať spolu, lebo len spoločne dosiahneme to, že nás tí hore začnú brať vážne. Súdržnosť, spolupatričnosť a vôľa je to, čo pre nás znamená 17. november.

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!