Matičný deň vo Fiľakove

26 septembra, 2016 by  

SAM_1305Fiľakovo – 24.09.2016

Fotogaléria

Keď sme v sobotu na obed nastupovali do môjho malého plne naloženého auta, miešali sa v nás pocity nadšenia s obavami ako to dopadne. Našim cieľom cesty bolo Fiľakovo. Konal sa tam Matičný deň, oslavovali 20. výročie otvorenia Domu Matice slovenskej vo Fiľakove. Pri našom príchode sa už nádvorie Domu Matice slovenskej zapĺňalo prvými návštevníkmi, účinkujúcimi ale aj súťažiacimi. Pani riaditeľka Miroslava Podhorová nás srdečne privítala a usmernila nás kam si môžeme vyložiť veci z auta. Všetko sme si pripravili a už sme len čakali na otvorenie súťaže vo varení halušiek. Konkurencia bola veľká, do súťaže sa prihlásilo desať družstiev. Po odštartovaní to bolo perné. Bolo treba založiť oheň pod kotlík, očistiť a nastrúhať zemiaky, pripraviť cesto, nakrájať slaninku a pripraviť bryndzu. Všetko sme museli stihnúť za hodinu. Oheň pod kotlíkom praskal, slaninka sa nám už pražila, a keď voda začala vrieť mohli sme začať s hádzaním halušiek. Ako jediní sme ich pripravovali tradičným spôsobom, hádzaním z lopárika. Okoloidúci sa pristavovali a obdivovali nás. Spomínali na časy, keď ich staré mamky takto pripravovali halušky a nevedeli sa dočkať, kedy budú môcť ochutnať naše halušky. Prvé mali ísť pre porotu, ale keďže sme mali okolo seba veľa nedočkavcov, museli sme ich rozdeliť tak, aby bolo pre každého. Prácu nám spríjemňovalo folklórne vystúpenia DFS a FS Jánošík z Fiľakova, Dubkáčik Buzitka, Malinčok Palinec. Všade vládla dobrá nálada a spolupatričnosť.

Po kultúrnej vložke prišlo na rad vyhlásenie výsledkov súťaže. Družstvá s nadšením očakávali kto z nich vyhrá. Na prvom mieste sa umiestnilo družstvo z Fiľakova, na druhom mieste družstvo z obce Buzitka a pre nás veľkým prekvapením bolo naše umiestnenie. Skončili sme na treťom mieste. Naše obavy sa zmenili na úprimnú radosť.

Na záver pani riaditeľka poďakovala všetkým zúčastneným a pozvala ich pozrieť si výstavu do priestorov budovy. Podujatie bolo vďaka slnečnému počasiu veľmi príjemné a vďaka organizátorom aj veľmi srdečné.

Sme radi, že sme sa mohli zúčastniť tak pekného podujatia a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

Tatiana Tomková, Dom Matice slovenskej Rožňava

 

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!