Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých

30 októbra, 2013 by  

hroby

1.-2. november 2013

Hneď na úvod mesiaca máme vedľa seba dva sviatky: Všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. Aký je rozdiel medzi nimi? K prvému sviatku treba poznamenať, že v tradícii Cirkvi postupne narastal počet tých, ktorí boli zapísaní do zoznamu svätých. Čím sme ďalej od založenia Cirkvi, tým ich počet pribúda. Sú to všetko vzory konkrétnych ľudí, ktorí svojím životom jednak ukázali vernosť svojej viere, evanjeliu Ježiša Krista, samotnému Kristovi i Kristovej Cirkvi, ale každý aj nejakým iným, svojským, originálnym spôsobom. A aj v dnešnej dobe sa rozširuje tento počet svätých. K druhému sviatku – Pamiatke všetkých zosnulých – treba povedať, že podľa učenia Cirkvi rozlišujeme tri stavy, kam sa môže človek dostať po skončení pozemskej púte. Nebo, peklo a očistec. Pri sviatkoch, o ktorých hovoríme, môžeme ale uvažovať iba o dvoch – o nebi a očistci. Po predchádzajúcej úvahe o svätých nám zostane iba očistec. Ten, kto sa podľa učenia Cirkvi dostane do neba, je svätý, lebo požíva blízkosť a prítomnosť samého Boha, ktorý je sám svätý. Očistec je stav, ktorý nie je trvalý, ale je prechodným stavom a z neho sa človek dostáva do neba. Práve za tých, ktorí ešte nedosiahli nebeský stav, sa modlí celá Cirkev na druhý sviatok – v deň Pamiatky zosnulých. Aby práve modlitbou, a nielen súkromnou, ale aj spoločnou vyprosila dosiahnutie trvalého nebeského stavu.

Je zaujímavé pozrieť sa práve v tento deň na naše cintoríny. Ako dokážeme vyzdobiť hroby, pomníky svojich blízkych. Na jednej strane zápasíme s vierou, na druhej strane vidíme, že aj po mnohých rokoch veríme, máme nádej, dúfame… v iný život. To sú naše modlitby pri hroboch, naše rozhovory s nimi… Tento deň má v sebe akúsi tajomnú silu, ktorá poukazuje na iný, večný život.

Nech teda prežijeme obidva sviatky v ich hĺbke. V úcte ku všetkým tým, ktorí sú už svätí, ale aj v pomoci cez modlitbu voči tým, ktorí ju ešte nedosiahli, zamyslení a zahĺbení sa aj do seba samého o otázke a zmysle večného života.

prebrané a upravené od Stanislav Brtoš

zdroj:   www.luno.hu

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!