Súťaž detí v speve slovenských ľudových piesni

24 novembra, 2013 by  

SAMSUNG CSCMoldava nad Bodvou – 21. november 2013

Vzťah k ľudovej piesni je pozitívna vlastnosť ľudí. Miestny odbor MS v Moldave nad Bodvou si  vzal za svoje že tento vzťah začne rozvíjať aj u detí ZŠ a tak už druhý rok organizuje súťaž žiakov ZŠ v speve slovenských ľudových piesni. Do súťaže, školy prihlásili celkom 24 deti a tak 21. novembra 2013 sme sa o 9,00 hodine všetci zainteresovaní stretli v koncertnej sále ZÚŠ v Moldave n/B. Potrebné je podoktnúť, že táto súťaž sa   organizuje za aktívnej pomoci a výbornej spolupráce práve s touto umeleckou školou, ktorá MO MS vychádza maximálne v ústrety za čo je potrebné poďakovať nielen vedeniu školy ale hlavne všetkým zainteresovaným pedagógom. Deti, ktoré sa súťaže zúčastnili sa obliekli do krásnych detských ľudových krojov, ktoré celú atmosféru súťaže pozdvihli na patričnú kvalitatívnu úroveň. Súťažiacé deti dali do vystúpenia všetko úsilie a navzájom sa z hľadiska povzbudzovali potleskom. Usmevy na ich tvárach  prezrádzali spokojnosť a prirodzaný záujem o čo najdokonalejšiu prezantáciu spievaných ľudových piesni. Taktiež trojčlenná odborná porota bola ich spevom veľmi spokojná, čo aj pri hodnotení predsedníčka poroty potvrdila svojím pozitívnym vyjadrením. Všetkých súťažiaích pri hodnotení zaradila do troch kvalitatívnych skupín a to bronzové, strieborné a zlaté pásmo.

MO MS v Moldave n/B spracoval na túto akciu projekt na ústredie MS na ktorý komisia pridelila a poukázala finančnú čiastku, z ktorej boli zakúpené knihy a skromné darčeky pre všetkých súťažiacich.

Taktiež sme pripravili pre ních malé občerstvenie, ktoré deťom dodali silu a chuť čo k najlepšiemu  umiestneniu. Touto cestou sa chceme poďakovať vedeniu MS a komisií pre udeľovaniu financií na projekty, že pridelenou finančnou čiastkou napomohli k zakúpeniu cien, darčekov a občerstvenia pre súťažiace deti.  Taktiež je potrebné sa poďakovať všetkým školám, za príkladný postoj k výberu detí, ich príprave a uvoľneniu z vyučovania na túto prospešnú súťaž. Poďakovanie patrí aj členom výboru MO MS v Moldave n/B za prípravu a organizačne zvládnutie celej súťaže. Je potrebné sa poďakovať aj  riaditeľovi ČÚ MS z Martina p. Fejkovi, ktorý sa osobne zúčastnil na tejto súťaži a zároveň do nej prispel aj niekoľkými knihami, ktoré sme použili na ocenenie detí.

MO MS v Moldave n/B sa rozhodol, že túto súťaž bude organizovať každý rok a tak z uvedeného súťaženie urobíme ročníkovú súťaž, ktorú by sme chceli každoročne skvalitňovať a zároveň podnecovať u detí zdravý vzťah k prezentácií slovenskej ľudovej piesne. Dúfame, že niektoré deti pieseň tak chytí za srdce, že v budúcnosti omladia niektoré spevácke skupiny, ktoré pôsobia v regióne Moldava n/B. Taktiež veríme, že aj ústredie MS finančne podporí aj v budúcich rokoch rozvoj tejto aktivity a tým bude celá táto činnosť dôkladne podporená.

Rozvoj slovenskej ľudovej piesni je zdokonalením uchovávania si dedičstva našich starých otcov a materi a preto máme za svoje, že ich uskutočňovanie je potrebné a dôležité.

Miroslav   S p i š á k

pracovník MS pre región Moldava n/B

pri D MS Rožňava

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!