Turice v Dobšinej

11 júna, 2011 by  

Dobšiná, 10.06.2011

Je to história turičné sviatky 40 dní po Veľkej noci. Na tieto sviatky sa chystajú najmä baníci, veriaci a ostatní obyvatelia Dobšinej. Celé mesto je obklopené brezami, stužkami a slávnostnou náladou.  Dňa 10.6.11 z dôvodu rekonštrukcie námestia bol turičný jarmok presunutý do parku aj pódium, kde od rána vystupovali rôzne súbory, deti z materskej škôlky atd. Poobede vystupovali dospelý , deň končil zábavou. MO MS mala svoj remeselnícky stánok s ručnými prácami matičiarov. Boli to výšivky, hačkované dečky, pletené hračky, kolíska pre bábiky a rôzne iné práce.

Na druhý deň v sobotu pokračovali turičné sviatky v Ramži. Bol to športový deň, kde sa súťažilo v rôznych disciplínach. MO MS prispela sponzorsky rôznymi cenami do súťaží pre deti. Súťažilo sa aj vo varení gulášu, kde MO MS zastupovali matičiarky z COOP Jednota . Patrí im vďaka, že statočne bojovali z oveľa skúsenejšími kuchármi.

V nedeľu sa ráno stretli baníci a veriaci v katolíckom kostole. Potom spoločne s hudbou tvorili sprievod cez mesto.

Boli to krásne sviatky, ktoré nepokazil ani dážď, chlad. Všetci účastníci si užili a odniesli si domov krásne zážitky a dojmy.

 

MO MS Dobšiná

Z. Bachňáková

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!