MO MS v Revúcej – spoluorganizátor Gemerského večera

22 januára, 2013 by  

Revúca – 19. január 2013

Viem to o tebe, pesnička, viem dávno, od mala. Krásne si mala pod hlavou, a tak si spávala. Krásu si mala pri hlave jak dieťa bábiku. Ľaliu, kvieťa voňavé a zlatú muziku. A keď si išla po háji, plachá i trúfalá, tu v každej tvojej stupaji ruža sa ujala. (M. Rúfus)

Každý z nás občas pocíti vnútorný impulz zmierniť svoj každodenný, neraz vybičovaný pracovný rytmus a pracovné tempo. Nielen oddych, ale tiež túžba po stretnutí s príjemnými ľuďmi, známymi aj neznámymi, vedie naše kroky do plesovej siene. Nič nové pod slnkom ani v našich národných dejinách. Lebo už nezabudnuteľný rodoľub Ľudovít Štúr jasnozrivo vyhlásil: „Kým Slovák spieva, živý je!“ Žiada i patrí sa dodať: nielen kým spieva, ale aj kým tancuje.  Nášmu ľudu bolo do skoku aj vtedy, keď okolo neho prechádzala veľká psota. Traduje sa o nás, že sme najťažšie príkoria prežili aj vďaka svojej zvláštnej schopnosti na istý čas ustrnúť. Ale len čo sme v takomto znehybnení prečkali akúkoľvek pohromu, vzápätí sme svoje bôle, no rovnakým dielom i radosti a šťastie vyspievali, vytancovali.

…a s cieľom zabudnúť na každodenné starosti a krúžiť vo víre valčíka, sa zišla spoločnosť v Revúcej na prvom plese tejto sezóny, Gemerskom večeri. Po niekoľkých rokoch opäť spojilo pri organizácii svoje sily Mesto Revúca a Miestny odbor Matice slovenskej v Revúcej. Samotnému plesu predchádzal kultúrny program venovaný gemerskému rodákovi Mirkovi Baranovi, ktorý už – žiaľ- nie je medzi nami. Na javisku sa stretli viacerí umelci, ktorí s ním spolupracovali- Ľudová hudba Michala Šimka, mužská spevácka skupina Húžva, skupina Borievka s Jánom Ambrózom a známa speváčka ľudových piesní, tiež rodáčka z Gemera, Anka Molnárová.

Po programe sa hostia plní dojmov, ale aj neskrývaného dojatia presunuli do kaviarne Alfa, kde ples slávnostne otvorila primátorka mesta Eva Cireňová. A potom nastalo nefalšované „plesanie“, ktoré trvalo až do skorých ranných hodín. Už teraz sa tešíme na budúci ročník Gemerského večera!

Mgr. Ľuboslava Lacjaková

predsedníčka MO MS Revúca

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!