Pred a po VZ Matice slovenskej

28 novembra, 2013 by  

Situácia v MS pred VZ bola,  laicky  povedané,  hektická a spoločensky trápna. Nechcem sa k nej vracať iba pripomínam, že z časti ukázala , „kde leží naša bieda „. Ak dnes poviem, že je to minulosť, tak len preto, že minulosť nám má slúžiť na to, aby sme sa poučili. Ak sa nepoučíme bieda neodíde, ale sa prehĺbi a dá nám o sebe opäť vedieť. Pravdou je, že inštitúcia, ktorá je sama v sebe rozhádaná, je aj nestabilná a tápajúca, a ako taká stáva sa nezaujímavou. Je skutočnosťou, že po VZ má Matica slovenská  staronového  predsedu, ktorý bol demokraticky zvolený. A to je fakt, ktorý napriek jeho osobným  pochybeniam z minulosti, sa musí pre najbližšie volebné obdobie rešpektovať. Napokon, každý z nás je omylný a každý z nás mal a má svoje vlastné pochybenia. Až skutky ukážu, či a ako sa s nimi ten-kto, vyrovná.  Dovolím sa zacitovať z príspevku predsedu MS v SNN č.46/2013 zo 16.11.2013 „ Matica však chce byť nielen „o minulosti“, ale  najmä  a predovšetkým o „prítomnosti a budúcnosti“. A tomu môžem len zatlieskať a dodať, že kiež by sme pochopili, že na minulosti už nemôžeme nič zmeniť, iba ak náhľad na ňu, ale čas, ktorý žijeme je časom v ktorom zrejeme pre zmeny v budúcnosti. Aká bude? Nuž, ak zostaneme pri slovách, bude najmä o bolesti, o trápeniach o biede tých, ktorí „svoj čas nevyužili“ v intenciách pozitívneho ľudského a národného smerovania.

MS je spoločenstvo mnohorakej náboženskej, politickej, vzdelanostnej a vekovej štruktúry, spojené nielen  príslušnosťou k národu,  ale aj aktívnym vlastenectvom. Napokon  tak, ako v iných inštitúciách je poznačená aj osobnostnými danosťami jej členov a predstaviteľov, ako je napríklad povaha človeka. Spoločenstvo MS nemôže sa preto vyhnúť rôznorodosti názorov, ktoré sú implicitne ovplyvňované práve touto pestrou príslušnosťou  k rôznym spoločenským skupinám a povahou jednotlivcov. Bolestné a škodlivé je, že sme si ako ľudia, príslušníci národa a občianskej spoločnosti neosvojili pluralitu, ako vlastnosť našej kultúry a  vymoženosť demokracie. Následne  v  emočnom vzopätí nevnímame a nerešpektujeme  pluralitu a inakosť  v rámci národnej a spoločenskej komunity, ale aj mimo tento rámec, ako  bohatstvo  ducha, všeľudskej a prirodzenej spoločenskej rozmanitosti .Už vonkoncom je neprijateľné vnímať a považovať inakosť príslušnostnú a názorovú , ako niečo nepriateľské, len preto, že je nesúhlasné s mojou príslušnosťou, či mojim názorom. Rozmanitosť ľudskej spoločnosti i  prírody je čosi, ako dar boží, ako vianočná ozdoba našej dočasnosti, ako písmo sväté pre vieru a slovo pre ducha.

Určite by bolo pre nás prospešné osvojiť si osobnú sebareflexiu ( nie seba obviňovanie) v pozíciách národnej, občianskej , matičnej a ost. príslušností. Bez tejto sebareflexie sa naše osobné  aj spoločné šance pre náš duchovný rozlet minimalizujú a spodobujú nás bližšie s osudom „vrabcov“, ktorí nepoznajú sokolí pohľad (nadhľad) na rozmanitú krásu vlastnej krajiny a  kolorit sveta.

Chcem veriť, že nový výbor a staronový predseda, súc poučení, pri obsadzovaní kľúčových postov vo vedení MS aj v rámci regionálnych štruktúr (DMS) budú postupovať profesionálne, rešpektujúc odbornú zdatnosť, morálny profil, doterajšiu  profesionálnu prácu, znalosť matičných a miestnych pomerov, schopnosti komunikovať v zastúpení MS s orgánmi verejnej správy a organizáciami neštátnych štruktúr na príslušných úrovniach. Chcem veriť, že sa neznížia k avantúrnej personálnej výmene, ktorá ponesie znaky zúčtovávania s nepohodlnými alebo znaky prideľovania trafík za úslužnosť a podporu. Chcem veriť, na rozdiel od mnohých iných, že pravda a láska zvíťazia nad lžou a nenávisťou.

Ľudovít Šomšák,

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!