Exteriérová boccia v Psychiatrickej liečebni Rožňava, Boccia na umelom trávniku

7 októbra, 2014 by  

SAM_4676Rožňava – 30.09.2014

Fotogaléria

V  Psychiatrickej liečebni v Rožňave uskutočnila prezentácia športu boccia. Nebola to prvá prezentácia tohto športu v priestore Psychiatrického oddelenia a Psychiatrickej liečebne v Rožňave. Prvý krát mohli pacienti a personál zariadenia sledovať  prezentáciu boccie takmer pred rokom 9.12.2013, keď ju na oddelenie prišiel predviesť Mgr. Ondrej Bašták Ďurán, a zopakovali si ju zas začiatkom februára 2014. Primárka oddelenia MUDr. Grešková podporila aktivity v tejto hre aj nákupom základného vybavenia na bocciu, boccia loptičiek, takže pacienti oddelenia a liečebne mali možnosť hrať bocciu v rámci liečebného procesu počas ich hospitalizácie v zariadení. Boccia takto prispieva k ich psychickej a fyzickej rehabilitácii – pomáha pacientom zmysluplne tráviť čas, podporuje ich fyzickú aktivitu, motivuje ich k dobrým výkonom, núti k sústredeniu sa, pestuje cieľavedomosť, prináša túžbu vyhrať a byť v niečom lepší ako protihráč, poskytuje relax a zábavu a zapája do kolektívu aj tých, ktorí sa do neho inak zapájajú s ťažkosťami. Vzhľadom na to, že som bol bocciu prezentovať v rožňavskej psychiatrii už 2-krát a som v kontakte s pani primárkou Greškovou, vedel som, že pre oddelenie sa plánuje vybudovanie oddychového areálu v priestoroch nemocnice, kde by pacienti mohli chodiť na vychádzky a využiť priaznivé počasie na občerstvenie sa. Počas leta som navštívil nemocnicu v súkromnej záležitosti a z balkóna som zahliadol medzi blokmi nemocnice priestor, ktorý už nadobúdal svoju podobu a – odhliadnuc od toho, že som bol milo prekvapený, pretože som snáď po prvý krát videl v Rožňavskej nemocnici niečo budovať, nielen rúcať sa – pripadal mi ako bežný priestor na oddych – s lavičkami, upraveným terénom a dvorcom uprostred.

Po tom, čo v utorok 30.9. prebehla v priestoroch Psychiatrickej liečebne audiovizuálna časť prezentácie, presúvali sme sa aj s pacientmi vonku do oddychového areálu. Keď som po prvý krát uvidel jeho konečnú podobu, zostal som v údive.

Uprostred areálu, ako jeho centrálna časť, zelenelo sa boccia ihrisko, vytvorené z umelého trávnika, so všetkými potrebnými čiarami k hre boccia. Pripadalo mi ako perla uprostred lagúny. Dojem umocňoval aj jasný slnečný deň, a terasovité usporiadanie areálu – medzi dva relatívne vysoké bloky nemocničnej budovy prenikalo svieže slnko. Zostupovali sme schodmi dole k zelenej lagúne a hra mohla začať.

Spočiatku hrali medzi sebou tímy – traja proti trom. Táto forma boccie je najdynamickejšia, hráči musia navzájom komunikovať, aby si objasnili, kto bude hádzať loptou a prináša živé a zábavné momenty. Neskôr si vyskúšali aj hru párov – dvaja proti dvom a nakoniec aj hru jednotlivcov – jeden proti jednému. Jeden zo zápasov tímov prebehol medzi tímom personálu a tímom pacientov. Ako rozhodca sa uplatnil aj jeden z pacientov.

Pozoroval som hru a zvlášť hru na povrchu umelého trávnika, pretože s bocciou na umelom trávniku som sa ešte nikde nestretol. Uznávam, že má svoje čaro. Lopty sa od umelého trávnika po dopade z výšky pružne odrážali, ale nakoniec sa ustálili a šli si za svojím cieľom – bielou cieľovou loptičkou. Pociťujem vďačnosť za túto skúsenosť a úľavu – po dlhej dobe, čo sa snažím bocciu spropagovať medzi verejnosťou, sa našiel aj niekto iný, kto v boccii urobil inováciu. Je to akoby som po dlhej dobe samoty stretol blízkeho človeka.

Bocciu sme hrali takmer 2 hodiny. Verím že sa mnohým zapáčila a že sa budú zapájať do tejto hry aj v nasledujúcom období počas svojho pobytu v nemocnici a že im táto hra pomôže zotaviť sa.

 

Krátke videá z udalosti si môžete pozrieť na:

http://youtu.be/xqcoc92EtO0 a http://youtu.be/ub5BTKyg-YY

 

Autor článku: Ondrej Bašták Ďurán

Fotky a video: Ján Rybár

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!